Fiscul vrea să vă intre în casă. Ce puteți face

Fiscul vrea să vă intre în casă. Ce puteți face
Publicat: 19/11/2013, 16:00
Actualizat: 04/02/2019, 09:37

Fiscul va putea solicita controale la domiciliul persoanelor fizice verificate fiscal, dar acestea pot să refuze accesul funcționarilor și experților desemnați, caz în care accesul va fi permis doar cu aprobarea prealabilă a unei instanțe judecătorești, potrivit unui proiect al MFP.

„Indiferent de locul unde se desfășoară verificarea fiscală, aveți obligația de a permite funcționarilor împuterniciți de organul fiscal să efectueze o cercetare la fața locului, precum și experților folosiți pentru această acțiune, intrarea acestora pe terenuri, în încăperi și în orice alte incinte, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a face constatări în interes fiscal. Aveți dreptul de a refuza intrarea în domiciliu sau în reședință, caz în care intrarea în domiciliul sau în reședința dumneavoastră se face cu autorizarea instanței judecătorești competente”, se arată într-un proiect de ordin al ministrului Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu.

Prin proiectul de ordin MFP intenționează să statuteze Carta drepturilor și obligațiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale cu privire la impozitul pe venit, verificare prevăzută la art. 1091 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Printre drepturile menționate în proiect se regăsește dreptul de a refuza furnizarea de informații, care presupune în primul rând că soțul/soția și rudele până la gradul al 3-lea inclusiv, pot refuza furnizarea de informații, efectuarea de expertize, precum și prezentarea unor înscrisuri.

„Pot refuza să furnizeze informații cu privire la datele de care au luat cunoștință în exercitarea activității lor preoții, avocații, notarii publici, consultanții fiscali, executorii judecătorești, auditorii, experții contabili, medicii și psihoterapeuții, cu excepția informațiilor cu privire la îndeplinirea obligațiilor prevăzute de legea fiscală în sarcina lor, precum și a informațiilor necesare clarificării și stabilirii situației fiscale reale a contribuabililor/plătitorilor cu care a avut sau are raporturi juridice. Persoanele sus-menționate, cu excepția preoților, pot totuși furniza informații, dar numai cu acordul dumneavoastră”, se mai arată în proiect.

De asemenea, persoana vizată va avea dreptul de a fi verificată numai pentru impozitele și taxele aflate în cadrul termenului de prescripție, iar verificare se va realiza o singură dată pentru impozitul pe venit și pentru fiecare perioadă impozabilă.

„Prin excepție, conducătorul organului fiscal competent poate decide reverificarea unei anumite perioade dacă, de la data încheierii verificării fiscale și până la data împlinirii termenului de prescripție, apar date suplimentare necunoscute organelor fiscale la data efectuării verificărilor sau erori de calcul care influențează rezultatele acestora”, se mai spune în proiect.

Cei verificiați au dreptul să solicite legitimarea organelor de verificare fiscală și să ceară ordinul de serviciu semnat de conducătorul activității de verificare fiscală, precum și dreptul de a fi protejat pe linia secretului fisca.

Persoanele verificate au obligația de prezentare la locul, data și ora precizată în avizul de verificare.

Acțiunea de verificare fiscală se desfășoară, de regulă, la sediul organului fiscal, iar persoana vizată va fi înștiințată despre data, locul și persoana de contact la care urmează să se prezinte.

Persoanele verificate sun obligate să furnizeze informații, fie direct, fie prin intermediul unei alte persoane împuternicită.

„În vederea stabilirii stării de fapt fiscale, aveți obligația să puneți la dispoziția organului fiscal registre, evidențe, documente de afaceri și orice alte înscrisuri relevante pentru clarificarea stării de fapt fiscale”, se mai spune în document.

Prin noile prevederi din codul de procedură fiscală s-a instituit posibilitatea efectuării unei verificări fiscale a modului în care persoanele fizice declară și plătesc impozitul asupra veniturilor realizate, astfel cum este reglementat de Codul Fiscal.

În vederea stabilirii bazei impozabile ajustate se utilizează metodele indirecte, procedura de aplicare a acestora fiind reglementată prin HG 248/2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-A DAT ORDIN pentru toată Europa. Decizia intră în vigoare chiar de astăzi, 7 MAI
O mare greșeală în sensul giratoriu. De ce nu țin cont mulți șoferi
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni