EXCLUSIV – 14 primari, chemați la DNA în urma unui REPORTAJ GÂNDUL despre frauda la REFERENDUM. Unul dintre ei ne amenință cu judecata, altul ne transmite: Nu mă duc nici cu mascații, dacă vin după mine

EXCLUSIV - 14 primari, chemați la DNA în urma unui REPORTAJ GÂNDUL despre frauda la REFERENDUM. Unul dintre ei ne amenință cu judecata, altul ne transmite: Nu mă duc nici cu mascații, dacă vin după mine
Publicat: 14/09/2012, 14:22
Actualizat: 30/04/2015, 10:33

14 primari USL au fost citați la DNA în Dosarul Referendumul, în urma articolului „Reportaj SUB ACOPERIRE din mijlocul armatei PSD„, publicat de gândul. Cei 14 edili au povestit atunci reporterului gândul cum vor duce alegătorii la vot cu mașinile primăriilor sau cu „taragotul”.

Acum edilii trebuie să le explice procurorilor cum a decurs referendumul în localitățile pe care le conduc. „Am să vă dau în judecată pentru abuz”, a declarat primarul Iacob Gheorghe din Răchiți (Botoșani), întrebat ce a vorbit cu procurorii. Primarul comunei Ruginoasa a refuzat să ofere declarații pentru gândul, dar a spus în presa locală că nu se va prezenta la DNA nici cu mascații.

Pe 25 iulie, gândul a publicat articolul „Reportaj SUB ACOPERIRE din mijlocul armatei PSD” în care 14 primari USL povesteau cum vor duce alegătorii la vot. Sub pretextul unei inspecții prin sondaj, am contactat primari USL de la care am aflat ce tactică vor folosi în scopul de a obține cât mai multe voturi pentru a valida referendumul și pentru a-l demite pe președintele Traian Băsescu.

Ce spune primarul care și-ar fi dorit „niște stimulente” pentru referendum

Primarul Iacob Gheorghe a povestit pe 25 iulie unui preuspus raportor al partidului (în fapt reporterul gândul) că a făcut toate pregătirile pentru refendum, adică mașini pentru a duce alegătorii la vot. „Consilierii și toți oamenii sunt mobilizați ca să scoată pe toată lumea la vot. Avem trei secții pentru care dispunem de 12 mașini. Eu spun că vom avea 65% prezență și nu avem îndoială că vor vota toți pentru noi. Am mai fi avut nevoie de o mașină pentru un sat mai îndepărtat. Un microbuz cu opt locuri, dacă se poate. Mi-aș fi dorit stimulente, că noi nu avem resurse. Măcar niște carburanți, așa… un 10 litri de mașină. Pentru oameni ne gândeam la o masă de amiază, ceva sandvișuri. Cam asta ar fi. Ne-ar ajuta niște carburanți și ceva gustări pentru oameni”, a raportat edilul din Răchiți.

Primarul Iacob este unul din cei 14 edili chemați la DNA în dosarul referendumul în care este investigat și Liviu Dragnea. Contactat de gândul după ce a fost citat de procurori, primarul a declarat că va acționa în instanță reporterul ziarului. „Nici nu am cuvinte. Veți fi chemat în judecată pentru abuz și pentru ducere în eroare a persoanelor. În mod sigur vă dau în judecată. Gata nu mai discut. Vă prezentați la mine dacă vreți să discutăm”, a declarat primarul Iacob Gheorge.

„Nu mă duc la DNA nici cu mascații”, spune primarul care voia sa scoată oamenii la vot cu taragotul

Primarul din Ruginești, Ion Avram, a refuzat să facă declarații pentru gândul, dar a declarat pentru un ziar local din Vrancea că a fost citat la DNA. „Nu mă duc nici cu mascații, dacă vin după mine. Nu știu pentru ce sunt chemat”, a declarat primarul Ion Avram pentru Ziarul de Vrancea.

În cadrul reportajului incognito, primarul se lăuda că va scoate oamenii la vot cu „taragotul pe ulițe” ca să îl demită pe „Satana”. „De la Ruginești, sunt primarul Avram. Mi-au spus colegii că trebuie să vă dau o situație. Deci o să ducem oamenii la vot ca să voteze >. Ducem oamenii la vot cu taragoatele pe uliță. Le spun eu, primarul din Ruginești, să meargă la vot. O problemă e că mulți oameni sunt plecați în Italia”, a explicat primarul Avram. Estimarea edilului era o prezență la vot de 40% și spunea că nu va folosi mașini pentru a transporta votanții, pentru că localitatea este mică. „După închiderea urnelor facem un chef și sărbătorim demiterea lui Satana”, a mai adăugat primarul Avram pe 25 iulie.

ASCULTĂ AICI ÎNREGISTRĂRILE CU PRIMARII USL

Primarul orașului Panciu (Vrancea), Ion Petre, a fost și el citat de către DNA, unde s-a și prezentat. Contactat de gândul, primarul a declarat că „vorbim la PSD”, referindu-se la presupusul raportor căruia i-a povestit pe 25 iulie cum va căra alegătorii la urne. În presa locală, Ion Petre a precizat că a fost prezent la sediul DNA din București marți 12 septembrie. „Am fost singur, fără avocat, am avut calitate de martor în Dosarul 280, cu Dragnea. Ce fac procurorii acum nu este chestiune normală și firească, n-am făcut la referendum altceva decat am făcut mereu, la fiecare tur de alegeri. Le-am răspuns la întrebări, despre urna mobilă, câte secții am avut. M-au întrebat ce înseamnă «bine organizat» și le-am spus: «să iasă bine»”, a spus primarul Petre citat de presa locală.

„Avem 50 de oameni pe teren. Target-ul este să aducem cel puțin 4.400 de voturi”

Primarul orașului Panciu (Vrancea), Ion Petre, spunea pe 25 iulie că USL are chiar și o organigramă pentru referendum și că vor acționa cu mașini și 50 de oameni. „La alegerile locale am avut 4.400 de votanți, adică 72% din cei înscriși pe liste. Ăsta e target-ul și pentru referendum. Avem 50 de oameni în teren care se ocupă. Avem mașini pentru toată lumea. Eu sunt la al cincilea mandat, deci nu vor fi probleme. Am un viceprimar dat dracului, Iulian Nica. E văr primar cu ministrul Dan Nica. Viceprimarul are o organigramă de lucru pentru Panciu.”

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A PRIMARILOR CHEMAȚI LA DNA

Contactat de gândul, primarul localității Josenii Bârgăului (Bistrița), Ciotmonda Tudorel, chemat și el la DNA, a declarat următoarele: „Mi-ați întins o cursă. Nu vă mai spun nimic”.

În luna iulie, primarul Ciotmonda Tudorel relata la centru că, împreună cu consilierii locali care vor duce votanții la urne cu mașinile, are în target un scor de 50% voturi DA. „Noi, de când s-a început, la nivel de comună suntem pe toate fronturile. Din casă în casă, de la om la om. Pentru duminică avem telefoane, o grupă care lucrează pe străzi. De transportul votanților se ocupă consilierii locali. Vreau să ne apropiem de 50%”, explica primarul Tudorel.

„Mi s-a luat o declarație de două ore și jumătate”

Unul dintre primii edili chemați la DNA, primarul PSD al orașului Sîngeorz-Băi, Roland Vening, a fost citat, marți, 12 august, de DNA București ca martor în dosarul în care e anchetat Liviu Dragnea. Acesta a fost chestionat timp de două ore și jumătate. Vening a precizat că procurorii l-au informat că toți cei 14 primari din investigația gândul au fost citați de procurorii DNA.

„M-au sunat și m-au întrebat dacă am ceva împotrivă să primesc citația prin fax fiindcă trebuia să ajung marți la București și nu mai era timp să-mi parvină prin poștă. Nu am avut nimic împotrivă fiindcă, oricum, aveam un drum la Ministerul Dezvoltării Regionale și am fost și la DNA. Mi s-a luat o declarație de două ore și jumătate referitoare la ce a apărut în Gândul în data de 25 iulie a.c. cu referire la secretarul general al PSD Liviu Dragnea”, a spus Venig.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?