Explozie la mina Uricani. Un mort. Trei răniți transportați la Spitalul de Arși din Capitală

Publicat: 30/10/2017, 12:05

UPDATE 5:Al patrulea miner surprins de deflagrația care s-a produs, luni, în mina Uricani, a fost scos la suprafață mort.

Reprezentanții ISU Hunedoara au declarat că minerul a fost scos la suprafață în jurul orei 10.50.

Medicii au declarat decesul acestuia.

UPDATE 4:Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani au deschis un dosar penal în cazul acestui incident.

UPDATE 3:Cel de-al patrulea miner surprins de deflagrația care s-a produs luni dimineață în mina Uricani a fost localizat. Potrivit primelor informații, el nu prezintă semne vitale.

Purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Bogdan Dănăiață, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cea de-a patra victimă a exploziei a fost localizată.

„Minerul a fost localizat la o distanță de aproximativ 100 de metri, în subteran. Se realizează întărirea echipei de salvatori și vor începe acțiunile de evacuarea a acestuia. Nu prezintă semne vitale, dar nici nu putem declara decesul. Decesul păoate fi declarat doar de către un medic”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.

UPDATE 2:Doi dintre minerii răniți, luni dimineața, în mina Uricani, vor fi aduși cu un singur elicopter la Spitalul de Arși din Capitală, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

„Doi mineri din cei trei scoși vor fi aduși la București, la Spitalul de Arși. Ambele victime vor fi aduse cu un singur elicopter. Este vorba de spre elicopterul cel mare MI8″, a declarat sursa citată.

Cea de-a treia victimă va fi adusă la Spitalul „Bagdasar Arseni” din Capitală, cu același elicopter.

Conform oficialilor IGSU, elicopterul ar urma să decoleze luni, în jurul orei 10.30

UPDATE: Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, luni, referitor la explozia care s-a produs la mina Uricani, că în zonă nu existau cabluri electrice care să ducă la producerea unui scurtcircuit sau la o explozie, și că aceste date vor fi verificate în cadrul unei anchete a procurorilor.

„Mina Uricani, fiind pe un program de închidere cu termen de întrerupere a exploatării la sfârșitul anului și încă o perioadă de doi ani de închidere, în acea zonă se efectuau lucrări de închidere. Se pare că s-a produs o explozie, cu toate că specialiștii din cadrul companiei „Închideri mine” spun că nu își dau seama cum s-ar fi realizat această explozie întrucât în zona respectivă nu sunt cabluri electrice care să producă un scurtcircuit și să realizeze o aprindere, o explozie, dar asta va fi o anchetă ulterioară atât a parchetului, cât și a Inspectoratului Teritorial de Muncă”, a explicat ministrul Energiei, la Digi24.

Sursa citată a precizat că hotărârea de guvern prin care s-a dispus închiderea minei nu a fost dată în acest an.

„În tot acest interval se fac lucrări de punere în siguranță a minei. Întrucât va fi închisă și abandonată, ea trebuie să beneficieze de mai multe lucrări de punere în siguranță a minei, ținând cont că nu va mai fi exploatată. (….) Era doar o zonă în care se realizau diguri de protecție”, a mai spus Toma Petcu.

Purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Istrate, a declarat că în mina Uricani se pare că a avut loc o explozie.

„Sunt patru victime prezumtive. Trei sunt găsite și una dintre ele nu a fost găsită. Dintre cele trei găsite, una este în stare gravă”, a spus purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara.

La rândul său, prefectul județului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, a declarat, pentru MEDIAFAX, că din informațiile pe care le are până la ora transmiterii acestei știri în mină se aflau patru ortaci, dintre care trei au fost găsiți și sunt transportați la spital. Al patrulea mineri este căutat de salvatori, a spus prefectul.

Bogdan Dănăiață, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, a confirmat că este vorba despre o explozie care s-a produs luni dimineață la mina Uricani.

„În momentul de față știm cu siguranță despre trei victime, în viață la momentul transportării către unitățile de primiri urgențe Lupeni, respectiv Petroșani. Există posibilitatea celei de-a patra victime, pe care în acest moment salvatorii o caută. S-a întâmplat în subteran, undeva în zona sectorului 15”, a spus Bogdan Dănăiață.

Potrivit acestuia, minerii răniți făceau lucrări de închidere la mina Uricani.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, la rândul său, că un elicopter a fost trimis la locul accidentului pentru a interveni dacă este nevoie.

„Trei sunt scoși, unul încă este acolo și este căutat. Cei scoși, din primele investigații, nu prezintă probleme critice. Este un elicopter pe drum care va ajuta. Din primele informații, nu am primit că vreunul este în stare gravă, dar așteptăm informatii de la colegii de acolo. Încă nu știm dacă îi aducem la București, depinde de stare, în funcție de ce ne comunică spitalul. Dacă necesită transfer, vor fi aduși fără nicio problemă”, a spus a șeful DSU.

Primarul din Uricani, Dănuț Buhăescu, a spus că în mina Uricani lucrează mai multe echipe.

„La mină la Uricani, mină care se află în proces de închidere, lucrează mai multe echipe, una dintre ele, formată din patru mineri, lucra la o galerie de legătură între orizontul 300 și orizontul 500.l, pe programul de închidere. S-a întâmplat ce s-a întâmplat acolo, nu știm foarte clar, o explozie, nu se știe exact. Trei dintre ei au fost scoși afară, unul este căutat. Nu știm dacă este în viață. Orizontul 300 se află la aproximativ 450 de metri adâncime”, a spus primarul.

Un alt miner, intoxicat cu monoxid de carbon după ce a intrat să își salveze colegii

Un miner care a intrat, luni dimineață, în mina Uricani, să-și salveze colegii, a ajuns și el la spital. Minerii surprinși de deflagrație au arsuri pe față și pe membre, potrivit directorului Spitalului Petroșani, Alin Vasilescu.

Directorul Spitalului Petroșani, Alin Vasilescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că la unitatea pe care o conduce au ajuns trei mineri.

Doi dintre aceștia, surprinși de deflagrație, au arsuri pe față și pe membre, iar cel de-al treilea s-a intoxicat cu monoxid de carbon.

„Doi dintre ei sunt încă la sală, cei cu arsuri la față și la membre, se face evaluarea lor, iar al treilea este într-o stare satisfăcătoare, practic el este unul dintre salvatorii care a intrat după mineri și este cu o intoxicație cu monoxid de carbon. Trei sunt la noi. Celălalt miner este la spitalul Lupeni”, a spus Alin Vasilescu.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom