După o ședință cu un șef SRI, parlamentarii și-au dat seama că din lege lipsește ceva. „În peste 20 de state din UE, legislația în domeniu s-a modificat”

După o ședință cu un șef SRI, parlamentarii și-au dat seama că din lege lipsește ceva. „În peste 20 de state din UE, legislația în domeniu s-a modificat
Publicat: 23/03/2016, 19:05
Actualizat: 01/11/2016, 23:01

„Există un proiect de directivă europeană din decembrie, de anul trecut, în dezbaterea Comisiei Europene privind combaterea terorismului și va trebui, cu maximă responsabilitate, ca în perioada următoare să modificăm următoarele aspecte: pe legea 535, privind combaterea terorismului, în momentul în care a fost adoptat în anul 2004 nu exista acel fenomen de ‘foreign fighters’ și atunci în toată Europa, pentru a fi o abordare unitară, se pune problema ca în cadrul sau în rândul infracțiunilor similare celor de terorism, să poată fi introduse alte infracțiuni, cum ar fi pregătirea în tabere speciale de antrenament a teroriștilor, finanțarea terorismului, finanțarea unor persoane care să se pregătească în scopuri teroriste, propaganda teroristă și recrutarea în mediul online a posibililor atentatori de tip kamikaze”, a declarat Pop, după ședința Comisiei de control asupra activității SRI.

Președintele Comisiei a spus că Franța și Belgia și-au înăsprit legislația de prevenție în domeniu și că este necesară o aliniere a cadrului normativ și în România.

De asemenea, Pop a adăugat că ofițerii de la Antitero nu pot legitima suspecți de terorism pe stradă, chiar dacă au informații care ar putea împiedica un atentat, ci trebuie să cheme un polițist pentru legitimare, iar acest lucru trebuie să se schimbe, de asemenea, în legislație.

„În ultimele șase luni în peste 20 de state din Uniunea Europeană, legislația în domeniu s-a modificat în sensul creșterii competențelor privind prevenția pentru serviciile de informații. În două state, cum este și Belgia, se discută în acest moment chiar modificări de Constituție”, a subliniat președintele Comisiei.

Georgian Pop a spus că SRI a estimat o creștere a numărului de persoane suspecte de terorism care vor tranzita România, în condițiile în care cetățenii turci ar putea beneficia în viitorul apropiat de o liberalizare a vizelor pentru UE.

„Pe această estimare a creșterii numărului de persoane suspecte de terorism care vor tranzita România, pentru a fi eficienți pe munca de prevenție și contracarare, legea cartelelor PrePay și legea securității cibernetice vor fi niște instrumente juridice eficiente pentru a putea să facem prevenție în România”, a accentuat el.

Pop a mai insistat asupra faptului că trebuie găsită soluția corectă pentru a fi puse cele două legi în acord cu decizia Curții Constituționale și a amintit „formula utilizată de președintele României” pe retenția datelor, când a chemat liderii partidelor politice, gasindu-se astfel consens politic pentru a fi trecută legea.

Președintele Comisiei a mai susținut că dacă ar fi fost prevenție eficientă în Belgia, cei care au detotanat bombele de la Bruxelles ar fi fost arestați și expulzați înainte de producerea atentatelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun