După INUNDAȚII, doar cu BULETINUL. În restul TOTUL E SUB APE! Drama sinistraților din BĂCEL

Publicat: 04/07/2018, 11:34
Actualizat: 02/10/2018, 19:07

Satul Băcel din Covasna a fost grav afectat de inundații, fiind distruse mai multe case, iar zeci de familii încă mai stau la rude, deoarece apele nu s-au retras. Un bărbat a spus că, de necaz, nu a dormit de trei zile și nu crede că localnicii au păcate asemenea dezastrului produs.

Primarul comunei Chichiș, Sánta Gyula, de care aparține satul Băcel, lovit puternic de viitură, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că există case care necesită reparații capitale, deoarece au fost efectiv distruse.

„Apele s-au retras și ne-am apucat de curățenie, de înlăturarea efectelor inundațiilor. Astăzi vine comisia să evalueze pagubele. Multe case au nevoie de reparații capitale. Sunt nelocuibile momentan, nu au cum oamenii să se mute înapoi. Oamenii s-au dus la rude sau la prieteni să locuiască”, a spus primarul Sánta Gyula.

Satul are în jur de 500 de localnici. O parte dintre ei au trecut prin clipe de coșmar, cum nu au văzut nici în filmele de groază, iar la alții, mai norocoși, dacă pot fi numiți astfel, apa le-a pătruns doar în curte sau le-au fost inundate doar grădinile.

Cristi Moldovean, unul dintre dintre cei grav afectați, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că toți avem păcate, dar oamenii din Băcel merg duminică de duminică la biserică, însă fărădelegile lor nu sunt atât de mari încât să le fie distrus tot.

„Apa a scăzut, dar a lăsat în urmă… prăpăd. Nimic nu mai poți să salvezi. Așa ceva nici nu ne-am închipuit. Nu am mai trăit niciodată așa ceva. Lucrez în construcții, am în garaj toate sculele cu care îmi câștig existența, toate sunt în apă. Nu mai poți să salvezi nimic. Totul este distrus. Sincer, vă spun, atât eram de afectat, pur și simplu nu realizam ce se întâmplă în jur (…) Aici duminică de duminică se merge la biserică. Oricât am fi de buni, păcate fiecare are, indiferent de națiune, dar păcate așa mari, încât să ne distrugă tot, nu cred avem”, a spus Cristi Moldovan.

El este de părere că, după acest dezastru, că satul nu va mai fi niciodată la fel, și speră că autoritățile vor trage un semnal puternic de alarmă, iar astfel de situații nu vor mai exista.

„Sunt cu nervii la pământ, trei nopți nedormite, am făcut casa în 2008, și acum să văd tot distrus. Nu am mai putut să dorm. Singurul act pe care îl am mai e buletinul, în rest tot a rămas sub ape, certificate de căsătorie și naștere. Cine nu a trecut prin așa ceva nu știe. Nici în filme când vine viitură nu am văzut ce a fost aici. E foarte greu. Numai noi care suntem știm prin ce trecem si e foarte greu. Trăim cu speranța că autoritățile ne ajută, până nu vedem, nu credem”, a mai spus domnul Moldovean.

Și alt localnic, Pătrunjel Mihail, a susținut că dezastru așa mare nu a mai văzut satul. De trei zile nu a avut timp să iasă pe uliță, având în vedere că are și animale de crescut, iar o parte din familie s-a dus la neamuri, în zone mai puțin afectate.

„Trebuie refăcută dușumeaua, parchetul, mobilierul. O grămadă de mâl este aici, s-au distrus multe aparate electrice. Am început să spălăm, să scoatem din case, am avut multă treabă la animale, care au stat în ape. Copiii sunt plecați, am o soră nevăzătoare și acum e cu tata la cineva în sat unde nu au fost inundații. Au dus-o și pe ea și pe copii acolo. Soția astăzi s-a întors. Dezastru așa mare nu a fost niciodată în sat. Inundații mari am avut în anii `80, dar nu de mărimea și de durata asta. Nu am ieșit de aici din data de 30 iunie, numai până la vecinul am fost. Am foarte multă treabă, trebuie să asigur mâncare la animale. E o muncă titanică”, a spus Pătrunjel Mihail.

Alt localnic a spus că localnicii sunt foarte abătuți, precizând că au fost familii cărora apa le-a intrat inclusiv pe geam.

„Autoritățile chiar ne-au ajutat. A venit jandarmeria și ne-a scos afară, nu a lăsat pe nimeni. Și acum avem în sat motopompe puternice care scot apa din case”, a spus Paraschiv Târală.

Inundațiile în satul Băcel s-au produs după ce o parte din digul râului Tarlung a cedat, iar viitura a lovit gospodăriile oamenilor.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, la Covasna, în zonele afectate de inundații, că există diguri la care nu s-au mai făcut lucrări de consolidare de zeci de ani, precizând că a cerut Apelor Române să facă verificări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase