Fiul disidentei Doina Cornea, apel către revoluționari: E mai reprezentativă Duminica Orbului sau 21 Decembrie?

Fiul disidentei Doina Cornea, apel către revoluționari: E mai reprezentativă Duminica Orbului sau 21 Decembrie?
Publicat: 16/05/2019, 19:18

Potrivit unui „Apel către cei care mai gândesc încă”, postat, joi, pe pagina sa de Facebook, Leontin Iuhas, fiul Doinei Cornea, a arătat că, prin demersul său, o parafrazează pe mama sa și este în asentimentul ei, în condițiile în care aceasta l-a consultat de fiecare dată în perioada de opoziție față de regimul comunist.

„Parafrazând-o pe mama și fiind, cu siguranță, în asentimentul ei – spun aceasta știind că, pe tot parcursul perioadei ei de opoziție deschisă, la aproape fiecare text sau acțiune a ei mă consulta sau mă lua părtaș, ținând cont de opiniile mele atunci când acestea erau diferite – fac acest apel către aceia care mai gândesc încă. (…) Fac apel la Asociația 15 Noiembrie din Brașov, asociațiile de revoluționari, Societatea Timișoara, toți cei care au suferit datorită regimului comunist să nu onoreze invitația Președintelui de a participa la evenimentul de comemorare a aniversării Revoluției din Decembrie ce va avea loc în 20 mai”, a subliniat Iuhas.

Acesta a precizat că nu ar fi făcut apelul dacă refuzul său la invitația președintelui Iohannis de a participa la comemorarea Revoluției din 20 mai nu ar fi stârnit un val atât de mare de reacții, de la aprecieri, „până la cele mai abjecte injurii”.

„Fără a intra într-o polemică cu cei care mă înjură, ci doar pentru a le explica celor de bună credință care nu au înțeles gestul meu că eu nu manifest o lipsă de respect față de martirii și victimele comunismului ci, mai curând, o lipsă de respect față de lipsa de respect la adresa acestora”, a menționat fiul Doinei Cornea.

Leonin Iuhas îi roagă pe brașovenii care au participat la revolta din 1987 și cu care s-a solidarizat atunci, atât cu el cât și mama sa, să se gândească dacă pentru ei reprezentativă e data de 20 mai sau cea de 15 Noiembrie.

„Îi rog pe toți cei care au ieșit pe străzi în decembrie 1989 – și alături de care eram și noi, mama și cu mine – să se gândească dacă, pentru ei e mai reprezentativă Duminica Orbului sau ziua de 21 Decembrie? Îi rog pe cei din Societatea Timișoara, la mitingurile cărora am participat în nenumărate rânduri mama și cu mine, să se gândescă dacă pentru ei importantă a fost ziua de 20 mai sau zilele Revoluției de la Timișoara – premergătoare celei din restul țării? Îi rog pe toți cei care manifestau în 1990 în Piața Universității – și alături de care, în nenumărate ocazii am participat și noi – dacă manifestau pentru cinstirea acelei zile numită apoi Duminica Orbului sau poate, chiar împotriva a ceea ce se produsese atunci?”, a mai subliniat Iuhas.

Referindu-se la data de 20 mai, fiul Doinei Cornea a spus că poate e mai bine că președintele Iohanis a făcut invitația pentru această zi, deoarece fiecare „va putea să-și aleagă un simbol, o zi pe care o va sărbători ca fiind ziua în care i s-au împlinit idealurile!”.

Fiul fostei disidente Doina Cornea, Leontin Horațiu Iuhas, a refuzat, săptămâna trecută, invitația președintelui Klaus Iohannis de a participa, în 20 mai, la o ceremonie publică de comemorare a Revoluției din Decembrie 1989, menționând că nu înțelege care este motivul pentru care un astfel de eveniment are loc în luna mai și că „există riscul ca victimele regimului comunist să fie sărbătorite tocmai de torționarii lor.” Leontin Iuhas a spus că perioada de câteva săptămâni de pușcărie comunistă făcută doar pentru că și-a exprimat, alături de mama sa, solidaritatea cu muncitorii brașoveni, nu îi dau dreptul să intre în categoria victimelor comunismului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Băutura demult dispărută din România. Era cea mai populară pe vremea bunicilor
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete