Fiul lui Ion Rațiu, distins de regina Elizabeth a II-a cu titlu de Membru al Ordinului Britanic

Fiul lui Ion Rațiu, distins de regina Elizabeth a II-a cu titlu de Membru al Ordinului Britanic
Publicat: 02/01/2015, 14:35

Această distincție reprezintă o recunoaștere a realizărilor extraordinare ale unor persoane din Marea Britanie. Nicolae Rațiu, prin The Ratiu Family Charitable Foundation (RFCF), ajută grupurile dezavantajate din România. Nicolae Rațiu va primi această distincție la începutul acestui an, în cadrul unei ceremonii oficiale.

De asemenea, la împlinirea a 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial, artiștii Paul Cummins și Tom Piper au fost numiți Membri ai Ordinului Imperiului Britanic (MBE), pentru crearea expoziției de la Turnul Londrei, unde sute de mii de maci roșii din ceramică au fost expuși pentru comemorarea victimelor primei conflagrații mondiale.

Totodată, Rosalynde Havard Ward a fost recomepensată de regina Elizabeth a II-a pentru serviciile aduse persoanelor cu dizabilități din Sevenoaks, Kent, și cele de caritate din România.

Pe de altă parte, actrițele Joan Collins și Kristin Scott Thomas au primit, din partea reginei Elizabeth a II-a, titlul de Dame, echivalentul feminin pentru titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, un titlu onorific, acordat anual de casa regală britanică.

Creatoarea de modă Mary Quant, care a impus fustele mini în moda anilor 1960, a fost, la rândul său, numită Dame, alături de prezentatoarea de televiziune Esther Rantzen, care a fondat o linie telefonică pentru ajutorarea copiilor și adolescenților neglijați și abuzați. Totodată, scriitoarea britanică Carol Ann Duffy a primit același titlu onorific.

Actorul John Hurt, în vârstă de 74 de ani, care ajucat în filme precum „The Naked Civil Servant”, „Omul Elefant/ The Elephant Man” și „Alien”, a fost făcut Cavaler, alături de chimistul Simon Campbell, care a făcut parte din echipa ce a creat faimoasa pilulă contra disfuncțiilor erectile Viagra.

Totodată, actorul de comedie James Corden și actrița Sheridan Smith au primit tilturile de Ofițer al Imperiului Britanic (OBE). Aceeași distincție a fost oferită și actriței Emily Watson.

Producătorul muzical Peter Asher, parte a duo-ului pop Peter and Gordon din anii 1960, a fost numit Comandor al Imperiului Britanic (CBE), alături de Meera Syal, vedeta show-ului de comedie „Goodness Gracious Me”, și de scriitoarea scoțiană Ali Smith, al cărei roman, „How to be both”, a fost inclus pe lista scurtă din 2014 a nominalizărilor pentru Booker Prize.

Titlurile onorifice britanice sunt acordate de monarhul Regatului Unit al Marii Britanii, dar persoanele care primesc aceste tilturi sunt alese de comisii formate din funcționari publici, pe baza nominalizărilor făcute de guvern și de publicul larg.

În ordine descendentă, principalele titluri onorifice sunt cele de Cavaler, CBE, OBE și MBE. Tradiția cere ca în cazul Cavalerilor formula de adresare să conțină titlul „Sir”, în cazul bărbaților, și „Dame”, în cazul femeilor, urmat de numele persoanei. Cei care primesc aceste onoruri nu au un titlu nobiliar real, ci doar onorific.

Aceste onoruri sunt folosite ca o răsplată pentru politicieni, diplomați și funcționari cu o carieră îndelungată, dar lista anuală include de asemenea multe celebrități și persoane necunoscute în afara comunității sau domeniului în care activează.

The Ratiu Family Charitable Foundation a fost înființată la Londra, în 1979, de Ion și Elisabeta Rațiu pentru a promova și a sprijini proiectele pentru continuarea educației și cercetării în cultura și istoria România, se arată pe site-ul fundației.

Născut în Davos, Elveția (7 mai 1948), Nicolae Rațiu a început să se implice în problemele din România după căderea comunismului, odată cu întoarcerea în țară a tatălui său, Ion Rațiu. Timp de 10 ani, Nicolae Rațiu a fost președintele Uniunii Mondiale a Românilor Liberi (UMRL), se arată pe site-ul ratiudemocracycenter.org. Înființată de Ion Rațiu în 1984, Uniunea a avut scopul de a conecta toate organizațiile românești anti-comuniste din diaspora, iar una dintre activitățile importante ale Uniunii consta în publicarea unui ziar lunar pentru diaspora din întreaga lume.

În decembrie 1989, Rațiu a înființat, în Marea Britanie, fondul de caritate Relief Fund pentru România și a coordonat eforturile de ajutorare inițiate de publicul britanic și îndreptate spre societatea românească post-decembristă.

Din 1990, Rațiu este președinte și membru al Consiliului Director al Fundației Caritabile a Familiei Rațiu (RFCF), organizație care oferă sprijin financiar studenților români care studiază în Marea Britanie. Totodată, Fundația susține promovarea culturii românești. Prin intermediul RFCF, Nicolae Rațiu a dezvoltat, împreună cu tatăl său, încă din 1989, Catedra de Studii Românești „Ion Rațiu” la Georgetown University din Washington, D.C. (înființată în 1991) prima catedră din SUA dedicată studiilor românești. Nicolae Rațiu este și inițiatorul Premiului Ion Rațiu pentru Democrație, program desfășurat în parteneriat cu Centrul Woodrow Wilson pentru Cercetători Interneționali (Woodrow Wilson Center for International Scholars), începând din anul 2005.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Reguli obligatorii pentru cei cu CONT la BANCĂ. S-a stabilit exact ce trebuie să faci...
Amenzi pentru mașina vândută. Ce pot face foștii proprietari
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Melinda Gates a părăsit fundația înființată alături de fostul soț Bill Gates
×