FALIMENTAREA PETROMSERVICE. Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca au fost trimiși în judecată. Schema delapidării a 83,5 milioane de euro

FALIMENTAREA PETROMSERVICE. Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca au fost trimiși în judecată. Schema delapidării a 83,5 milioane de euro
Publicat: 13/09/2012, 13:51
Actualizat: 05/07/2016, 22:45

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Țurcan, foștii directori ai Petromservice Gheorghe Șupeală și Zizi Anagnastopol,fostul director fianciar al Petromservice, au fost trimiși în judecată pentru spălare de bani și delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Procurorii Parchetului General arată că, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acționarul majoritar al PETROMSERVICE, prin achiziția a 49,35% din acțiunile societății realizată, prin intermediul companiei ELBAHOLD LTD (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real.

În acest mod, Liviu Luca a controlat activitatea ulterioară desfășurată de S.C. PETROMSERVICE S.A., prin exercitarea dreptului de vot al ELBAHOLD LTD în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcțiile de membri ai Consiliului de Administrație, director general și director financiar.

Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanțat de fapt preluarea pachetului de acțiuni la Petromservice, mai arată procurorii. Un rol important în administrarea PETROMSERVICE avea și Octavian Țurcan, om de afaceri din Republica Moldova, apropiat al lui Vîntu, care intermedia relația inculpaților cu firmele înmatriculate în Cipru, pe care le controlau, și cu băncile din această țară.

În 2007, PETROMSERVICE a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro. Întrucât, în aceeași perioadă, împotriva societății erau în curs de desfășurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obținute de către angajați prin intermediul unor hotărâri judecătorești, Liviu Luca a hotărât ca lichiditățile societății să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Sorin Ovidiu Vîntu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaților sau să fie distribuite ca dividende acționarilor minoritari.

Banii au fost transferați de Luca, cu ajutorul lui Vîntu și Țurcan, din conturile Petromservice către societăți offshore, sub pretextul achiziției unor acțiuni cotate la bursă.

În perioada 2008-2009, Liviu Luca, membrii în Consiliul de Administrație Sorin Mihai, Ioan Bohâlțeanu, Bogdan Negrutzi, Gheorghe Șupeală, Rino Raicovich, precum și directorul financiar al Petromservice, Zizi Anagnastopol, au dispus încheierea mai multor contracte prin care Petromservice a achiziționat acțiuni cotate la bursă, emise de 7 firme din Republica Moldova, la un preț de aproximativ 9 ori mai mare decât valoarea la care aceste acțiuni erau tranzacționate în aceeași perioadă la Bursa de Valori a Moldovei.

Astfel, banii au ajuns de la Petromservice la Vîntu și Țurcan. Este vorba despre 94,3 milioane de euro, bani de care au fost cumpărate acțiuni care valorau de fapt doar 10,8 milioane de euro, pe bursă.

Acțiunile erau achiziționate de pe bursă de către Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan, folosind sume din conturile Petromservice, apoi erau revândute, câteva zile mai târziu, tot către Petromservice, la prețuri care ajungeau uneori și de 50 de ori mai mari. Aceste tranzacții au fost realizate cu puțin timp înainte ca Petromservice să intre în insolvență.

Toate companiile care au intermediat achizițiile de acțiuni erau controlate de Vîntu și de Țurcan. Astfel, cei doi împreună cu Liviu Luca controlau atât cumpărătorul, cât și vânzătorul, ceea ce le permitea să stabilească orice preț își doreau pentru acțiuni, dar și să transfere banii în propriile conturi, în cazul lui Vîntu, sau în conturile firmelor proprii.

Banii au fost apoi transferați în România, sub aparența finanțării unor firme controlate de Sorin Ovidiu Vîntu, în special, Imobiliar Network și Realitatea Media.

„Banii au fost transferați prin operațiuni de tip suveică, în regim repetat structurat pe mai multe verigi, în cadrul cărora aceleași sume au fost reciclate de mai multe ori prin transferuri repetate între companiile controlate de inculpați. În unele situații, aceeași sumă a fost transferată de 5 ori prin conturile acelorași societăți în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au efectuat 5 plăți diferite”, arată procurorii.

Trei persoane, trimise de asemenea în judecată, au denaturat rapoartele de evaluare a întreprinderilor din Republica Moldova, pentru a le falsifica adevărata valoare și a justifica astfel prețul plătit pe acțiuni, în cazul unui control. Este vorba despre Mihai Râmboacă, Răzvan Râmboacă și Daniela Brașoveanu.

Procurorii susțin că falimentarea controlată a Petromservice a prejudiciat indirect salariații, care nu și-au putut valorifica drepturile recunoscute de instanțe, dar și ceilalți creditori, care nu și-au putut recupera creanțele. Petromservice avea datorii totale de aproximativ 150 de milioane de euro, dintre care aproximativ 98 de milioane de euro către bugetul consolidat al statului.

De asemenea, au fost fraudați indirect și acționarii minoritari ai PETROMSERVICE (aproximativ 72.000 de membri ai Asociației Salariaților din SNP PETROM S.A. și 7.000 de acționari persoane fizice), care nu au încasat dividendele ce li se cuveneau în urma vânzării serviciilor petroliere și cărora le-a fost diminuată semnificativ valoarea acțiunilor.

Schema delapidării PETROMSERVICE:

CLIC pentru A MĂRI. Sursa: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

Beneficiarii banilor de la Petromservice: Realitatea TV, Nicolae Popa, Mircea Dinescu

Printre beneficiarii banilor delapidați de la Petromservice nu s-au aflat doar inculpații personal, ci și firmele lor și apropiați de-ai lor, arată procurorii.

Astfel, Nicolae Popa a primit în conturile unei firme din Indonezia, țara unde se afla ascuns de justiția din România (unde avea de ispășit 15 ani de închisoare pentru falimentarea FNI) 130.000 de euro.

Televiziunea de știri deținută de Sorin Ovidiu Vîntu, Realitatea TV, care a ajuns apoi la omul de afaceri Elan Schwartzenberg și apoi la copiii lui Vîntu, a primit grosul banilor: în jur de 55 de milioane de euro au fost rulate prin conturile televiziunii.

Poetul Mircea Dinescu, angajat al televiziunii lui Vîntu, a primit 100.000 de euro.

Copiii lui Sorin Ovidiu Vîntu, Ioana și Ionuț, au primit cei mai puțini bani: aproximativ 72.000 de euro.

Cele mai multe operațiuni financiare au avut loc prin intermediul a trei bănci: Marfin Bank (Cipru), Piraeus (sucursala Cipru) și MKB Romexterra, bancă deținută la vremea respectivă de Sorin Ovidiu Vîntu în România.

Procurorii au prezentat pe larg schemele folosite de cei trei afaceriști pentru a spăla banii de la Petromservice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...