Florin Costiniu, condamnat pentru corupție, este premiat de stat cu o pensie de 16.000 RON. Fostul judecător își completează veniturile din avocatură

Florin Costiniu, condamnat pentru corupție, este premiat de stat cu o pensie de 16.000 RON. Fostul judecător își completează veniturile din avocatură
Publicat: 24/04/2013, 09:11
Actualizat: 30/04/2015, 01:59

Judecătorul Florin Costiniu, condamnat definitiv pentru corupție, va fi remunerat lunar de statul român cu 16.000 lei. Costiniu a fost găsit vinovat de corupție în dosarul fostului senator Cătălin Voicu și a primit o condamnare definitivă de 4 ani de închisoare cu suspendare. Pe perioada condamnării, statul îi va alimenta conturile cu 760.000 lei. Legea spune că magistrații corupți se pot bucura nestingheriți de pensiile speciale, chiar dacă au condamnări definitive. Între timp, Florin Costiniu își îngroașă veniturile din avocatură, pledând chiar în dosare în care a dat decizii în calitate de judecător. Sunt șanse minime ca Florin Costiniu să fie eliminat din avocatură.

Florin Costiniu a fost judecător la Curtea Supremă, unde a deținut funcția de șef al Secției Civile. Prin decizia de luni a Curții Supreme a fost găsit vinovat pentru complicitate la trafic de influență. Procurorii l-au acuzat pe Florin Costiniu că, împreună cu Cătălin Voicu, a fost de acord să traficheze influența pentru a interveni într-un litigiu între compania lui Costel Cășuneanu și Compania Națională de Autostrăzi. În schimbul acestei intervenții, Voicu a primit de la Cășuneanu 200.000 euro. Miza procesului care era judecat la secția condusă de Costiniu era de 30 milioane euro.

Completul de cinci judecători ai Curții Supreme, condus de Livia Doina Stanciu, a dispus condamnarea lui Costiniu la 4 ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de 9 ani. În această perioadă, Costiniu nu trebuie să mai comită vreo infracțiune, pentru că, altfel, condamnarea cu suspendare se transformă în închisoare cu executare.

După declanșarea cercetărilor în dosarul său, Florin Costiniu s-a pensionat și beneficiază de o pensie de magistrat în valoare de 16.000 lei. În plus, acum, Costiniu este și avocat în Baroul București. Pensia lui Costiniu va rămâne neatinsă de condamnarea dată de Curtea Supremă. Astfel, în cei 4 ani de condamnare cu suspendare, Florin Costiniu va fi plătit de statul român cu 760.000 lei adică 170.000 euro.

Amendament: judecătorii corupți să nu mai primească pensii speciale

În 2011, fostul președinte al CSM Horațius Dumbravă a propus amendarea statutului magistraților, astfel încât judecătorii corupți să nu mai primească pensii speciale. Mai precis, dacă în cazul unui judecător instanțele pronunță o hotărâre definitivă, în mod automat aceștia și-ar fi pierdut pensiile de magistrați. Astfel, în cazul nostru, în urma deciziei de ieri, Florin Costiniu nu ar mai fi primit pensia de 16.000 lei. Proiectul de lege a fost însușit de plenul CSM care l-a remis Ministerului Justiției, instituție care putea să transmită inițiativa mai departe la Parlament. Ministrul Cătălin Predoiu nu a mai trimis acest amendament către Parlament.

În 2012, după ce a preluat Ministerul Justiției, Titus Corlățean declara că va analiza propunerea CSM. Contactat de gândul, Horațiu Dumbravă a precizat că statutul magistraților a fost modificat în Parlament, dar amendamentul prvind eliminarea pensiilor speciale pentru magistrații corupți nu s-a mai regăsit în lege. „Domnul Costiniu rămâne cu acestă pensie neatinsă. Oricum și dacă intra în vigoare legea nu se aplica retroactiv. CSM ar putea relua discuțiile pe acestă propunere”, a mai precizat Dumbravă.

Florin Costiniu este acum avocat

După ce a plecat din magistratură cu pensia de 16.000 lei Florin Costiniu a intrat în Baroul București unde activează ca avocat pe cauze civile.

În acest moment, singura consecință pentru Florin Costiniu ar putea fi excluderea din avocatură. Potrivit statutului profesiei de avocat, condamnații penali nu mai pot profesa ca avocați. „În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală și care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”, prevede statutul avocaților la articolul 58.

Însă nici excluderea din barou nu este sigură pentru că și aici intervin proceduri. Decanul Baroului București a declarat pentru gândul că situația lui Florin Costiniu va fi analizată numai după ce Curtea Supremă va publica motivarea sentinței. Practica în dosarele de corupție mari arată că o astfel de motivare poate să fie redactată și după șase-nouă luni. Astfel, Florin Costiniu va putea profesa avocatura nestingherit încă o bună bucată de timp.

Chiar dacă statutul avocaților prevede pierderea acestei calități dacă avocatul este condamnat definitiv, în realitate nu se întâmplă așa. „Consiliul baroului se reunește și pe baza deciziei motivate poate decide excluderea din barou. Probabil că în cazul domnului Costiniu îi vom solicita să se prezinte și dumnealui și să-și prezinte punctul de vedere. În cazul în care se constată că prezența lui în barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei, atunci consiliul baroului ar putea decide exluderea din profesie”, a declarat Ilie Iordăchescu, decanul Baroului București. Și nici decizia Baroului București nu este definitivă pentru că Florin Costiniu ar avea posibilitatea să conteste decizia la Uniunea Națională a Barourilor din România.

Florin Costiniu nu a putut fi contactat la cabinetul său de avocat. Soția lui, judecătoarea Vicorica Costiniu a declarat pentru gândul că Florin Costiniu nu e dispus să facă alte comentarii pe marginea condamnării sale. „Nu cred că este dispus să facă vreun comentariu. Așteptăm decizia motivată a instanței. Probabil, după aceea, va decide dacă va mai face vreo acțiune. Nu mai este un personaj public, astfel încât nu cred că există un interes public atât de mare”, a declarat Viorica Costiniu, judecător la Curtea de Apel București.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Simona Halep și-a inaugurat piscina la vila de la Izvorani și a făcut senzație în...
Băutura care te deshidratează cel mai mult în timpul caniculei. De evitat
Gina Pistol revine pe micile ecrane. Ce emisiune va prezenta iubita lui Smiley după ce...
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
PNRR-ul României, criticat aspru de presa din Germania: ”Comisia Europeană ar putea respinge planul fără...
Care sunt cele mai avariate și cel mai atent conduse mașini din Europa. Poziția surpriză...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Ce pedeapsă a primit femeia din România care a furat diamante de milioane de dolari...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Andreea Marin și iubitul, alături de Jennifer Lopez și Ben Affleck. Toți au rămas uluiți...
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Horoscop august 2021. O lună cu schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce...
Adevărul despre Toni Iuruc. Simona va fi șocată! Ce a făcut în 2020? Rușine uriașă
Iese un nou vaccin, gata de experimentat pe oameni. Câţi bani primesc voluntarii
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...