Fiscul din Bulgaria declanșează OPERAȚIUNEA „CEASUL DE LUX”. PLUS: Ceasuri care au făcut carieră în politica din România

Publicat: 11/08/2012, 11:42
Actualizat: 18/05/2015, 22:34

După operațiunile „yahtul de lux” sau „Bentley”, fiscul din Bulgaria demarează o nouă campanie de combatere a evaziunii fiscale printre cei înstăriți. Recent, inspectorii de la Agenția Națională a Veniturilor (ANV) din țara vecină au declanșat operațiunea „Ceasul”, prin care magazinele de lux vor fi obligate să prezinte lista clienților care au cumpărat, plătind cu cash, prețioasele obiecte, potrivit RFI.

Între cei verificați de inspectorii bulgari ai Agenției Naționale a Veniturilor (ANV) se numără mai mulți politicieni, între care un fost primar al orașului Plovdiv care are un ceas elvețian Breguet, în valoare de 16 mii de dolari și fostul ministru socialist de Interne, Rumen Petkov, care deține un Maurice Lacroix, în valoare de șase mii de dolari, relevă corespondentul RFI la Sofia.

În topul listei proprietarilor de ceasuri scumpe se află însă fostul șef al gunoierilor în capitala bulgară, Rumen Gaitanski, care a plătit în urmă cu câțiva ani 710 mii de euro pentru un ceas Parmigiani, din seria limitată Kalpa Tonda, potrivit aceleiași surse.

Proprietarii de yahturi și de Bentley, luați în vizor în Bulgaria

De altfel, Fiscul din Bulgaria s-a remarcat și prin alte campanii de combatere a evaziunii fiscale printre cei înstăriți, cum ar fi operațiunile „iahtul de lux” sau „Bentley”.

În 2009, Agenția Națională a Veniturilor a derulat o investigație printre deținătorii de iahturi de lux, scria presa bulgară la acea vreme. Agenția a obținut, de la divizia maritimă a Ministerului Bulgar de Transporturi, lista cu numele a 250 de proprietari de iahturi de lux. Aceștia au fost obligați să precizeze sursa fondurilor utilizate pentru achiziția luxoaselor ambarcațiuni și să facă dovada unui nivel de venit în conformitate cu achiziționarea unui iaht scump.

În același an, Fiscul din Bulgaria a anunțat că îi va verifica pe toți cei 105 posesori de autoturisme Bentley, în cadrul aceleiași campanii de combatere a evaziunii fiscale. Inspectorii își propuneau să vadă dacă există diferențe între veniturile declarate și bunurile de lux deținute. La acea vreme, în Bulgaria, un Bentley se vindea cu echivelentul a peste 200.000 de euro, relata presa. „Nu este nimic în neregulă cu a avea un Bentley dacă respectivul contribuabil este la zi cu plata dărilor către stat”, declara atunci purtătorul de cuvânt al Fiscului din țara vecină.

Ceasuri care au făcut carieră în politica din România

În România, cel mai cunoscut colecționar de ceasuri din politică, care nu se ferește să-și prezinte public bijuteriile elvețiene, este primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie. Printre mărcile sale favorite se numără Brequet și Frank Muller, valoarea ceasurilor lui Vanghelie depășind câteva sute de mii de euro. De mai multe ori, în glumă, el a spus că ceasurile sale sunt „făcute pe vapor” și nu sunt originale.

În campania pentru alegerile locale, primarul Sectorului 5 a apărut pe bannerele de campanie cu un ceas Brequet Tourbillon evaluat în cataloagele de specialitate la aproximativ 125.000 de euro.

Anterior, în 2011, Marian Vanghelie a venit la petrecerea organizată pentru Ion Iliescu cu un ceas Frank Muller Perpetual Calendar Biretro cu o valoare de catalog de 80.000 de euro.

Cu trei zile înainte, pe 28 februarie 2011, la ziua sa de naștere, primarul Sectorului 5 a purtat un ceas Brequet Tradition din aur, care are un preț estimativ de 20.000 de euro.

Vanghelie a mai apărut în public și cu un ceas Parmigiani Retrograde, care valorează aproximativ 40.000 de euro.

Anul acesta, cu ocazia lansării candidaților pentru alegerile locale, Marian Vanghelie a purtat un ceas Frank Muller Master Banker Moon Phase de aproximativ 20.000 de euro.

O altă discuție în privința unei bijuterii de orologerie a fost în jurul ceasului mezinei președintelui, Elena Băsescu. Aceasta a primit de la iubitul său un Hublot Big Bang Gold Ceramic, placat cu aur de 18 k și cu o curea din piele de crocodil.

Valoarea estimativă a unui astfel de ceas este de 12.000 de euro. Și tatăl europarlamentarei, președintele Băsescu a apărut în public cu ceasuri ale unor firme prestigioase precum Patek Phillipe și Vacheron Constantin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului