Fenomenul „DOAMNA PRIMAR”. Cum au moștenit soțiile edililor condamnați primăriile vacantate de aceștia

Fenomenul DOAMNA PRIMAR. Cum au moștenit soțiile edililor condamnați primăriile vacantate de aceștia
Publicat: 30/05/2013, 11:00
Actualizat: 30/04/2015, 08:09

În ultimii patru ani DNA a trimis în judecată peste 100 de primari. Anul trecut, soțiile a patru dintre aceștia au candidat pe locurile lăsate de soții anchetați sau condamnați. Trei dintre ele au și câștigat. Una dintre cele mai celebre primărițe este Aneta Gireadă, soția actualului deputat Verginel Gireadă care a „moștenit” primăria după ce soțul a fost condamnat definitiv. O altă soție a ajuns primăriță după ce soțul a fost închis pentru contrabandă cu țigări.

Aneta Gireadă este soția deputatului PNL Verginel Gireadă. Ea a „moștenit” primăria localității Mihai Eminescu din Botoșani de la soțul ei. În aprilie 2012 Verginel Gireadă a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Cluj la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție. După condamnare, Verginel și-a dat demisia de la primărie. Soția a candidat la alegerile locale din 2012 și a câștigat cu 70% din voturi.

Verginel Gireadă a fost trimis în judecată de Parchetul de pe langă Tribunalul Botoșani în 2010, fiind acuzat de abuz în serviciu. Potrivit rechizitoriului, Gireadă și un secretar din primăria Mihai Eminescu ar fi modificat mai multe titluri de proprietate și au falsificat documente, după care ar fi realizat o serie de tranzacții, în urma cărora mai multe suprafețe de teren au ajuns în posesia unor rude ale primarului. Gireadă a fost primar al comunei Mihai Eminescu în perioada 2004-2012

Contactată de gândul, Aneta Gireadă a povestit că practic a continuat munca soțului ei. Primărița a relatat că cetățenii comunei au primit-o la primărie cu brațele deschise. „Procentul cu care am câștigat asta dovedește că m-au primit bine. Eu oricum lucram în primărie știam care sunt problemele”, a declarat Aneta Gireadă.

Cât despre nepotism, soția deputatului Gireadă spune că nici nu se pune problema. „Primăria nu e o moștenire. Cum să poți spune așa ceva?! E absurd să spui că e nepotism”, a explicat Aneta Gireadă.

Soția deputatului nu a exclus să urmeze exemplul soțului și să candideze la un post de parlamentar. „Nu se știe niciodată, dar deocamdată nu. Vreau să continui proiectele soțului”, a mai adăugat Aneta Gireadă.

Verginel despre soție: „A fost omul potrivit la locul potrivit”

Într-un interviu pentru gândul, Verginel Gireadă a explicat și cum a ajuns soția sa să conducă primăria. „Păi, dacă eram eu o râie de om, atunci nu lua soția mea 70% din voturi, vreo 4.000 de voturi. Nu există nepotism. Există doar omul potrivit, la locul potrivit. Este cea mai mare comună din Botoșani și inteligența oamenilor nu poate fi pusă la îndoială. Este un fel de zonă metropolitană cu oameni foarte bine pregătiți, sunt elita. Atenție! Elita știe cu cine votează”, a explicat deputatul.

Soția „Prințului Clisurii”, noul primar al comunei Pojejana

Mira Radovancovici este primărița comunei Pojejana din Caraș-Severin. Mira este soția lui Omer Radovancovici, care a condus primăria Pojejana din 2004 și până în februarie anul acesta. Omer este supranumit „Prințul Clisurii”, fiind unul dintre cei mai importanți contrabandiști de țigări. În februarie, Omer a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru contrabandă cu țigări.

După ce soțul a fost închis Mira și-a lansat candidatura la primărie din partea USL. La alegerile organizate la finalul sătămânii trecute, a fost aleasă primar al comunei cu peste 1000 de voturi.

Soțul condamnat, nevasta primar

Olgița Ghiță este noul primar al comunei Socol din Caraș-Severin. Olgița este soția lui Valentin Ghiță fostul edil al comunei care a fost condamnat la șase ani de închisoare într-un dosar DNA. Olgița este și sora primăriței Mira Radovancovici. Valentin Ghiță a fost condamnat în martie la șase ani de închisoare pentru fraudarea unor fonduri APIA. După această condamnare în comuna Socol au fost organizate alegeri, iar soția lui, Olgița, a câștigat alegerile din partea USL.

Rocada mică la Sărat: soția primar, soțul consilier local

În comuna Sărata din Bacău la alegerile din 2012 funcția de primar a fost câștigată de soția fostului primar. Irina Argatu actualul primar este soția lui Vasile Argatu. Recent Vasile Argatu a fost declarat incompatibil de către Agenția Națională de Integritate. Fostul primar a fost găsit incompatibil de către Agenția Națională de Integritate (ANI), deoarece a deținut simultan, în perioada iunie 2010 – iunie 2012, funcțiile de edil și de reprezentant al primăriei în AGA a Companiei Regionale de Apă Bacău. Acum Vasile Argatu este consilier local în comuna Sărata.

La Bănești, metoda „doamna Primar” nu a avut succes

Nu toate soțiile de primari care au avut probleme cu legea au avut succes electoral. În comuna Bănești din Prahova, Livia Ion Costache a pierdut anul trecut alegerile după ce soțul ei a fost arestat preventiv într-un dosar de corupție. Soțul ei, Petre Ion Costache a fost arestat preventiv și ulterior trimis în judecată pentru corupție. După ce a fost arestat preventiv în comună s-au organizat alegeri. Soția a candidat, dar fără succes.

DNA a trimis în judecată 105 primari

Fenomenul „doamna Primar” poate deveni o soluție pentru edilii penali. Această metodă poate fi utilizată fără niciun fel de probleme deoarece nu există niciun fel de interdicție în legislația pentru ca soția unui condamnat să candideze. DNA a trimis în judecată în ultimii patru ani 105 primari. Alte câteva sute de primari au fost declarați de ANI în incompatibilitate sau conflict de interese. În cazul acestora, dacă rapoartele ANI rămând definitive, primarii își pierd funcțiile. Astfel că din nou este deschisă calea soțiilor să candideze.

VREMEA. Avertizare METEO de ploi torențiale, vijelii și grindină în toată țara

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
CUTREMUR în România, chiar în ziua DE FLORII. Ce magnitudine a avut seismul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media