Festivalul Untold 2018 de la Cluj a trecut testul măsurătorilor de zgomot

Festivalul Untold 2018 de la Cluj a trecut testul măsurătorilor de zgomot
Publicat: 02/08/2018, 14:35

Prefectul județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, cel care a dispus realizarea măsurătorilor, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că printre cele mai afectate zone din punct de vedere al zgomotului a fost Spitalul de Copii Cluj-Napoca.

„Când am început primele discuții privind organizarea Untold, am specificat niște cerințe care nu pot fi negociate și pe care le-am considerat foarte importante pentru municipiu. Am analizat plângerile înregistrate la edițiile anterioare legate de disconfortul produs de zgomot și zonele de unde provin reclamațiile. Spitalul de Copii Cluj-Napoca era unul dintre cele mai afectate zone din punct de vedere al zgomotului, astfel că am cerut celor de la Untold să dispună toate măsurile tehnice pentru reducerea nivelului de poluare fonică în spital și clădirile din zonă. O altă zonă cu probleme era cea de lângă Hotelul Sport, unde sunt două blocuri de locuințe. Astfel, am dispus efectuarea de măsurători de zgomot, în premieră, înainte de începerea Untold, cu scopul de a reduce poluarea fonică și a preveni reclamațiile din partea clujenilor”, a spus prefectul.

Potrivit acestuia, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, ai Agenției pentru Protecția Mediului și ai Poliției Locale Cluj-Napoca au efectuat măsurătorile de zgomot fiind măsurat nivelul de sunet cu sonometre calibrate.

„Legea spune că în interiorul clădirilor nu trebuie să fie o intensitate a zgomotului mai mare de 35 de dB (nr. decibeli). Pe strada de lângă Hotel Sport erau anul trecut 49 de dB, iar acum rezultatele măsurătorilor au indicat o încadrare în limitele legale, plus-minus marja de eroare a aparatelor de măsură. Este zgomot, dar nivelul se încadrează în limita superioară admisă de lege. În ceea ce privește Spitalul de Copii, măsurătorile au indicat peste 40 de dB înainte de pornirea sunetului, zgomote proprii acestei instituții, iar după pornirea sunetului, determinările au înregistrat o creștere ușoară cu câțiva decibeli, 5-10%. Am cerut organizatorilor festivalului reducerea volumului cu 5-10% a sunetelor de la scenele amplasate în zona spitalului”, a afirmat Cherecheș.

Potrivit oficialului, pentru ediția din acest an a Untold, s-au făcut foarte mulți pași pentru reducerea poluării fonice, organizatorii amplasând panouri fonoabsorbante sau stabilind un alt mod de dispunere a difuzoarelor astfel încât zonele cele mai afectate anii trecuți să fie cât mai protejate.

„Vorbim de trei plaje de frecvențe, joase, medii și înalte, ultimele fiind relativ ușor de estompat. Am cerut organizatorilor festivalului o analiză numerică pe intensitatea sunetului. Ne dorim o reducere a reclamațiilor din cauza zgomotului și vom continua măsurătorile și pe durata festivalului, iar dacă vom constata depășiri ale valorilor se vor lua măsuri de revenire la normal”, a conchis prefectul Clujului.

Untold are loc la Cluj-Napoca în perioada 2 – 5 august, în perimetrul festivalului fiind amplasate un număr de 10 scene, atât pe stadionul Cluj Arena, cât și în zona Sălii Polivalente și a Parcului Central. Peste 350.000 de oameni sunt așteptați la festival.

Foto: Hepta

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021