EXCLUSIV. Avansările în grad ilegale de la Armată. Cum stă colonelul „onorific” Isărescu alături de colonelul „penal” Solomon

EXCLUSIV. Avansările în grad ilegale de la Armată. Cum stă colonelul „onorific Isărescu alături de colonelul „penal Solomon
Publicat: 12/08/2012, 15:50
Actualizat: 05/07/2016, 21:44

Ministerul Apărării a anunțat săptămâna trecută rezultatele verificărilor făcute de Comisia înființată pentru a lămuri situația înaintărilor și acordărilor de grade militare pentru rezerviști, în perioada 2011-2012. Pe lista celor care au fost înaintați în grad apar nume sonore din politică, mai ales din partea PDL și UNPR. Cele mai multe dintre aceste avansări în grad, mai exact 835, au fost realizate ilegal, a constatat comisia MapN.

Ministrul Apărării, liberalul Corneliu Dobrițoiu, a declarat, într-un interviu pentru gândul, că aceste avansări în grad vor fi anulate și a comentat fenomenul care riscă să transforme Armata într-o instituție politizată: „Acordarea de grade militare este o nebunie, pe care am stopat-o”.

Comisia MapN a constatat că în 2011 s-au făcut 1.257 de avansări sau acordări de grade militare. Dintre avansările în grad, aproape 44% (316 din 723) nu au fost legale, iar dintre acordările de grade militare, aproape 80% (426 din 534) nu au fost legale. În 2012, s-au făcut 205 avansări sau acordări de grade militare. Dintre avansări, peste 41% (77 din 186) nu au respectat legea, iar dintre acordările de grade, peste 84% (16 din 19) nu au fost legale.

În perioada în care au fost acordate aceste grade, ministru al Apărării era Gabriel Oprea (UNPR). El nu a putut fi contactat până la publicarea acestui articol.

Printre numele sonore care au fost avansate în grad se numără și Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, el fiind avansat de la gradul de locotenent la cel de colonel în rezervă.

„Un grad nu se refuză niciodată. Este un grad onorific, mai ales că nu este remunerat. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a solicitat acest grad, doar i s-a comunicat când l-a primit”, a explicat pentru gândul Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isărescu.

Vasilescu spune că o astfel de avansare în grad nu are efecte bănești asupra titularului, nici măcar la pensie. Întrebat de ce crede că Isărescu a fost avansat colonel în rezervă, Adrian Vasilescu a explicat, pentru gândul:

„În diferite împrejurări, a făcut destule lucruri pentru Armata română. Mai ales când era prim-ministru”.

Mugur Isărescu a declarat, la rândul său, luni, la prezentarea raportului privind inflația: „Sunt onorat că am fost făcut colonel al Armatei Române”.

Ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, îl contrazice însă pe consilierul lui Mugur Isărescu, explicând că acordarea de grade militare civililor, pe post de recompensă onorifică, „este o nebunie”:

„Dacă cineva ar dori recompensarea unor personalități din viața publică, din lumea politică, există ordine, medalii, recompense cu caracter civil care ar trebui să încununeze reușitele persoanelor respective. Acordarea de grade militare este o nebunie, pe care am stopat-o”.

Ministrul Apărării, liberalul Corneliu Dobrițoiu, a declarat pentru gândul că cercetările Comisiei privind acordarea de grade militare vor fi extinse până în 1990 și că singurele criterii de acordare a unui grad militar sunt cele prevăzute de legea 80, privind cadrele militare. Toate ordinele de avansare în grad care nu respectă legea, inclusiv cele prezentate acum, vor fi lovite de nulitate, prin emiterea de ordine de retragere a gradului.

„Mai departe, tot ce se depărtează de aceste criterii, reprezintă altceva: viziuni, opțiuni, interpretări, poziționări pe scena politică. Gradele militare trebuie acordate în funcție de nevoile de pregătire și de încadrare ale Armatei, iar gradele militare în rezervă trebuie să asigure acea rezervă de cadre necesară unei armate ca să opereze în condiții de stres convențional maxim, adică în condiții de război. Gradele care exced statele de organizare la război a unei Armate nu au rost”, a explicat Corneliu Dobrițoiu pentru gândul.

Întrebat de ce crede că Gabriel Oprea și miniștrii Apărării dinaintea sa au acordat aceste grade unor civili sau rezerviști de pe scena politică sau publică, Dobrițoiu a spus că nu vrea să facă o analiză, dar fenomenul aruncă asupra Armatei pecetea politizării.

„Fenomenul trebuie stopat, pentru că altfel foarte ușor ne poate acuza oricine pentru tendințe de politizare a instituției, pentru obținerea de avantaje politice uzitând de niște drepturi care sunt temporar la dispoziția unui șef al instituției. Nu vreau să mă lansez în aprecieri legate de nume, pentru că nu acesta este obiectivul de interes. Nu vreau nici să fac o analiză a obiectivelor pe care le-ar fi urmărit liderul instituției (Gabriel Oprea – n.a.) prin acordarea acestor grade. Fiecare a gândit având în centru propriile lui interese. Dar singurele interese care trebuie apărate sunt cele ale instituției”, a mai spus Corneliu Dobrițoiu, pentru gândul.

Nu la fel de onorifică se poate spune că a fost avansarea în grad a fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, care între timp a devenit coleg de partid cu Gabriel Oprea, cel care l-a transformat din locotenent în colonel în rezervă.

Solomon a fost avansat în grad în 2011, el fiind trimis în judecată pentru fapte de corupție în 2010 și petrecând aproape jumătate de an în închisoare, în stare de arest preventiv.

Antonie Solomon a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuza că a primit mită 50.000 de euro, în 2006, de la omul de afaceri argeșean Gheorghe Penescu, pentru a-i emite o autorizație de construcție pentru supermarketul PIC din Craiova. Procesul lui Solomon se judecă și acum, la Tribunalul din Galați. Abia în iunie 2012, instanța i-a ridicat lui Antonie Solomon interdicția de a părăsi teritoriul României.

Cele mai spectaculoase de pe lista neregulilor constatate de Comisia MapN sunt însă acordările de grad. Spre exemplu, deputatul Nicolae Păun, reprezentant al minorităților din partea Partidei Romilor „Pro Europa”, a ajuns de la simplu soldat la gradul de locotenent-colonel.

Analistul Bogdan Chirieac s-a bucurat și el de un salt spectaculos în cariera militară de rezervist: de la caporal, a ajuns direct colonel. Deputatul PDL Alin Trășculescu a ajuns de la fruntaș, direct locotenent-colonel, iar senatorul PDL Ion Rușeț a ajuns de la caporal, direct colonel. Procurorul șef al DIICOT, Codruț Olaru, a fost și el avansat de mai multe ori în grad, ajungând de la caporal, locotenet-colonel, apoi colonel.

Fostul ministru de Finanțe Bogdan Drăgoi, devenit ulterior consilier al președintelui Traian Băsescu, a primit gradul de maior, deși nu avea stagiul militar satisfăcut, fiind doar absolvent de studii superioare. În aceeași situație se află și omul de afaceri Emilian Elan Schwartzenberg, fostul patron al postului Realitatea TV, care a ajuns locotenent-colonel, sau realizatorul tv Vlad Enăchescu, ajuns sublocotenent.

Tot fără să facă armata a ajuns locotenent-colonel și deputatul PDL Cristian Boureanu. Fosta șefă de cabinet a premierului Emil Boc, Ștefania Ferencz, a ajuns maior fără să aibă stagiu militar. Procurorul General al României, Laura Codruța Kovesi, a ajuns locotenent-colonel fără să aibă stagiu militar.

Cezar Preda și Kelemen cer retragerea gradului, lui Poteraș i se pare normal

Prim-vicepreședintele PDL Cezar Preda, care a fost avansat în gradul de colonel în rezervă, a declarat vineri, pentru Mediafax, că nu a cerut această avansare și că dorește să-i fie retras acest grad.

„Oficialii MApN au considerat că mi-am adus o contribuție prin funcțiile în Parlament pe care le-am deținut, în Comisia de Apărare, în Comisia parlamentară de Control al SRI, precum și cursurile absolvite la Colegiul național de apărare, Colegiul Național de Informații. Dacă noii guvernanți consideră că trebuie să le ia înapoi, nu am nicio problemă”, a declarat Preda.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, avansat și el la gradul de colonel în rezervă, a declarat de asemenea că nu a solicitat acest grad și a cerut deja să-i fie retras, lucru care s-a și întâmplat, Kelemen redevenind sublocotenent.

„Am primit gradul de colonel fără să fiu întrebat și nu știu cine m-a propus. Nu am nevoie de acel grad, nu știu pentru ce l-am primit, pentru că nu mă consider militar. Am cerut ministrului Apărării, Corneliu Dobrițoiu, să îmi retragă gradul, iar luni, la începutul acestei săptămâni, am fost înștiințat oficial că mi s-a retras gradul de colonel la solicitarea mea. Așa încât am revenit la gradul de sublocotenent în rezervă pe care l-am primit după absolvirea stagiului militar, între 1986 – 1987, la TR (termen redus – n.a.)”, a declarat liderul UDMR, pentru Mediafax.

Pe de altă parte, fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteraș (PDL), nu vede nicio problemă în gradul de colonel pe care l-a primit sub mandatul lui Gabriel Oprea, saltul în grad fiind într-adevăr mic, de la locotenent-colonel.

„Mie nu mi se pare nimic anormal. E anormal când au fost avansați de la soldat la general, unii nu au făcut nici armata”, a declarat Cristian Poteraș, pentru Mediafax.

Pe lista avansărilor în grad mai apar psihoterapeutul Aliodor Manolea (de la căpitan la colonel), cel care a apărut alături de Traian Băsescu în campania electorală prezidențială din 2009, fiind etichetat de adversarii din PSD drept autorul atacurilor energetice cu „flacăra violetă” asupra lui Mircea Geoană, sau fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar (de la locotenent-colonel la colonel).

Fostul primar al sectorului 3, Liviu Negoiță, a fost și el avansat în grad în 2012, de la maior la colonel. Constantin Simirad, fostul președinte al CJ Iași, a ajuns colonel de la sublocotenent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Cine a fost amanta lui Florin Piersic. S-a iubit cu actorul timp de nouă ani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură