Fenechiu, la ICCJ: Am vândut o bobină cu 160 de lei, revândută cu 800 de lei

Fenechiu, la ICCJ: Am vândut o bobină cu 160 de lei, revândută cu 800 de lei
Publicat: 07/01/2014, 19:49
Actualizat: 29/07/2014, 19:26

Fostul ministru Relu Fenechiu a declarat marți, la ICCJ, că nu a eludat niciodată legea în materia vânzării de transformatoare sau a achizițiilor publice și a arătat, ca un caz concret, că a vândut o bobină cu 160 de lei, care a fost revândută cu 800 de lei, astfel că nu au existat aranjamente.

Toți inculpații din dosarul „Transformatorul” dau, marți, declarații în fața completului de cinci magistrați ai instanței supreme care judecă recursurile la decizia unui complet de trei judecători de la aceeași instanță ce a stabilit pedepse cu executare.

Fostul ministrul al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat de prima instanță, a dat o declarație prin care a arătat că nu a făcut ilegalități atunci când a vândut transformatoare Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice Electrice (SISE) Moldova.

Astfel, Fenechiu a spus că a făcut rost de documente de la SISE Moldova ce stabilesc că în contabilitatea acesteia nu s-a înregistrat vreun prejudiciu. „Mai dau un singur exemplu și apoi faceți ce vreți cu mine. Am vândut o bobină cu 160 de lei, care a fost vândută ulterior cu 800 de lei. Dacă aveam vreo formă de înțelegere cu directorul, nu o vindeam cu 780 de lei, spre exemplu? Majoritatea produselor au fost achiziționate atunci de la persoane de etnie romă, iar explicația este aceea că centrele de transformare au fost vândute și afaceriștii au chemat romii să facă curat”, a arătat fostul ministru.

Relu Fenechiu a admis în fața judecătorilor că piesele nu erau noi, dar că niciodată nu s-a susținută că firma sa vinde piese noi și că prețurile nu erau cele mai mari de pe piață.

El a arătat că a obținut de la SISE Moldova documente care au fost remise și DNA și care atestă că valoarea produselor livrate de firmele implicate în acest dosar este, în realitate, de aproximativ 1,5 milioane de lei, și nicidecum de șase milioane de lei, cum susțin procurorii anticorupție.

Fenechiu a mai spus că tot SISE Moldova ar fi cerut DNA, în 2013, dreptul de a se putea folosi de o serie de produse, în speță transformatoare și angrenaje electrice pe care procurorii anticorupție au pus sechestru.

Potrivit lui Fenechiu, care a făcut referire la documentele SISE Moldova, toate aceste produse ar fi în stare perfectă de funcționare, dar nu pot fi folosite, din cauza sechestrării.

„Câtă vreme SISE spune că vrea să le vândă pentru că sunt bune, nu pot înțelege unde este fapta penală. Din 2007, s-a pus sechestru pe aceste bunuri”, a explicat fostul ministru.

La rândul său, fratele fostului demnitar, Lucian Fenechiu, a arătat în fața instanței că toate bunurile pe care le-a vândut au fost achiziționate de la firme și plătite prin virament bancar.

Instanța îi audiază în continuare pe ceilalți inculpați, urmând să stabilească dacă ascultă tot marți pledoariile finale și rămâne în pronunțare sau dacă stabilește un nou termen pentru aceste proceduri.

În 12 iulie 2013, Relu Fenechiu, atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanța supremă, în dosarul „Transformatorul”, la cinci ani de închisoare cu executare și trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

La aceeași pedeapsă au fost condamnați fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, și Mihai Bogdan Damian.

Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002-2004, și Ion Mărghidan, director general al Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2004-2005, au fost condamnați la câte șase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsă de șapte ani de închisoare cu executare și cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Instanța a mai dispus ca cei șase inculpați să plătească, în solidar, 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova. Potrivit deciziei instanței, pentru Ioan Turbatu, limita răspunderii civile solidare este de 3.343.838,04 lei, iar pentru Ion Mărghidan, de 3.063.138,40 (2.091.753,40 + 971.385) lei.

Decizia a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanței supreme.

În urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din funcția de ministru al Transporturilor.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca „Transformatorul”, fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi la prețuri de produse noi către Sucursala de Întreținere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituției.

Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, și Mihai Bogdan Damian, asociat unic și administrator la SC Euro Plus SRL Iași și acționar al SC Fene Grup SA, au fost acuzați de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și continuată și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial.

Procurorii anticorupție i-au trimis în judecată și pe Ioan Turbatu, pentru abuz în serviciu în formă calificată și continuată, Ion Mărghidan și Petru Andronache, ambii pentru abuz în serviciu în formă calificată și continuată și abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

Potrivit DNA, pe lângă achizițiile normale de echipamente și piese de schimb, în perioada 2002 – 2005, SISEE Moldova a realizat și achiziții de la un grup de patru firme – SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA și SC Euro Plus SRL – fără să respecte prevederile legislației cu privire la achizițiile publice, în condiții de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpărat, la prețuri de produse noi, transformatoare și întreruptoare uzate și vechi, fabricate în anii 1970 – 1980.

Totodată, procurorii au arătat că 99,98 la sută dintre produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achiziții de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile și cauzatoare de prejudicii bugetului societății, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) și reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziționate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 – 2005, fiecare act material însemnând o achiziție publică efectuată de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL și SC Tehnorom SRL.

Filiala de Întreținere și Servicii Energetice „Electrica Serv” SA – SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civilă în această cauză, pentru suma reprezentând valoarea prejudiciului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”