#euprimar | Cea mai modernă gară din România a costat 330 de milioane de lei

Redactor:
Corespondenti
Cea mai modernă gară din România se află în Arad. O investiție de 300 de milioane de lei a făcut din clădirea construită în 1990 și întregul complex cel mai modern loc de pe calea ferată românească. Urmează un material din campania #euprimar.

Gara din Arad a fost modernizată și extinsă în urma unei investiții de 334 de milioane de lei cu fonduri europene. Lucrările au început în anul 2012 și au fost finalizate patru ani mai târziu, în cadrul unui proiect de modernizare a liniei de cale ferată pe Tronsonul 1: Frontiera – Curtici – Arad – Km 614, care face parte din coridorul feroviar pan-european.

Proiectul a avut ca scop îmbunătățirea unui tronson de 41,185 km pentru circulația trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h. Valoarea totală a lucrărilor doar pe acest tronson, în lungime de 41 de kilometri, din care face parte și Gara Arad, a fost de 1,38 de miliarde de lei, dintre care aproape 702 milioane de lei au reprezentat fonduri europene nerambursabile, iar diferența a fost acoperită de la bugetul de stat.

Astfel, Ministerul Transporturilor informa, la inaugurarea lucrărilor, că în gara din Arad a fost reabilitat peronul existent din fața clădirii de călători și s-au realizat trei noi peroane intermediare. De asemenea, în stația Arad accesul la peroane se face pe o pasarelă pietonală supraterană nouă care se desprinde din holul central al clădirii de călători. Pasarelă a fost dotată cu toate facilitățile pentru călători și pentru persoanele cu mobilitate redusă: lifturi, scări rulante și marcaje speciale.

Tot în Gara Arad a fost construită o clădire pentru mentenanță, care cuprinde ateliere tehnologice, laboratoare, birouri, arhive și magazii. De asemenea, a fost modernizat un centru de management al traficului feroviar.

Clădirea Gării Arad a fost construită în 1910, după planurile arhitectului arădean Ludovic Szantay. Este a treia clădire, pentru că primul tren a circulat în oraș în 25 octombrie 1858, anul deschiderii liniei Lokoshaza-Curtici-Arad.

Stația de cale ferată Arad este un nod de cale ferată important, asigurând legături feroviare cu nord-vestul României spre Oradea, Satu Mare, Baia Mare, cu sud-vestul țării spre Timișoara, Turnu Severin și Serbia și cu linii feroviare cu trafic local spre Nădlac, Brad, Sântana.

Din punct de vedere al complexității – număr de linii, număr de schimbătoare de cale, ramificații, instalații de semnalizare – stația Arad este printre cele mai mari din estul Europei, având în exploatare o lungime desfășurată de aproximativ 35 kilometri de linie de cale ferată și 146 de schimbătoare de cale.

 

Tânăra cunoscută a murit misterios! A fost găsită într-o prăpastie după ce a dat un...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Dennis Man a fost vândut ACUM de Gigi Becali! `Am acceptat oferta` Unde va juca...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câinele lui Dorian Popa câștigă 200.000€ pe an: „Prețurile sunt fără TVA. Vreau să fac...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Am prins-o înfulecând prăjituri după ce a slăbit 40 de kg. Ce vedetă din România...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
NOI RESTRICŢII la graniţa României: Anunţ BOMBĂ de ultimă oră
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Catastrofă la graniţa cu România: Oraşe întregi părăsite, obloanele trase, lacăte la uşi. Ţara vecină...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide