Fitch a îmbunătățit ratingul Băncii Transilvania și a menținut calificativele altor trei bănci

Fitch a îmbunătățit ratingul Băncii Transilvania și a menținut calificativele altor trei bănci
Publicat: 07/06/2015, 20:05

Perspectivele ratingurilor Băncii Transilvania, UniCredit Țiriac Bank și ProCredit Bank România sunt stabile, în timp ce calificativul Garanti Bank este sub supraveghere pentru o posibilă îmbunătățire, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

Fitch a îmbunătățit totodată ratingul de viabilitate al Băncii Transilvania de la bb- la bb, iar pe cele ale Garanti Bank și ProCredit Bank România de la nivelul b la b+.

Ratingul Băncii Transilvania pentru datoriile pe termen lung este susținut de ratingul de viabilitate, fiind influențat din acest motiv de aceiași factori. Ratingul de sprijin, de nivel 5, și plafonul de sprijin de nivel „no floor” reflectă opinia Fitch că Banca Transilvania nu se poate baza pe sprijin din partea statului, chiar dacă acest lucru este posibil, situația fiind similară pentru majoritatea celorlalte bănci comerciale din Uniunea Europeană.

Revizuirea în sens pozitiv a ratingurilor Băncii Transilvania reflectă îmbunătățirea capitalizării, stabilizarea calității activelor și așteptările Fitch că preluarea Volksbank Romania va îmbunătăți franciza Băncii Transilvania.

Ratingul de viabilitate arată baza solidă a depozitelor și a lichidităților, stabilitatea profitului și generarea de capital. Calificativul mai reflectă concentrarea scăzută a creditelor, ponderea redusă a creditelor în valută, comparativ cu alte bănci, și acoperirea rezonabilă a creditelor neperformante. Ratingul arată însă o calitate încă scăzută a activelor.

În cazul UniCredit Țiriac Bank, ratingul pentru datoriile pe termen lung și cel de sprijin reflectă opinia Fitch că banca este o subsidiară de importanță strategică a grupului UniCredit (BBB+/perspectivă stabilă/bbb+). Perspectiva stabilă reflectă perspectiva stabilă a grupului UniCredit.

Fitch a îmbunătățit ratingul UniCredit Țiriac Bank pentru datoriile pe termen scurt de la nivelul F3 la F2, reflectând disponibilitatea de sprijin cu lichidități din partea grupului.

Ratingul de viabilitate al UniCredit Țiriac Bank arată opinia Fitch privind o calitate slabă a activelor, nivelul adecvat al capitalului, dar la limită, și profitabilitatea modestă. Calificativul ia totuși în considerare performanțele operaționale solide, înainte de provizioane, și profilul solid al lichidităților.

Anunțul referitor la preluarea de către UniCredit a unei participații de 45% la UniCredit Țiriac Bank, prin care deținerea grupului ajunge la 95,6%, nu va avea impact asupra ratingurilor subsidiarei, potrivit Fitch.

Ratingul Garanti Bank pentru datoriile pe termen lung și ratingul de sprijin sunt susținute de sprijinul probabil din partea grupului turc Turkiye Garanti Bankasi (BBB-). Ratingul Garanti Bank pentru datoriile pe termen lung, influențat de ratingul de sprijin, este cu o treaptă sub cel al grupului părinte, datorită importanței strategice a subsidiarei.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung și cel de sprijin ale ProCredit Bank România sunt influențate de posibilul sprijin din partea grupului părinte, ProCredit Holding (BBB/perspectivă stabilă). Ratingul ProCredit Bank România pentru datoriile pe termen lung, influențat de ratingul de sprijin, este cu o treaptă sub cel al grupului părinte, datorită importanței strategice a subsidiarei, se arată în comunicatul Fitch.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul...
Ficat mărit și gras? EVITĂ 15 alimente care cresc riscul de ciroză
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte...
Meseria cu cele mai mari salarii în România. Industria IT e doar pe locul 2,...
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Pițipoanca pipăită în autobuz
Experții monitorizează un nou efect advers al vaccinurilor. Cum este afectată menstruația femeilor
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Specialiștii trag un semnal de alarmă. Ce riscă să pățească femeile ce s-au imunizat împotriva...
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Cel mai mare protestatar anti-vaccin a fost găsit MORT. Cazul care a șocat o lume...
Veste bombă pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Anunțul cutremurător venit chiar acum. Trebuie să...
DRAMĂ fără MARGINI în lumea filmului. Are cancer în stadiul 4. „Probabil că mă va...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...