FILMUL VIOLENȚELOR, difuzat de Jandarmeria Română. Vezi reacțiile politicienilor

Publicat: 11/08/2018, 16:09
Actualizat: 25/03/2019, 19:28

Jandarmeria Română publică un montaj al filmărilor efectuate de cameramanii proprii la Mitingul Diasporei de vineri.

„Noaptea trecută, în Piața Victoriei, au fost foarte mulți oameni care s-au comportat exemplar, cărora le mulțumim pentru spiritul civic de care au dat dovada!,” se arată în mesajul care însoțește rezumatul. „Au fost, însă și unii care au înțeles că protestul înseamnă un război personal al lor cu Jandarmeria. Așa au stat lucrurile!”

Montajul îl puteți viziona AICI sau selectând pe imaginea de mai jos „Watch on Facebook”.

Violențele de la mitingul de vineri sunt condamnate de toată lumea.

Reprezentanții FADERE (Federația Asociațiilor de Români din Europa) precizează că se delimitează de violențele de la mitingul din Piața Victoriei și crede că incidentele au fost provocate de echipe bine organizate de „huligani care au avut ca scop destabilizarea României”. Federația condamnă și excesul de forță al jandarmilor.

„FADERE se delimitează de toate violențele de stradă petrecute la manifestația de aseară. Românii din diaspora sunt oameni harnici care au învățat în anii petrecuți în alte țări să fie serioși, profesioniști și să respecte regulile democrației. Credem că absolut toate violențele au fost provocate de echipe bine organizate de huligani care au avut ca scop destabilizarea României. De asemenea, protestăm energic împotriva exceselor de forță ale Jandarmeriei, precum și a planurilor tactice de intervenție, total inoportune și lipsite de profesionalism„, se arată într-un comunicat de presă al reprezentanților FADERE.

Jandarmi la Mitingul Diasporei

Premierul Viorica Dăncilă a cerut SRI un raport complet, în regim de urgență, referitor la persoanele care au pregătit și provocat violențele de vineri seara și i-a acuzat pe liderii opoziției că încearcă să exploateze în folosul propriu efectele dramatice ale acestor evenimente.

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă condamnă ferm acțiunile violente produse în București, vineri seară, desfășurate de grupuri organizate prin deturnarea unei manifestații civice. Rapoartele Ministerului Afacerilor de Interne arată că violențele au fost provocate gradual de către grupuri de persoane bine organizate, care au atacat forțele de ordine, instituții și au distrus bunuri publice, în scopul declanșării unui conflict între persoanele care manifestau pașnic și forțele de ordine, prin vulnerabilizarea autorității statului”, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

„Totodată, premierul Viorica Dăncilă a cerut, în această dimineață, Serviciului Român de Informații un raport complet, în regim de urgență, referitor la persoanele care au pregătit și provocat violențele, precum și la modul în care au acționat instituțiile statului român cu atribuții în furnizarea de date și informații cu privire la intențiile de deturnare a acțiunilor publice de protest. Din păcate, violențele stradale sunt însoțite de o serie de declarații ale unor lideri politici care încearcă să exploateze în folosul propriu efectele dramatice ale acestor evenimente, prin lansarea unor acuzații la adresa forțelor de ordine și instituțiilor statului și prin incitarea populației împotriva acestora. Facem apel la mai multă responsabilitate în declarații publice și la renunțarea la folosirea unor evenimente regretabile în scop electoral. Premierul Viorica Dăncilă respectă dreptul cetățenilor de a manifesta și de a-și exprima opiniile în public și consideră că acest drept nu trebuie sub nicio formă să fie confiscat de politicieni sau grupuri care au interese de a destabiliza ordinea în societate”, se mai arată în comunicat.

În replică, SRI precizează că directorul Eduard Hellvig a discutat telefonic cu premierul și i-a explicat situația.

„În cursul zilei de astăzi, 11 august, directorul Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig, a avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă. În cadrul acestei discuții, directorul SRI i-a reamintit doamnei prim-ministru faptul că toate datele și informațiile deținute de SRI au fost transmise operativ structurilor MAI, inclusiv Direcției Generale Management Operațional în cadrul căreia SRI are desemnat un reprezentant”, anunță SRI, prin intermediul unui comunicat de presă.

Președintele PNL Ludovic Orban i-a sugerat premierului să se întoarcă din concediu și să demită ministrul de Interne și prefectul Capitalei, pe care ii consideră responsabili de intervenția brutală a jandarmilor.

„Dăncilă, dacă se întoarce din concediu, are de făcut un singur lucru: să demită ministrul de Interne și prefectul Capitalei, care în mod vizibil au fost în lanțul de comandă, care a generat această intervenție brutală, represivă, în afara legii a forțelor de ordine a Jandarmeriei. În loc să se țină de comunicate, mai bine ia măsurile care se impun în astfel de situații, pentru că dacă nu ia aceste măsuri, înseamnă că este complice la tot ceea ce s-a întâmplat în cursul zilei de ieri”, a declarat Orban într-o conferință de presă.

Interventie Jandarmi Mitingul Diasporei

Președintele Klaus Iohannis a cerut ministrului de Interne Carmen Dan, să-și asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situația din timpul protestelor și să prezinte un raport detaliat privind modul în care forțele de ordine au acționat și mai ales la ordinul cui.

„Președintele României, Klaus Iohannis, condamnă cu fermitate actele de violență, indiferent de cine le comite și împotriva cui sunt îndreptate. Sub nicio formă și nicio circumstanță nu poate exista justificare pentru lovirea cu bestialitate a unui alt om, iar cei care se fac vinovați de asemenea comportamente de o brutalitate excesivă trebuie aspru pedepsiți. Românii au demonstrat în ultimii ani că au simț civic și protestează pașnic pentru apărarea democrației și susținerea statului de drept. Protestul masiv care a avut loc vineri, în Piața Victoriei din București, a fost anunțat cu săptămâni în urmă, așadar a existat un timp suficient pentru structurile specializate ale Ministerului de Interne să pregătească din punct de vedere operativ desfășurarea și acțiunea forțelor de ordine. În același timp, numeroase informații publice induceau ideea pregătirii unor provocări, cu accente de violență stradală, de către persoane sau grupuri organizate”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale remis Mediafax.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kern, a condamnat violențele produse la București și așteaptă clarificări din partea României după ce jurnaliști austrieci au fost agresați de forțele de ordine în timpul protestelor desfășurate vineri.

„Condamnăm puternic violențele de la București, în cursul cărora au fost răniți mulți demonstranți și jurnaliști. Așteptăm clarificări. Îi doresc recuperare rapidă cameramanului ORF care a fost rănit”, a transmis Sebastian Kern.

Postul public austriac ORF a transmis o notă de protest după ce unii jurnaliști au fost agresați de agenți ai forțelor de ordine în cursul mitingului desfășurat vineri în București. „În cursul confruntărilor între forțe speciale ale poliției și demonstranți violenți, un cameraman ORF a fost bătut, iar corespondentul ORF Ernst Gelegs abia a scăpat de loviturile unui agent al forțelor de ordine care avea scut (…)”, afirmă ORF.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului