• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

EROARE la simularea de la Evaluarea Națională. Poezia lui Heinrich HEINE, atribuită lui St. O. Iosif. Profesor: „Andronescu să își dea demisia!”

Poezia poetului german Heinrich Heine, „Stai și-asculți sub ramuri...", a fost atribuită, la simularea de la Limba Română la clasa a VIII-a, poetului Ștefan Octavian Iosif, el fiind cel care a tradus-o. Proba a fost susținută de elevi luni.

Elevii clasei a VIII-a, care au susținut, luni, simularea la Limba și Literatura Română la Evaluarea Națională, au avut de rezolvat la subiectul I mai multe cerințe pe baza unei poezii. Poezia „Stai și-asculți sub ramuri…”, de poetul german Heinrich Heine, i-a fost atribuită, lui Ștefan Octavian Iosif.

De fapt, Ștefan Octavian Iosif a fost cel care a tradus poezia lui Heine.

Până la momentul transmiterii știrii, reprezentanții Ministerului Educației nu au furnizat un punct de vedere.

Profesor de română după eroarea de la simulare: Andronescu să își dea demisia

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, ar trebui să își dea demisia după greșeala de la simularea Evaluării Naționale, susține profesorul de limba română Ofelia Burtea, de la Colegiul Național „Carol I” din Craiova. „Este o greșeală impardonabilă, degradantă”, susținea aceasta.

Profesoara de limba și literatura română care predă la un colegiu de tradiție din Craiova, Ofelia Burtea, declară că greșeala de a confunda poeții tocmai la un subiect pentru simularea Evaluării Naționale este impardonabilă.

„Este o traducere bună, dar este de neacceptat faptul că reprezentanții Ministerului Educației Naționale au confundat poeții. Această confuzie nu arată altceva decât că responsabilii de disciplina Limba și literatura română din Ministerul Educației Naționale nu stăpânesc chestiuni elementare de literatură. Este o greșeală impardonabilă, este degradantă pentru învățământul românesc. Lovește în tradiția culturală a acestei țări. Cu ce autoritate vor mai veni ei să propună subiecte pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat când se vede că nu au noțiuni elementare?”, se întreabă profesorul Ofelia Burtea de la Colegiul Național „Carol I” din Craiova.

De altfel, dascălul susține că după această greșeală ar trebui să fie demiși cei din Ministerul Educației Naționale.

„Trebuie luat în calcul însă și un alt aspect. Dacă un elev greșește rezolvarea unui subiect, pică examenul. Ce se întâmplă cu cei din Ministerul Educației Naționale când fac greșeli tocmai la subiecte de examen național? Nu este nicio reacție până acum, dar doamna ministru ar trebui să își dea demisia. În acest caz și noi, ca societate civilă, ar trebui să boicotăm aceste simulări, să ieșim în stradă până când doamna ministru și cei care au greșit își vor da demisia”, a spus Ofelia Burtea.

De altfel, dascălul susține că subiectele nu respectă cerințele pentru vârstă.

„Am văzut subiectele de la simulare și ce pot să spun este că nu sunt adecvate vârstei. Copiii au avut mult de gândit și de scris. Sunt subiecte solicitante și pentru un elev de 18 ani, dar pentru unul de 14 ani! Acest tip de subiecte îi stresează pe copii atât la clasa a VII-a, cât și la clasa a VII-a. În plus, mai este un aspect. S-au dat aceste simulări ani la rând și nu se observă niciun fel de schimbare. Suntem pe ultimul loc la evaluările internaționale”, a mai spus profesorul de limba română.

 

foto: Mediafax / Liviu Chirică

Inchide