Dușa către jurnaliști: Citiți legea, să nu mai vorbiți prostii. Comentariile cu OZN-uri nu-și au locul

Dușa către jurnaliști: Citiți legea, să nu mai vorbiți prostii. Comentariile cu OZN-uri nu-și au locul
Publicat: 01/08/2013, 15:36
Actualizat: 17/02/2019, 11:28

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat, joi, la Brașov, când a fost întrebat despre survolările neautorizate ale spațiului aerian al României, că jurnaliștii ar trebui să studieze legea și să nu mai vorbească „prostii”, despre „OZN-uri și alte chestiunii care nu-și au locul”.

Întrebat de jurnaliști despre survolările neautorizate ale spațiului aerian românesc, ministrul s-a arătat deranjat.

„Aveți dumneavoastră o problemă?”, a întrebat-o ministrul pe jurnalista care i-a adresat întrebarea, apoi le-a recomandat ziariștilor să citească Legea 256/2001, ca să nu mai vorbească „prostii”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Dacă vă întoarceți la lege și o studiați, ca să nu mai vorbiți prostii, o să vedeți că este o anumită procedură de identificare a navelor. În momentul în care o navă se apropie de spațiul aerian al NATO sau al UE, este contactată prin sisteme radio, dacă nu se răspunde, automat se ridică avioanele de vânătoare care au misiunea de a identifica nava, de a o sprijini dacă are o defecțiune și este atenționată și se însoțește până iese din spațiul nostru aerian”, a spus ministrul.

El a a făcut referire la Legea 256/2001 în legătură cu modul de acțiune împotriva aeronavelor care nu se identifică sau care nu au autorizație de survolare a spațiului aerian al României.

„Trebuie să mai fac câteva precizări. În primul rând, România este stat al UE și granița României este graniță a NATO și a UE și noi avem datoria să apărăm aceste granițe, să supraveghem granițele atât aerian, terestru, cât și maritim. Trebuie să mai știți că este un sistem integrat de supraveghere aerian, la nivelul UE și NATO. La nivelul UE, organismul care gestionează acest domeniu este Eurocontrolul, iar la nivel NATO instituția care coordonează se află în Spania. Orice informație legată de survol spre spațiul aerian se duce automat către cele două organisme și de acolo se dă comanda de intervenție”, a mai spus Dușa.

El i-a apostrofat pe jurnaliști, spunându-le: „Dacă ați avut ieri ce comenta și să vobiți de OZN-uri și de alte chestiuni care nu-și au locul, îmi pare foarte rău. Când vorbim de aparate neidentificate, sunt acele aparate care nu se identifică atunci când li se solicită de către turnurile de control”.

Jurnaliștii i-au cerut ministrului să-și retragă insulta, el spunând că își retrage remarca.

Întrebat când a avut loc ultima pătrundere neautorizată în spațiul aerian românesc, Dușa a spus că s-a întâmplat „ieri dimineață sau acum două nopți”.

„M-ați întrebat și ieri la Pitești când a existat o intenție de a ajunge în spațiul de supraveghere aerian al României și v-am spus că ieri dimineață sau acum două nopți. S-au apropiat două avionae de spațiul românesc, n-au răspuns la apelurile radio și au fost ridicate două MiG-uri care le-au condus în afara spațiului. OZN-uri mai puțin”, a adăugat ministrul Apărării.

Mircea Dușa a participat, joi, în Piața Sfatului din Brașov, la ceremonia de avansare și absolvire a promoției „Aurel Vlaicu – 100” de la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat, miercuri, la Pitești, că este necesară achiziționarea de avioane F 16 deoarece aproape zilnic spațiul aerian al țării este forțat de aparate de zbor „care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol”, ultima intervenție fiind în noaptea de luni spre marți.

„Să știți că este foarte necesar să achiziționăm avioanele pentru că aproape zilnic spațiul aerian al țării este forțat, probabil n-ar trebui să vă spun asta, de avioane care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol și în acel moment suntem nevoiți să ridicăm în aer avioanele de vânătoare cu procedurile de somare pentru că acele avioane să iasă din spațiul de survol al țării”, afirma Mircea Dușa.

El susținea că aceste lucruri de întâmplă „destul de des” și se folosesc, în momentul de față, de MIG-urile din dotare.

„Ieri noapte (n.r. – în noaptea de luni spre marți) s-a întâmplat ultima oară, sunt detalii care nu pot fi făcute publice. Sunt tot felul de situații când noi, pe procedurile internaționale și europene pe care le avem pe această speță, acționăm, dar nu vă pot spune dacă am acționat în forță”, spunea ministrul Mircea Dușa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Devine obligatoriu din 7 iulie. Dispozitivul pe care toate mașinile trebuie să-l aibă la bord
Codul rutier: Obligații pentru conducătorii auto care tractează alte vehicule
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×