EXCLUSIV. Primarul din Iași, Mihai Chirica, spune că va continua să se testeze pentru coronavirus dacă este supus unui risc iminent: „O să-l fac ori de câte ori e nevoie. Să știți că e foarte neplăcut testul”

EXCLUSIV. Primarul din Iași, Mihai Chirica, spune că va continua să se testeze pentru coronavirus dacă este supus unui risc iminent: „O să-l fac ori de câte ori e nevoie. Să știți că e foarte neplăcut testul”
Publicat: 20/03/2020, 14:15
Actualizat: 20/03/2020, 14:18

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a precizat într-o emisiune televizată la postul local Life TV că își face săptămânal un test pentru a vedea dacă este infectat cu coronavirus, asta în condițiile în care mai mulți medici susțin că testul nu se face la cerere și că este nevoie de un context epidemiologic.

„Trebuie să te gândești la sănătatea ta. Până la urmă, nu știi cum este omul din față. Pare că este sănătos, așa cum par și eu. Eu o singură chestie spun. Că în calitate de primar și coordonator al Situațiilor de Urgență pe Municipiul Iași, mi-am făcut testul și ieri și îl fac săptămânal, ca să nu-mi infestez colegii”, a declarat primarul potrivit Reporteris.ro.

Contactat de Gândul.ro pentru lămuri suplimentare, edilul a subliniat că săptămana trecută a mers la Centrul Rezidențial Bucuria unde a existat suspiciunea unui caz pozitiv.

„Am făcut o testare datorită faptului că imediat după ce am părăsit acea locație a fost identificată o persoană care a fost internată la pneumologie, după care s-a luat decizia de sănătate să îi testeze pe toți care au fost în contact cu ei. Eu nu am intrat în contact direct cu ei. Am vrut să facem o zonă de carantină.Copiii cazați în centrul Bucuria sunt în autoizolare. Persoană gasită pozitiv, una dintre paznicele de acolo, nu era la la locație atunci când eu am ajuns. Toată lumea a ieșit negativ, cu excepția paznicului care a fost carantinat”, a declarat edilul Iașiului pentru Gândul.ro.

În ceea ce privește declarația sa controversată, primarul Chirica spune că dacă va fi supus ”unui risc iminent” va continua să se testeze.

„Dacă voi continua activitatea aceasta va trebui să îmi fac testul ori de câte ori va fi nevoie, chiar și săptămânal. Asta în condițiile în care voi avea riscul iminent. Data trecută a fost un risc iminent. Nu e prea plăcut testul acesta. Adică e mai simplă înțepătură de ac”, a mai declarat acesta.

Testarea pentru noul coronavirus nu se face la cerere

„Testarea nu se face niciodată la cerere. Testarea se face în cazul persoanelor care au un context epidemiologic. Aceasta ce înseamnă? O persoană care vine dintr-o zonă cu risc dintr-o ţară unde există măcar 500 de cazuri, asta înseamnă o zonă care are risc, sau în cazul celor care au reprezentat contact cu o persoană pozitivă. Dacă la un moment dat cineva este diagnosticat cu COVID-19, toate persoanele care au reprezentat contact direct care să fie dovedit vor fi testate indiferent dacă au sau nu simptome. V-am spus despre contextul epidemiologic. Acolo este următoarea discuţie: dacă persoana cu context epidemiologic nu are simptome, este o persoană asimptomatică, ea va rămâne în autoizolare, nu se face testarea decât în situaţia în care devine simptomatică”, a declarat medicul  Adrian Marinescu, de la Institulul Matei Balș, într-un interviu pentru Agerpres.

Sursă foto: Mihai Chirică Facebook

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația