Este încălzirea globală doar PROPAGANDĂ? „Climatoscepticii” au dat publicității propriile măsurători iar ceea ce au descoperit i-a uimit și pe ei

Este încălzirea globală doar PROPAGANDĂ? Climatoscepticii au dat publicității propriile măsurători iar ceea ce au descoperit i-a uimit și pe ei
Publicat: 03/08/2012, 07:16
Actualizat: 04/08/2012, 12:23

Zece oameni de știință de la unul dintre cele mai mai importante proiecte de măsurarea temperaturii de la suprafața Pământului au ajuns la concluzia că temperatura de la suprafața Pământului a crescut aproape în întregime din cauza acțiunii oamenilor. Datele găsite în proiectul „Berkeley pentru Pământ” sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât, inițial, studiul își propusese să deconstruiască teoria încălzirii globale, fiind realizat de o echipă formată din „climatosceptici”.

În ultimii 250 de ani temperaturile globale au crescut cu 1,5 grade Celsius, a conchis echipa condusă profesorul Richard Muller, unul dintre cei mai vehemenți sceptici în privința încălzirii globale.

Datele găsite în proiectul „Berkeley pentru Pământ” i-au determinat pe cercetători să-și schimbe părerea cu privire la schimbarea climatică și să ia în serios faptul că oamenii au cea mai mare contribuție la creșterea temperaturii globului.

Cum a evoluat temperaturile medii din 1750 până în zilele noastre

Echipa de la Berkeley a făcut 1,6 miliarde de măsurători ale temperaturilor de la suprafața Terrei, în 36.000 de stații răspîndite pe întreaga suprafață a globului.

Inițial proiectul trebuia să clarifice dacă datele găsite în 2007 de cercetătorii de Grupul Interguvernamental privind Schimbarea Climatică (IPCC) sunt reale sau nu. Concluziile noului studiu le-au întărit.

În 2008, profesorul Muller declara că „rezultatele din proiect vor fi bazate pe cele mai bune estimări privind creșterea temperaturilor globale, dar vor clarifica și inexactitățile din studiile anterioare”.

După anunțarea rezultatelor, Muller a spus că și-a schimbat poziția cu 180 de grade și că descoperirile sunt mai puternice decât cele de la IPPC.

Roxana Bojariu: Concluziile lor se știau deja

Roxana Bojariu, singurul expert român de la IPCC, a explicat pentru gândul cât de grave sunt noile date și cum pot fi interpretate.

Expertul susține că observațiile climatoscepticilor erau cunoscute în comunitatea științifică, dar ceea ce este surprinzător este schimbarea de atitudine a celor care au coordonat studiul, recunoscuți climatosceptici.

„Ceea ce ar putea fi oarecum surprinzător este că un astfel de studiu a fost sprijinit financiar inclusiv de reprezentanți ai industriilor nu tocmai curate climatic”, mai arată Bojariu.

Experta explică faptul că măsurătorile făcute de oamenii de știință nu fac decât să confirme concluziile modelelor matematice folosite pentru măsurarea temperaturilor globale.

Roxana Bojariu a spus că datele făcute publice arată că temperatura a crescut mai repede și mai mult decât media globală.

Climatologul susține că experimente similare au stat la baza concluziei ultimului raport IPCC, din 2007, conform căreia cea mai mare parte a încălzirii globale observate începând cu a doua jumătate a secolului trecut are loc din cauza activităților umane care conduc la creșterea concentrației gazelor cu efect de seră.

„Când concentrația gazelor cu efect de seră, impusă în modelul climatic, urmează creșterea observată s-a constatat că rezultatele modelului reproduc această încălzire observată. Deci experimentul numeric ne permite să atribuim creșterea temperaturii globale creșterii concentrației gazelor cu efect de seră”, arată Roxana Bojariu.

Cu toate acestea, expertul IPCC spune că cei din proiectul Berkeley au reluat studii mai vechi. „Ei au plecat de la o premisă greșită- să verifice practic ceea ce comunitatea științifică știa deja. Ei se așteptau la alte rezultate”, a mai spus Bojariu.

Studiul și filmul lansate în 2007 de experții de la IPCC, printre care și Al Gore, au stârnit controverse în lumea științifică

Un nou studiu IPCC va fi gata în 2013

Experții spun că noul raport privind încălzirea globară își va baza concluziile pe analize ale unor seturi noi de experimente numerice realizate cu o noua generație de modele climatice globale și regionale, îmbunătățite față de versiunile precedente. Studiul va fi publicat în 2013.

Spre deosebire de cel din 2007, studiul din 2013 va include un nou capitol- predictabilitatea climatică. Experții IPCC susțin că vor putea trage concluzii și despre evoluția climatică în deceniile următoare din secolul XXI.

Cine este Roxana Bojariu

Roxana Bojariu, 50 de ani, este coordonatorul secției de climatologie de la Administrația Națională de Meteorologie. A studiat la Facultatea de Fizică de la Universitatea din București. Are doctorat în Fizica Globului la aceeași universitate.

Roxana Bojariu este invitată pentru a doua oară să participe la realizarea studiului privind schimbările climatice realizat de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPPC), care va fi făcut public în 2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” de a sancționa șoferii pe autostradă. Care sunt șoferi vizați - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers