Firme din România, printre companiile implicate în furnizarea de componente folosite de ISIS pentru fabricarea de bombe

Firme din România, printre companiile implicate în furnizarea de componente folosite de ISIS pentru fabricarea de bombe
Publicat: 25/02/2016, 10:27

Studiul realizat de Institutul pentru studierea armamentului utilizat pe timp de conflict (CAR), la solicitarea Uniunii Europene, precizează că 51 de firme din state precum România, Austria, Turcia, Brazilia, Rusia, Statele Unite, au produs, au vândut sau au livrat peste 700 de componente utilizate de organizația teroristă Stat Islamic în fabricarea de dispozitive explozibile improvizate.

Aceste dispozitive sunt produse în momentul de față la o „scală cvasi-industrială” de rețeaua teroristă, care utilizează echipamente foarte ușor de procurat precum fertilizatori chimici și telefoane mobile, potrivit studiului realizat de CAR, pe o perioadă de 20 de luni.

În total, s-a descoperit că 13 firme din Turcia sunt implicate în furnizarea de astfel de echipamente, fiind țara cu cele mai multe companii implicate, la nivel global, dintre statele luate în considerare în studiul respectiv. Locul următor este ocupat de India, de unde șapte firme ar fi furnizat astfel de componente organizației teroriste.

„Aceste descoperiri confirmă îngrijorările la nivel mondial că forțele SI din Irak și Siria se autosusțin – achiziționând arme și bunuri strategice, precum componente pentru fabricarea dispozitivelor explozibile improvizate, cu ușurință”, a sublinita James Bevan, directorul executiv al CAR.

Vânzarea acestor componente ieftine și mult mai ușor de procurat, dintre care unele nici nu fac obiectul licențelor de export emise de guvern, este mult mai puțin monitorizată și reglementată decât cumpărarea de arme.

Studiul arată că militanții SI pot achiziționa astfel de componente în mai puțin de o lună, ceea ce demonstrează o lipsă de monitorizare a fluxului echipamentelor din partea firmelor producătoare sau livratoare.

„Companiile au sisteme de contabilitate practice pentru a descoperi unde au plecat bunurile lor și ar putea acționa drept combatanți în această luptă”, a avertizat Bevan, adăugând că guvernul turc a refuzat să colaboreze cu institutul, astfel că nu s-a putut determina gradul de eficiență al reglementărilor impuse de Ankara în vederea monitorizării cursului de întrebuințare a acestor componente.

Rețeaua teroristă Stat Islamic deține arii vaste din Siria și Irak. Cercetătorii au avut acces la componentele utilizate de Stat Islamic în producerea de bombe prin intermediul miliției kurde siriene YPG, poliției federale irakiene și forțelor guvernului regional din Kurdistan. Componentele au fost recuperate în timpul unor confruntări intense în orașele irakiene al Rabia, Kirkuk, Mosul și Tikrit și orașul sirian Kobani.

Institutul a precizat că a încercat să contacteze companiile aflate la originea componentelor, dar acestea nu au răspuns solicitărilor sau au declarat că nu sunt responsabile de ceea ce s-a întâmplat cu respectivele echipamente după ce nu au mai fost în custodia lor.

Firme din Brazilia, Austria, Cehia, Olanda, Elveția, Olanda și Rusia sunt implicate în furnizarea unor astfel de echipamente.

Cele mai multe detonatoare folosite de organizația teroristă au provenit de la șapte companii din India, fiind transportate legal și furnizate unor entități din Liban și Turcia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?