După ce le-a făcut un „pachet de măsuri” pentru sate, Cioloș le transmite „un mesaj foarte clar” primarilor: „Nu-mi doresc ca pământul să fie vândut la străini”

După ce le-a făcut un „pachet de măsuri pentru sate, Cioloș le transmite „un mesaj foarte clar primarilor: „Nu-mi doresc ca pământul să fie vândut la străini

Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, la lansarea „Pachetului de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”, care a avut loc în satul Drâmbar, comuna Ciugud (județul Alba), că ar dori ca terenurile să fie valorificate de comunitățile locale, deoarece reprezintă o resursă care, odată înstrăinată, cu greu poate fi obținută înapoi, transmite corespondentul Mediafax.

„Apropos de instalarea tinerilor și de potențialul inclusiv al agriculturii, pentru că s-a tot vorbit de vânzarea pământului la străini, vreau să vă spun un mesaj foarte clar: nici eu nu-mi doresc ca pământul să fie vândut la străini. Îmi doresc ca pământul să fie utilizat de comunitățile locale, pentru că e o resursă pe care greu o puteți obține din altă parte. Și nu o puteți obține din altă parte, dacă o pierdeți, odată ce ați renunțat la o astfel de resursă, cu greu puteți să o obțineți înapoi”, a spus Cioloș.

În opinia premierului, legile nu pot înlocui dorința proprietarilor de a vinde sau de a valorifica pământul la nivel local, iar oamenii trebuie să conștientizeze cât de importantă este această resursă.

„Aș vrea să mai transmit un mesaj primarilor care sunt în sală și mă aud: nu facilitați cu orice preț vânzarea terenului până când nu ați făcut toate eforturile de a valorifica terenul respectiv în sat cu comunitățile locale. Sigur că e mai ușor să obțineți un anumit sprijin când vine un străin să vă cumpere pământul și să vă roage să-l regrupați pentru ei pentru a-l vinde. Gândiți-vă că în felul acesta vindeți o resursă care e a comunității și pe care nu o mai puteți aduce înapoi”, a spus premierul.

Cioloș a adăugat că pământul este „prima resursă” de la care se pornește în dezvoltarea comunității.

Cum pot cumpăra străinii terenuri în România

În martie 2014, parlamentul a adoptat o legea terenurilor agricole, care prevede modalitățile prin care cetățeni ai UE pot cumpăra terenuri în România. Potrivit actului normativ, înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condițiilor de fond și de formă prevăzute de Codul civil și a dreptului de preempțiune al coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, precum și al statului român, prin Agenția Domeniilor Statului, în această ordine, la preț și în condiții egale.

Vânzătorul înregistrează, la primăria din raza unității administrativ-teritoriale unde se află terenul, o cerere prin care solicită afișarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, în vederea aducerii acesteia la cunoștința preemptorilor. Cererea este însoțită de oferta de vânzare a terenului agricol întocmită conform modelului stabilit prin normele metodologice la prezenta lege, respectiv de documentele doveditoare prevăzute în normele metodologice la prezenta lege.

În termen de o zi lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria are obligația să afișeze timp de 30 de zile oferta de vânzare la sediul său sau pe pagina de internet. Primăria are obligația de a transmite structurii din cadrul aparatului central al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, respectiv structurilor teritoriale ale acestuia, după caz, un dosar care să cuprindă lista preemptorilor, respectiv copiile cererii de afișare, ale ofertei de vânzare și ale documentelor doveditoare în termen de 3 zile.

Titularul dreptului de preempțiune trebuie ca în termenul de 30 de zile să își manifeste în scris intenția de cumpărare, să comunice acceptarea ofertei vânzătorului și să o înregistreze la sediul primăriei unde aceasta a fost afișată.

Primăria va afișa, în termen de 24 ore de la înregistrarea acceptării ofertei de vânzare, datele prevăzute în normele metodologice la prezenta lege, respectiv le va trimite pentru afișare pe site către structura centrală, respectiv, structurile teritoriale. În cazul în care, în termenul de 30 de zile mai mulți preemptori de rang diferit își manifestă în scris intenția de cumpărare, la același preț și în aceleași condiții, vânzătorul va alege preemptorul, potențial cumpărător, și va comunica numele acestuia primăriei.

În cazul în care, în termenul de 30 de zile mai mulți preemptori de același rang își manifestă în scris intenția de cumpărare și niciun alt preemptor de rang superior nu a acceptat oferta, la același preț și în aceleași condiții, vânzătorul va alege dintre aceștia și va comunica numele acestuia primăriei.

Dacă un preemptor de rang inferior oferă un preț superior celui din oferta de vânzare sau celui oferit de ceilalți preemptori de rang superior lui care acceptă oferta, vânzătorul poate relua procedura, cu înregistrarea ofertei de vânzare cu acest preț, cu preemptorii de rang superior. Procedura se va desfășura o singură dată, în termen de 10 zile de la împlinirea termenului de 30 de zile. La expirarea celor 10 zile, vânzătorul va comunica primăriei numele preemtorului.

Dacă niciunul dintre titularii dreptului de preempțiune nu își manifestă intenția de a cumpăra terenul, vânzarea terenului este liberă, urmând ca vânzătorul să înștiințeze în scris primăria despre aceasta.

Vânzarea liberă a terenului la un preț mai mic decât cel cerut în oferta de vânzare ori în condiții mai avantajoase decât cele arătate în aceasta atrage nulitatea absolută.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete