Elena Băsescu: Ponta vrea reducerea TVA la produsele bio pentru a-i oferi temă de campanie soției

Elena Băsescu: Ponta vrea reducerea TVA la produsele bio pentru a-i oferi temă de campanie soției
Europarlamentarul Elena Băescu afirmă că inițiativa premierului Victor Ponta privind reducerea TVA la produsele bio ar face mai mult rău decât bine pentru majoritatea românilor, ea acuzându-l pe liderul PSD că "impune astfel de decizii economice pentru a-i oferi o temă de campanie soției sale".
Publicat: 13/11/2013, 11:44
Actualizat: 21/03/2017, 04:22

Europarlamentarul Elena Băescu afirmă că inițiativa premierului Victor Ponta privind reducerea TVA la produsele bio ar face mai mult rău decât bine pentru majoritatea românilor, ea acuzându-l pe liderul PSD că „impune astfel de decizii economice pentru a-i oferi o temă de campanie soției sale”.

„Am văzut cu foarte mare surprindere că PSD, prin Victor Ponta și nevasta sa, a decis să susțină ideea reducerii TVA-ului la produsele alimentare bio. (..) Ar fi de preferat ca Premierul României să nu impună decizii economice de o asemenea însemnătate doar pentru a-i oferi o temă de campanie soției sale, care, din cauza evenimentelor din ultima perioadă, evită să se mai exprime public pe subiectele ei preferate: respingerea proiectului Roșia Montană si protejarea câinilor maidanezi”, precizează Elena Băsescu, miercuri, într-o postare pe site-ul personal.

Europarlamentarul arată că, dacă tot se merge pe ideea reducerii TVA-ului la alimente, „o măsură altfel foarte bună cu un potențial social uriaș, această scădere trebuie aplicată tuturor produselor alimentare, nu numai celor extrem de scumpe, pentru care militează soția Premierului”.

„Știe toată lumea că își permit să cumpere roșii bio cu 20 de lei sau zahăr bio cu 25 de lei, nu trebuie să-i oblige și pe ceilalți români să se comporte la fel – pentru că nu au de unde.Ca și constatare de final: curată măsură socialistă, n-am ce zice!”, a comentat Elena Băsescu pe site.

Fiica președintelui Traian Băsescu își exprimă surprinderea față de „strigătele de admirație” care au apărut vizavi de un asemenea demers și față de argumentele celor care îl susțin, potrivit cărora „produsele bio se vor ieftini”, „vom mânca mai sănătos” sau „ajutăm agricultura”.

„Spun că mă surprinde această atitudine pentru că îmi pare că propunerea, dacă ar fi pusă în practică, ar face mai mult rău decât bine pentru majoritatea românilor”, a adăugat Elena Băsescu.

Aceasta a adus și câteva argumente, precizând că scăderea TVA la alimentele bio va avea ca un prim efect creșterea prețului alimentelor pentru cetațenii de rând.

„Guvernul socialist ar alege astfel să susțină o parte a agriculturii care va produce mereu alimente mai scumpe decât cele obișnuite. Chiar și cu un TVA scăzut la 9%, prețurile nu s-ar micșora semnificativ, în condițiile în care acestea sunt oricum de 4-5 ori mai mari decât ale celorlalte alimente. Vor fi însă încurajați agricultorii să se orienteze către acest segment, renunțându-se la cultivarea produselor tradiționale, ceea ce va duce și la scumpirea acestora din urmă”, a explicat Elena Băsescu.

Europarlamentarul a mai precizat că România, având un TVA de 9%, va deveni mai degrabă o piață de desfacere pentru aceste produse.

„S-ar putea să ne trezim că nu se investește mai mult în agricultură, ci că importurile de astfel de produse cresc. De altfel, peste 60% din piața produselor bio din România se face din importuri”, a mai comentat Elena Băsescu, adăugând că, printr-o astfel de măsură, s-ar construi un sistem discriminatoriu pentru cei care investesc în agricultura tradițională.

„De ce ei să vândă produse cu TVA de 24%, iar cei care se ocupă de alimente bio cu 9%? S-ar instala o practică puternic anticoncurențială care ar produce dezechilibre”, a mai adăugat aceasta.

Potrivit Elenei Băsescu, argumentul privind sănătatea acestor produse este construit artificial, în condițiile în care există mai multe studii făcute la nivel național, dar și la nivelul Uniunii Europene care arată că și în produsele bio se găsesc urme de pesticide sau substanțe artificiale, iar aportul de nutrienți este absolut similar cu cel al alimentelor tradiționale.

„Vor apărea foarte multe produse falsificate. Toată lumea va încerca să pună eticheta bio pe alimentul propriu, pentru că se vinde cu un preț mai mare și este impozitat mai puțin. Or, Guvernul lui Ponta, așa cum se vede în fiecare zi, nu are organisme de combatere a acestui tip de evaziune”, a mai comentat Elena Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că produsele bio vor beneficia de reducerea TVA la 9%, la fel ca la pâine, măsura urmând a intra în vigoare din 2014, după întâlnirea dintre Guvern și delegația FMI de anul viitor.

„(Produsele bio vor avea TVA – n.r.) tot 9%, însă această măsură va intra în vigoare numai după ce la următoarea întâlnire de anul viitor cu reprezentanții Comisiei Europene, ai FMI, stabilim acest lucru. Aici nu e vorba ca la TVA la pâine, pentru că la produse bio cantitatea este mult mai mică și atunci e vorba de un impact bugetar de vreo 25 de milioane de lei. Însă va intra în vigoare probabil la rectificarea din iulie”, a spus Ponta.

El a precizat că Bio România este un brand al României care a prins foarte mult în ultima perioadă pe piețele europene și pe piețele mondiale și e păcat să nu fie folosit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912