Dușa: Există premisa ca în 2016-2017 să avem capabilitatea de aviație de vânătoare

Redactor:
Eliana Radulescu
Dușa: Există premisa ca în 2016-2017 să avem capabilitatea de aviație de vânătoare
Ministrul apărării, Mircea Dușa, a declarat, vineri, după întâlnirea cu omologul său portughez, José Pedro Aguiar-Branco, că România a respectat toate termenele covenite în acordul pentru achiziționarea avioanelor F-16, premisă ca în 2016-2017 să fie asigurată capabilitatea de aviație de vânătoare.

Ministrul apărării, Mircea Dușa, a declarat, vineri, după întâlnirea cu omologul său portughez, José Pedro Aguiar-Branco, că România a respectat toate termenele covenite în acordul pentru achiziționarea avioanelor F-16, premisă ca în 2016-2017 să fie asigurată capabilitatea de aviație de vânătoare.

„Am apreciat că până în momentul de față am respectat toate termenele pe care le-am convenit atunci când am încheiat acordul și că respectarea acestor pași ne oferă premisa ca în 2016-2017 să avem creată capabilitatea de aviație de vânătoare, aceasta însemnând echiparea avioanelor cu avionică și criptare modernă, pregătirea piloților și a personalului tehnic și, nu în ultimul rând, înzestrarea cu armamentul necesar pentru a executa cele trei misiuni pe care le are în vedere aviația de vânătoare, cu rachetele și cu muniția necesare”, a spus Mircea Dușa.

El a amintit că există o cooperare guvernamentală privind sprijinul pe care Portugalia și Statele Unite îl acordă României „pentru a crea acea capabilitate care se numește aviația de vânătoare”.

„Concomitent sunt și alte programe care să realizeze această capabilitate, fiind vorba, în primul rând, de modernizarea infrastructurii din România, a aeroportului de la Fetești și a sistemelor electronice de comunicații de la acest aeroport”, a menționat ministrul Dușa.

La rândul său, ministrul Apărării din Portugalia a spus că există interese comune în ceea ce privește industria de apărare.

El a spus că viitorul Consiliu European, care are ca subiect de discuție industria de apărare, este o bună oportunitate pentru a dezvolta o strategie comună pentru a putea crește capacitatea competitivă a celor două industrii de apărare.

José Pedro Aguiar-Branco a arătat că, astfel, întreprinderile mici și mijlocii din domeniul apărării din România și Portugalia vor putea găsi noi oportunități pe piața europeană.

La rândul său, ministrul român al Apărării a menționat că, în condițiile în care bugetele apărării din majoritatea statelor s-au redus, vor trebui regândite capabilitățile militare.

Mircea Dușa a anunțat că el și omologul portughez au hotărât să facă „un pas înainte pe cooperarea în domeniul industriei de apărare” și să constituie un grup mixt de lucru pe probleme de industrie de apărare.

„Acest grup există și în momentul de față, deja a început discuțiile și am hotărât să extinde atribuțiile acestui grup de lucru pentru a identifica acele posibilități de colaborare între industria de apărare din Portugalia și cea din România, astfel încât, mai ales întreprinderile mici și mijlocii care au producție de apărare să poată rezista pe piața concurențială din zilele noastre”, a adăugat acesta.

Potrivit afirmațiilor sale, alte subiecte abordate în discuțiile cu ministrul portughez au fost cooperarea NATO, politica NATO de după 2014 în condițiile constrângerilor financiare, războiul cibernetic – nouă amenințare la aderesa omenirii, criza energetică, relațiile dintre România și Portugalia în cadrul Uniunii Europene, securitatea maritimă și protecția mediului prin folosirea muniției ecologice.

Dușa a mai declarat că l-a invitat pe ministrul José Pedro Aguiar-Branco să participe, în martie 2014, când se împlinesc 10 ani de când România a devenit stat membru NATO, la festivitățile care vor avea loc în România.

Mircea Dușa a adăugat că îi va invita la acest eveniment pe toți miniștrii apărării din NATO.

Ministrul portughez a spus că acceptă invitația lui Dușa, având în vedere că deja a început să înțeleagă aproape tot ce spune în limba română ministrul Dușa.

„Și noi facem același lucru, dacă mai rămânem o jumătate de zi să conversăm, aproape că nu mai avem nevoie de interpret”, a spus el

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, s-a întâlnit, vineri, la sediul MApN, cu omologul său portughez, José Pedro Aguiar-Branco, aflat în vizită oficială în România.

În luna noiembrie, Guvernul român a cerut Statelor Unite furnizarea de armament, echipamente și suport pentru echiparea celor 12 avoane F – 16 Block 15 MLU pe care le va cumpăra din Portugalia.

Din cele 628 de milioane de euro, cât este valoarea totală a contractului pentru achiziționarea avioanelor multirol, aproximativ 336 de milioane de euro (echivalentul a 457 de milioane de dolari) vor fi alocate cooperării cu SUA, contractul incluzând furnizarea de rachete aer-aer AIM – 120C, rachete AIM – 9M Sidewinder, lansatoare LAU – 129, unități de bombe ghidate îmbunătățite GBU-12, rachete Maverick, sisteme integrate de poziționare globală, piese de schimb, dezvoltarea/integrarea de software și instruirea personalului.

Mircea Dușa declara, la sfârșitul lunii octombrie, că întreg pachetul privind capabilitatea de aviație de vânătoare, care cuprinde și achiziția de aeronave F-16, este programat să se realizeze până spre sfârșitul anului 2017.

„Noi discutăm foarte simplu despre F-16, dar e vorba de realizarea capabilității militare de aviație de vânătoare. Capabilitate militară înseamnă mult mai mult: achiziția avioanelor, pregătirea piloților, pregătirea aeroporturilor militare pentru a fi compatibile cu F-16, achiziționarea armamentului necesar avioanelor, pregătirea personalului tehnic care să deservească avioanele și multe alte aspecte”, a spus ministrul.

MApN a informat, în 11 octombrie, că Guvernul României și cel al Portugaliei au semnat contractul de achiziție în urma căruia 12 aparate F-16 modernizate, din excedentul Forțelor Aeriene Portugheze, vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Semnarea contractului a avut loc după ce, în luna iunie, Guvernul a anunțat că a aprobat proiectul de lege privind achiziția a 12 avioane vechi de tip F-16, pentru care vor fi plătite 628 milioane de euro.

„România va utiliza aceste avioane pentru întărirea securității spațiului aerian național și creșterea nivelului de interoperabilitate cu forțele NATO”, mai preciza MApN.

Ministerul menționa că aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital și, în 2014, va începe pregătirea, în Republica Portugheză, a personalului român ce va opera avioanele F-16 – nouă piloți și 75 de tehnicieni.

În septembrie 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat proiectul de „realizare graduală a capabilității de apărare aeriană” în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”.

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
Brigitte Pastramă DE NERECUNOSCUT la 20 de ani, fără operații estetice. Care este de fapt,...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide