Elevii grupurilor școlare auto vor putea da concurs pentru permis de categoria C la 18 ani

Elevii grupurilor școlare auto vor putea da concurs pentru permis de categoria C la 18 ani
Publicat: 21/01/2013, 19:25
Actualizat: 28/09/2018, 15:30

Directorul Grupului Școlar „Aurel Perșu” din Târgu Mureș, Florin Oproiescu, afirmă că Ministerul de Interne a acceptat propunerea ca elevii grupurilor școlare auto să poată da examen pentru permisul de conducere de categoria C la 18 ani și să conducă, până la 21 de ani, camioane de tonaj mic.

Directorul Grupului Școlar „Aurel Perșu” din Târgu Mureș, Florin Oproiescu, a declarat, luni, că, încă de vara trecută, a făcut demersuri către Parlament și Ministerul Educației referitoare la un punct din proiectul Codului Rutier care afecta direct grupurile școlare auto, mai exact cel care prevedea ca vârsta de obținere a permisului pentru categoria C să se mărească de la 18 la 21 de ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a afirmat că această prevedere ar fi dus la o reducere a numărului de elevi interesați de grupurile școlare cu profil auto, astfel că a solicitat Ministerului de Interne ca elevii grupurilor școlare auto să poată da examen pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria C la 18 ani, propunerea fiind acceptată.

„Majoritatea celor care vin la noi vin pentru permis de conducere și pentru mecanic auto, deci pentru meserie. De aceea am făcut aceste demersuri, în sensul de a obține o schimbare a acelui articol și să se mențină vârsta de obținere a permisului categoria C la 18 ani. Am solicitat ulterior direct Ministerului de Interne, ca grup școlar auto, această modificare”, a spus el.

Oproiescu a adăugat că a primit recent un răspuns potrivit căruia „absolvenții instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat cu profil auto pot susține examenul de obținere a permisului de conducere pentru categoriile C și CE la vârsta de 18 ani, însă eliberarea permisului de conducere trebuie condiționată de obținerea și prezentarea certificatului de calificare profesională, prevăzut de articolul 68 aliniatul 2 din OG 26/2011 privind transporturile rutiere”.

„Deci noi am solicitat a se face distincție între vârsta de obținere a permisului de conducere și dreptul de a conduce pe drumurile publice un camion mai mare sau mai mic. După cum se vede din răspuns, Ministerul de Interne și-a însușit această opțiune, astfel încât permisul se poate obține în cadrul grupurilor școlare cu profil auto de stat la 18 ani, iar dreptul de a conduce este dat de un atestat profesional pe care îl eliberează Autoritatea Rutieră Română. Astfel, aceasta poate elibera la 18 ani atestatul de C1, deci pentru un camion de tonaj mai mic, iar timp de trei ani, până la 21 de ani, obțin experiență”, a arătat Oproiescu.

El a precizat că această posibilitate este valabilă numai pe teritoriul României.

Potrivit sursei citate, modificarea va trebui să apară „cât de repede” și este „esențială” pentru grupurile școlare auto.

„Pentru noi a fost esențială această modificare, care va fi cuprinsă în textul proiectului Hotărârii de Guvern pentru modificarea și completarea regulamentului de aplicare a OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, care este în curs de elaborare la Ministerul de Interne, urmând a fi adoptată în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Legii 203/2012. Deci va trebui să apară zilele acestea, cât de repede, și cu această modificare grupurile școlare auto, liceele tehnologice, de acum așa se numesc, merg înainte. Mulți îmi spuneau că au auzit de la diverse televiziuni că se desființează școlile auto, că nu mai se poate face conducere auto, uitați că până la umă problema s-a rezolvat”, a spus el.

El a amintit că în 2006 a dat în judecată Guvernul la Curtea de Apel Târgu Mureș și ministrul de Interne de atunci, Vasile Blaga, a schimbat un articol similar, care „crea o stare de nesiguranță în rândul elevilor” de la grupurile școlare cu profil auto.

Oproiescu a anunțat că în prima jumătate a lunii februarie va avea loc, la Târgu Mureș, o ședință a reprezentanților grupurilor școlare din România, care vor încerca, împreună cu Comisia națională de curriculum în domeniul transporturi, să introducă în programa școlară mai multe propuneri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Friptură de miel cu sos de portocale și rozmarin. Deliciul ideal pentru masa de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 100 de ani de când România a câștigat prima medalie olimpică