Exclusiv. Academicianul Ioanel Sinescu s-a retras din cursa pentru șefia Senatului UMF „Carol Davila”

Exclusiv. Academicianul Ioanel Sinescu s-a retras din cursa pentru șefia Senatului UMF Carol Davila
Publicat: 23/01/2020, 23:07

Alegerea președintelui Senatului UMF se va face tot prin vot, la care vor participa cei proaspăt votați membri în Senatul UMF și 39 de studenți. Prof. univ. dr. Viorel Jinga de la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” este favorit pentru ocuparea funcție de rector a UMF „Carol Davila”, după ce a obținut 757 de voturi la alegerile pentru Senatul UMF. După numărul de voturi în Senat, Jinga este urmat de prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu (603 voturi), prof. univ. dr. Alexandru Băjenaru (559 voturi), conf. univ. dr. Mihai Craiu (527 voturi), prof. univ. dr. Mihai Diculescu (524 voturi) și de Academician Ioanel Sinescu (523 voturi).

Cu 757 de voturi, Viorel Jinga îi surclasează pe ceilalți doi contracandidați la funcția de rector, care au candidat pentru un loc în Senat: Adrian Streinu-Cercel – 451 voturi și Cătălina Poiană – 412 voturi. Pe locul 11 în lista membrilor Senatului, care provin de la Facultatea de Medicină, se află Mircea Beuran, recent implicat în scandalul pacientei arse de la Spitalul Floreasca, care ulterior a decedat. Mircea Beuran a obținut 447 voturi.

Mircea Beuran este în prezent președintele Senatului UMF „Carol Davila” din București, funcție pe care o va ocupa până pe 27 ianuarie 2020, când vor avea loc alegeri pentru funcția de președinte al Senatului. Alegerea președintelui se va face tot prin vot, la care vor participa cei proaspăt votați membri în Senatul UMF și 39 de studenți.

Numărul de voturi primite de fiecare membru ales al Senatului poate fi un indicator pentru alegerea viitorului rector, eveniment care va avea loc în luna februarie. Prima rundă de alegeri pentru funcția de rector va avea loc pe 10 februarie, urmând ca pe 17 februarie să aibă loc cel de-al doilea tur de scrutin.

Cei trei candidați înscriși pentru funcția de rector sunt: Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, Viorel Jinga – medic primar urolog, șef al Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic „Prof. dr. Th Burghele”, și Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Toți cei trei candidați sunt profesori la UMF București și lucrează în spitalele din Capitală.

Academicianul Ioanel Sinescu a fost reales rector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” în 2016, când a declarat că „este un moment extrem de important în evoluția Universității de Medicină și Farmacie , fapt determinat de dorința continuității, manifestată prin vot de către comunitatea noastră universitară. Acest vot liber exprimat mă onorează și în același timp mă obligă în a permanentiza prestigiul și recunoașterea academică a universității”.

Printre cele mai importante proiecte ale universității care au fost gestionate de Ioanel Sinescu se numără și construcția unui campus și a unui spital universitar la Mogoșoaia, după semnarea unui protocol de colaborare între Academia Română, universitate, autoritățile locale și Consiliul Județean Ilfov, potrivit 360medical.ro