Fenomenul instantaneu care provocat furtuna devastatoare de la Timișoara. Director ANM: „Poate fi denumit un mezociclon”

Publicat: 18/09/2017, 00:14

„În mai puțin de o jumătate de oră, temperatura a scăzut brusc la jumătate și a fost înlocuită masa de aer cald cu una mai rece, ceea ce a determinat ca înălțimea norului de la 10.000, în coborâre, a avut viteză foarte mare de deplasare, raza norului la 600 metri a determinat aceste intensificări foarte mari ale vântului. La Timișoara s-au înregistrat 108 km/h. Vorbim despre supercelule care au un caracter distructiv, local, și care, la rafală, ca la Timișoara, determină doborâturi de aer. Poate fi denumit un mezociclon, ca și caracteristici de formare”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

Meteorologul a explicat că aceste fenomene sunt aproape instantanee.

„Caracterul local și viteza de de formare a norilor de furtună – avem la dispoziție date prin care anticipăm cu 24/48 ore înainte, dar aceste avertizari de vreme severă imediată se pot baza pe ceea ce ne arată imaginile radar, să anticipăm forma de dezvoltare a unei supercelule locale. Este aproape instantanee. În mai puțin de jumătate de oră, temperatura a scăzut de la 32 grade la 16. Viteza descendentă a aerului este foarte rapidă, nu a avut unde să se disipe. În contextul încălzirii globale, se face simțită intensificarea fenomenelor meteorologie extreme”, a precizat specialistul ANM.

Mateescu susține că săptămâna următoare se va înregistra o schimbare radicală a vremii, comparativ cu prima jumătate a lunii. Marți vremea va fi instabilă, iar miercuri se va răci în cea mai mare parte a țării, maximele fiind de 20-22 grade.

Opt persoane au murit și 67 au fost rănite în urma vijeliilor de duminică, din vestul țării. Au fost înregistrate cinci decese în Timiș, două în Bistrița-Năsăud și unul în Arad, potrivit IGSU.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis, duminică seara, că în urma furtunii care s-a abătut peste partea de vest a țării a produs victime.

„Până la acest moment sunt înregistrate 8 decese (5 persoane în județul Timiș, o persoană la Arad și două persoane la Bistrița-Năsăud. De asemenea, 67 persoane au fost rănite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau a crengilor smulse de vânt (49 în județul Timis, 12 persoane în județul Arad și 6 persoane la Alba)”, arată IGSU.

Din cauza furtunii violente din vestul țării, o gravidă care a rămas blocată în telescaunul de la Șuior după ce instalația a rămas fără energie electrică, a sărit din telescaun, starea ei fiind stabilă.Anunțul privind cazul a fost făcut de premierul Mihai Tudose.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost activată o celulă de criză, iar ministrul Carmen Danva merge, luni, la Timișoara și Arad pentru o evaluare a pagubelor, astfel încât să la următoarea ședință de guvern să poată fi acordate sumele necesare reparațiilor.Premierul Mihai Tudose a anunțat că Guvernul va începe de săptămâna viitoare implementarea unui sistem de alertă prin telefon, în caz de pericol. De asemenea, Executivul va acorda ajutoare financiare pentru comunitățile afectate.

De aemenea, președintele Klaus Iohannis s-a declarat „profund marcat de evenimentele dramatice care au avut loc în cursul acestei zile în vestul țării” și a cerut autorităților să ia toate măsurile necesare pentru a gestiona cât mai eficient această situație de criză.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control