Explicația Ministerului Educației pentru demiterea lui Marincea: „comunicare defectuoasă”

Redactor:
Laura Mitran
Explicația Ministerului Educației pentru demiterea lui Marincea: „comunicare defectuoasă”
Ministerul Educației Naționale (MEN) transmite că directorul Institutului Geologic al României (IGR) Ștefan Marincea a fost schimbat, miercuri, din funcție, din cauza "modului defectuos în care a gestionat și a comunicat public rezultatele cercetărilor" privind cutremurele din Galați.

Ministerul Educației Naționale (MEN) transmite că directorul Institutului Geologic al României (IGR) Ștefan Marincea a fost schimbat, miercuri, din funcție, din cauza „modului defectuos în care a gestionat și a comunicat public rezultatele cercetărilor” privind cutremurele din Galați.

„Deși a făcut parte din comisia multidisciplinară constituită pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc în județul Galați, și, deși se decisese ca toate concluziile să fie comunicate în interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informațiilor, domnul Marincea a decis să prezinte public rezultate parțiale, înainte de validarea și discutarea lor în cadrul comisiei”, se arată în comunicatul MEN.

Ministerul apreciază că „maniera neprofesionistă, dominată de ipoteze și incertitudini”, în care fostul director IGR a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, „a fost de natură să genereze panică la nivelul populației și să întrețină sentimentul de teamă și incertitudine al locuitorilor din zona respectivă”.

„Acest lucru contravine rolului și statutului Institutului de Geologie al României și poate afecta credibilitatea cercetătorilor care își desfășoară activitatea în cadrul instituției”, mai arată MEN.

Ștefan Marincea a declarat pentru MEDIAFAX, că a fost informat „prin două ordine, cu semnături diferite” că, începând de miercuri, a fost demis din funcția de director general al Institutului Geologic al României, el menționând că intenționează să facă plângere penală în acest caz.

„Nu știu cine m-a demis, am primit două ordine, două decizii cu semnături diferite și am de gând să fac plângere penală împotriva celor care au trimis aceste ordine, pentru că sunt semnături cu bară”, a precizat Ștefan Marincea.

Întrebat cine va ocupa postul de director general al institutului după demiterea sa, Marincea a precizat că este vorba de Marcel Mărunțiu.

Potrivit site-ului IGR, Marcel Mărunțiu este în prezent director științific al institutului.

Institutul Geologic al României a publicat pe site un „punct de vedere preliminar privind situația deosebită semnalată în zona Izvoarele”.

„Cauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele-Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice. Cele naturale sunt asociate direct amplasării acestor localități peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri și pietrișuri) (…). Dintre cauzele antropice se pot invoca posibile fenomene de tasare diferețiată a terenurilor, datorate exploatării de petrol și gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independența pe care se află amplasate și localitățile Izvoarele și Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură cît și actualele sonde de extracție amplasate spre est, în zona localităților Negrea și Schela pot fi avute în vedere cauze antropice de modificare a suprafeței terenului”, se arată în documentul citat.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a făcut public, vineri, un raport al grupului operativ constituit pentru evaluarea situației create de activitatea seismică din județul Galați, din care au făcut parte specialiști ai instituției, precum și din Ministerul Educației, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administraței Publice, Inspectoratul de Stat în Construcții, Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP), Institutul Geologic al României, Centrul Național de Cartografie, Institutul URBAN-INCERC și instituții de învățământ superior de profil.

Concluzia acestui raport a fost că seria de cutremure din județul Galați nu poate fi asociată cu influența exploatărilor petroliere din zonă, iar analiza probelor de apă potabilă arată că, dacă aceasta nu a corespuns standardelor de calitate, cauza este reprezentată de precipitațiile masive.

La rândul său INFP, a făcut public, marți, un raport privind cutremurele din Galați, potrivit căruia cauzele acestora sunt tectonice.

Începând cu data de 23 septembrie, în zona Galați s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme înregistrate la Galați în această perioadă au avut 3,9 grade și s-au produs în 29 și 30 septembrie și în 4 octombrie.

În calitate de director general al IGR, Ștefan Marincea a fost audiat, pe 8 octombrie, la Comisia specială pentru proiectul de la Roșia Montană din Parlament, el criticând proiectul de exploatare minieră, spunând că este „de nota cinci” și că ar trebui modificat substanțial și adaptat la practicile europene.

Marincea a fost întrebat de către președintele Comisiei Roșia Montană, Darius Vâlcov, despre faptul că Institutul Geologic Român a dat un aviz favorabil pentru acest proiect atunci când institutul era condus de un alt director general.

„E un fals grosolan, e o situație penală din partea fostului director general. Parchetul s-a autosesizat”, a precizat Marincea.

„Susțin cu argumente științifice că modul de prezentare a analizelor de către companie este viciat. Nu este un organism al statului român care să verifice aceste analize. (…) S-a vorbit de absența faliilor, un predecesor al meu care a semnat că nu există falie. În trei hărți ale companiei sunt burdușite de falii. Am freatic și falii, nu pot să pun deșeuri periculoase”, a mai declarat Marincea la comisie.

Totodată, el a spus că proiectul „nu este în avantajul statului român”, presupunând costuri uriașe după exploatare.

 

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Gagica disponibilă și studenții la Inginerie
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
1 an de pandemie în România. Cum s-a schimbat viața noastră din cauza covid-19
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide