Dușa: Terenurile și clădirile nefolosite de Armată să fie cedate administrațiilor locale

Dușa: Terenurile și clădirile nefolosite de Armată să fie cedate administrațiilor locale
Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a declarat, vineri, într-o conferință de presă la Bistrița, că acolo unde Armata are terenuri sau clădiri pe care nu le mai folosește să le cedeze, conform legii, administrațiilor locale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Publicat: 28/06/2013, 16:40
Actualizat: 28/06/2013, 19:02

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a declarat, vineri, într-o conferință de presă la Bistrița, că acolo unde Armata are terenuri sau clădiri pe care nu le mai folosește să le cedeze, conform legii, administrațiilor locale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mircea Dușa a spus că a avut o discuție cu primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, privind situația Poligonului Dealul Cocoșului, unde se antrenează în prezent militarii Brigăzii 81 Mecanizate Bistrița și de care Primăria Bistrița are nevoie pentru a realiza Complexul de agrement Wonderland.

„Domnul primar Crețu are obiective importante, sociale, economice, gospodărești de realizat în Bistrița. (…) Cunoașteți mai bine subiectul cu Poligonul de pe Dealul Cocoșului, pe care Brigada 81 Mecanizată îl are amenajat la Bistrița. Trebuie găsite soluții. Discuția este mai veche, s-au găsit unele soluții care nu s-au realizat din cauza constrângerilor bugetare și a unor programe care funcționau în anii trecuți, iar în momentul de față nu mai funcționează. Eu am spus că nu mă opun obiectivelor de dezvoltare economico-socială a localităților și că încercăm să găsim împreună soluții, ca acolo unde noi avem terenuri sau locații pe care nu le mai folosim să le cedăm conform legii spre administrațiile locale, pentru a fi reabilitate când e vorba de clădiri sau pentru a realizate obiective economice și sociale pe terenuri care au aparținut Armatei și de care nu mai avem nevoie”, a spus Dușa.

În ceea ce privește Dealul Cocoșului, ministrul a spus că nu are nimic împotrivă ca Armata să elibereze acel teren, însă trebuie găsită o soluție împreună cu autoritățile locale astfel încât militarii să beneficieze de un teren pentru instrucții.

Prezent la aceeași conferință de presă, primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, a spus că poligonul din Dealul Cocoșului a devenit o parte integrantă a orașului și că în același timp autoritățile vor să le creeze condiții militarilor pentru a se putea antrena și vor căuta un teren adecvat astfel încât aceștia să își poată desfășura exercițiile într-o zonă din apropierea orașului.

Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, susținea încă din 2010 că a obținut acordul Ministerului Apărării Naționale (MAPN) pentru amenajarea complexului sportiv și de agrement Wonderland în vecinătatea Poligonului Dealul Cocoșului, unde se antrenează militarii Brigăzii 81 Mecanizate Bistrița, teren pe care Armata are drept de folosință încă 20 de ani.

Edilul spunea în urmă cu trei ani că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Wonderland a fost conceput pentru 282 de hectare de teren, în ideea că Armata își va muta Poligonul în altă parte, dar, pentru că nu s-a întâmplat așa, pe cele 16 hectare de teren pe care se află în prezent Poligonul Dealul Cocoșului nu se va construi nimic, deocamdată.

Pentru zona Wonderland, acolo unde Brigada 81 Mecanizată are o parte din poligonul de antrenament, Statul Major a dat inițial un aviz nefavorabil.

În complexul Wonderland, proiect cu care actualul primar a câștigat alegerile locale în 2008, se află doar un aerodrom de agrement, Aerodromul Unirea.

Municipalitatea are din 2010 contract semnat cu firma Eurocompozite, pentru terenul de 25.000 metri pătrați, concesionat pentru 49 de ani, unde se află Aerodromul Unirea. Redevența stabilită la data încheierii contractului de concesiune a fost de 2.680 lei/an, iar în urma indexărilor anuale suma se ridică acum la 3.440,18 lei/an.

Municipalitatea vrea să mai construiască o sală polivalentă cu 2.500-5.000 de locuri, pârtie de schi cu telescaun, un aqua-parc și o oglindă de apă, opt terenuri de tenis, o bază hipică cu hipodrom, un patinoar, piste de karting, dar și să creeze spații de cazare pentru sportivi. Totodată, în Wonderland cei interesați vor putea construi pensiuni, moteluri, hoteluri și alte spații de cazare.

Până în prezent, Primăria Bistrița a investit aproximativ 700.000 de lei în realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Wonderland, urmând ca, de îndată ce va avea resurse financiare, să treacă la construcția propriu-zisă.

Pentru investițiile în Wonderland, care sunt estimate la câteva milioane de euro, Primăria Bistrița caută parteneri privați și surse de finanțare europene. Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, a prezentat proiectul chiar și unor investitori chinezi, în speranța că aceștia vor dori să intre în parteneriat public-privat, dar, până acum, nu a primit niciun răspuns. În schimb, pentru amenajarea pârtiei de schi, Primăria Bistrița s-a împrumutat de la o bancă cu 18 milioane de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 100 de ani de când România a câștigat prima medalie olimpică