După o vizită în SUA, ministrul Apărării anunță cumpărarea primului sistem Patriot până la finalul anului și „discuții avansate” pentru achiziția a încă 36 de avioane F-16

După o vizită în SUA, ministrul Apărării anunță cumpărarea primului sistem Patriot până la finalul anului și discuții avansate pentru achiziția a încă 36 de avioane F-16
Publicat: 27/09/2017, 10:58
Actualizat: 26/03/2019, 03:44

„Săptămâna viitoare închidem partea aceasta a programului cu avioanele multirol, cu F16. Suntem în discuții avansate pentru achiziționarea a încă 36 de astfel de aparate, din Statele Unite, nu din Portugalia. Am trimis documentele necesare pentru a vedea prețul de achiziție, suntem la debutul acestei negocieri și sperăm că vom reuși să achiziționăm încă 36 de aeronave”, a declarat Mihai Fifor.

Anunțul ministrului vine în condițiile în care Ministerul Apărării Naționale a precizat, tot miercuri, că alte trei aeronave F-16 Fighting Falcon vor fi preluate de către Forțele Aeriene Române. Astfel, secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Mircea Dușa, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, Laurian Anastasof, participă, miercuri, în Baza Aeriană din Monte Real, Portugalia, la ceremonia de predare-primire a încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon.

Prin preluarea celor trei aeronave, Forțele Aeriene Române finalizează Faza I de introducere în serviciu a avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon.

Ceremonia oficială de recepție a celor trei aeronave va avea loc în România, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, din Fetești, în cursul săptămânii viitoare.

Contractul, în valoare de circa 628 milioane euro cu TVA, încheiat între Guvernul României, prin Compania Națională Romtehnica S.A., și cel al Republicii Portugheze a intrat în vigoare la data de 30 septembrie 2013.

Primele șase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române pe 29 septembrie 2016, iar următoarele trei pe 16 decembrie 2016.

Primul sistem de rachete Patriot, achiziționat până la finele anului

Totoodată, „până la finele anului, Armata Română va achiziționa primul sistem de rachete Patriot”, a mai spus Fifor.

„Până la finele anului, Armata Română va achiziționa primul sistem Patriot, așteptăm scrisoarea de acceptarea din partea Statelor Unite pentru a putea să trecem la contractare și să putem achiziționa primul program. În discuțiile cu secretarul Apărării, Mattis, noi am solicitat clauza «dependable under taking» adică eșalonarea plătii sistemelor Patriot pentru că este, pe de o parte, o dovadă de predictibilitate, pe de altă parte este mult mai convenabil pentru noi să putem să asigurăm pe următorii ani achiziționarea acestor sisteme. Tot până la finele anului, sperăm să putem să finalizăm negocierea cu General Dynamics și să pornim colaborarea aceasta între Uzina Mecanică București și General Dynamics și, totodată, până la finele anului să achiziționăm primele 10 transportoare blindate Piranha din acest program”, a detaliat ministrul Apărării Naționale.

Informațiile privind achiziționarea rachetelor Patriot au apărut în aprilie când MApN a trimis o cerere către Guvernul SUA în care își exprimă disponibilitatea de a cumpăra rachete de tip Patriot, urmând ca procedurile de achiziție să fie demarate anul acesta.

Secretarul de stat în MApN, Florin Vlădică, a afirmat că s-a trimis o solicitare către Biroul de Cooperare în domeniul Apărării din România din cadrul Ambasadei Statelor Unite la București, prin care România se declară interesată să achiziționeze rachete de tip Patriot, urmând ca cererea să ajungă la guvernul american. Șeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, s-a declarat optimist că procedurile de achiziție pot fi demarate în acest an.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat, pe 11 iulie , o posibilă vânzarea a unor sisteme antiaeriene și antibalistice de tip Patriot către România, în valoare de aproximativ 3,9 miliarde de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control