EXCLUSIV. Șeful Laboratorului de Psihologie Criminalistică, despre cum influențează pandemia mințile infractorilor: „Ei așteaptă să li se întâmple ceva bun!”

EXCLUSIV. Șeful Laboratorului de Psihologie Criminalistică, despre cum influențează pandemia mințile infractorilor: „Ei așteaptă să li se întâmple ceva bun!”
Publicat: 24/04/2020, 14:12
Actualizat: 24/04/2020, 15:06

Șeful Laboratorului de Psihologie Criminalistică din cadrul Poliției Capitalei a explicat, în exclusivitate pentru Gândul.ro, ce a generat valul de violență care a izbucnit, în țară, în perioada Paștelui și la ce să ne așteptăm, în viitorul apropiat, din partea infractorilor înfometați de criză.

Comisarul șef Csaba Kiss este unul dintre cei mai experimentați psihologi criminaliști ai Ministerului de Interne și este, în același timp, unul dintre ofițerii autorizați de Ministerul Justiției să interpreteze rezultatele testului poligraf.

Specialistul în psihologie criminalistică a explicat, pentru Gândul.ro, cum influențează izolarea provocată de pandemie mințile oamenilor, dar în special pe cele ale răufăcătorilor.

Astfel, comisarul șef Kiss a făcut o analiză a evenimentelor extrem de violente care au izbucnit, în perioada Sărbătorilor Pascale, în mai multe locuri din țară. „Mai întâi, trebuie să ne uităm la categoria de populație care a provocat aceste incidente.

Vorbim despre oameni cu maxim șapte clase primare, care s-au autoexclus de la educație. În același timp, s-au exclus și de la mijloacele legale de existență, adică un loc de muncă permanent și calificat. Stând acasă, nu mai au cum să „câștige”, așa că au un nivel de așteptare vizavi de faptul că, la un moment dat, li se va întâmpla ceva bun. Așteaptă un semn”, a spus comisarul șef Kiss.

Ofițerul a explicat că, pentru aceste categorii de oameni, pericolul generat de COVID-19 nu există și percep restricțiile ca pe o pedeapsă prin care modul lor obișnuit de viață, adică să stea împreună, să cânte și să danseze, le-a fost interzis. Ca urmare, au văzut Paștele ca pe o modalitate de a sărbători ceva, „o formă de compensare a unei situații de izolare”.

Psihologul consideră că toate nemulțumirile acumulate în această perioadă s-au proiectat către polițiștii care au venit să restabilească ordinea publică. „Atunci când vorbim despre un asemenea grup, membrii săi, în general lipsiți de identitate, tind să se raporteze și să asculte ordinul șefului de grup. Iar acesta îi îndemna să reziste și să lupte pentru așa zisa lor libertate care fusese îngrădită. S-a menționat, inclusiv cuvântul revoluție”, a mai spus șeful Laboratorului de Psihologie Criminalistică.

Comisarul șef Kiss spune, însă, că este posibil să asistăm la o eventuală escaladare a infracționalității de subzistență în perioada următoare. Acesta este de părere că ar putea avea loc o creștere a micii criminalități, generate de foametea ce va cuprinde mediile infracționale.

„Este doar un prognostic. Nimeni nu poate spune că va fi așa, cu siguranță. Dar este posibil să apară furturi mici și tâlhării care să vizeze chiar și persoanele care se întorc de la cumpărături. În acest context, ar fi bine ca cetățenii să manifeste o grijă mai mare în raport cu proprietățile și bunurile lor”, a mai spus psihologul criminalist.

Pe de altă parte, specialistul Poliției Capitalei a explicat că este posibil să apară și un val de criminalitate economică, generată de situația multor afaceri afectate de criză.

Tot în acest context, comisarul șef Kiss a menționat că nu este exclus ca unii oameni să ajungă la tentative de suicid. „Dacă în perioadele de pandemie sau de război numărul sinuciderilor scade foarte mult, în perioadele următoare din cauza sărăcirii cetățenilor putem asista, uneori, la o creștere a numărului de tentative de suicid”, a mai spus șeful Laboratorului de Psihologie Criminalistică al Poliției Capitalei.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului