Fost director al Termoelectrica, condamnat la 4 ani și 8 luni în dosarul fraudelor de 23 milioane de euro

Fost director al Termoelectrica, condamnat la 4 ani și 8 luni în dosarul fraudelor de 23 milioane de euro
Publicat: 17/12/2013, 17:27

Fostul director al Termoelectrica Ioan Ungureanu a fost condamnat, marți, de Curtea de Apel București (CAB) la patru ani și opt luni de închisoare cu executare, în același dosar fiind condamnate alte opt persoane, pentru fraudarea mai multor companii cu peste 23 milioane de euro.

Ungureanu a fost condamnat de CAB pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, având ca rezultat obținerea de avantaje patrimoniale pentru sine sau altul, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Instanța a dispus și condamnarea la cinci ani de închisoare a executorului judecătoresc Dragoș Paul Rocoșanu, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, uz de fals, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, având ca rezultat obținerea un avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul.

În același dosar, avocatul Benone Ovidiu Voicu din Baroul București a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Instanța i-a mai condamnat la câte trei ani de închisoare cu suspendare pe Ioan Daniel Ionaș, Sava Tipa, Elena Livia Roată, Valentin Manolache, Răzvan-Mircea Crivei și Adrian Drăghici.

Sava Tipa este judecat și în dosarul fraudelor bancare de peste 81 de milioane de euro, în care sunt acuzați 56 de inculpați, printre care omul de afaceri Marius Locic, frații Vasile și Ioan Creștin și mai mulți directori de sucursale bancare.

„Obligă, în solidar, pe inculpații Rocoșanu Dragoș Paul, Voicu Benone Ovidiu, Ungureanu Ioan și Ionaș Ioan Daniel la plata sumei de 78.654.017,04 lei, plus dobânzile legale aferente, cu titlu de despăgubiri civile către SC Electrica SA, iar din suma totală, vor fi obligați în solidar și inculpații Tipa Sava și Roată Elena Lavinia doar până la concurența sumei de 6.476.324,30 lei. Obligă pe inculpatul Rocoșanu Dragoș Paul la plata sumei de 861.145,10 lei către partea civilă SC IFN Top Leasing SA, plus dobânzile legale aferente”, se mai arată în decizia CAB.

Magistrații de la CAB îi mai obligă pe Rocoșanu, Voicu, Manolache și Drăghici să plătească împreună 8.189.285 de lei, plus dobânzile legale aferente, către SC Termoelectrica SA.

„Obligă în solidar pe inculpații Rocoșanu Dragoș Paul, Voicu Benone Ovidiu și Crivei Răzvan Mircea la plata sumei de 46.750 lei, plus dobânzile legale aferente către partea civilă SC Asigurarea Românească – Asirom Viena Insurance Grup SA. Menține măsurile asigurătorii dispuse prin procesul-verbal din data de 22.03.2011 pe bunurile inculpaților Rocoșanu Dragoș Paul, Voicu Benone Ovidiu și Ungureanu Ioan”, a mai dispus instanța Curții de Apel.

Decizia luată marți de judecătorii de la CAB nu este definitivă și poate fi contestată cu recurs la instanța supremă.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au trimis în judecată, în 18 aprilie 2011, nouă persoane, între care fostul director general al Termoelectrica, un executor judecătoresc și trei avocați din București, pentru fraudarea mai multor companii cu peste 23 milioane de euro.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, la acel moment, a executorului judecătoresc Dragoș Paul Rocoșanu, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, uz de fals, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, având ca rezultat obținerea un avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul; avocatului Benone Ovidiu Voicu din Baroul București, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni; a avocatului stagiar Ioan Daniel Ionaș, reprezentant unic al SC Recovery Best Solution SRL, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, fals în declarații, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea.

În același caz au fost trimiși în judecată Ioan Ungureanu, fost director general SC Termoelectrica SA, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, având ca rezultat obținerea de avantaje patrimoniale pentru sine sau altul, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni; Sava Tipa, administrator și director general de societate comercială, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni; Elena Lavinia Roată, director societate comercială, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni; omul de afaceri Valentin Manolache, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave; Răzvan Mircea Crivei, administrator al SC Best Recuperare Creanțe SRL, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni; Adrian Drăghici, avocat în Baroul București, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii august 2007, SC Termoelectrica SA a chemat în judecată pe SC Electrica SA, pentru o datorie reprezentând preț pentru energia electrică livrată și penalități de întârziere. La data de 1 aprilie 2008, SC Termoelectrica SA, prin directorul general Ioan Ungureanu, a încheiat contractul de cesiune de drept litigios de creanță cu Cabinetul de avocat Voicu Benone Ovidiu. Cesionarea s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale, fapt constatat de altfel și de Curtea de Apel Alba Iulia, instanță care, la 18 februarie 2011, avea să declare nulitatea absolută a contractului de cesiune. Ulterior cesionării drepturilor litigioase, așadar fără a mai fi titulară ale acelor drepturi, la data de 21 aprilie 2008, SC Termoelectrica SA a încheiat un contract de asistență juridică cu Cabinetul de avocat Voicu Benone Ovidiu în litigiul respectiv. La 30 martie 2009, instanța a obligat SC Electrica SA să achite Cabinetului avocatului Voicu Benone Ovidiu suma totală de 31.557.229 de lei (7.470.000 de euro), sumă incluzând datoria inițială, penalități de întârziere și cheltuieli de judecată.

Ca urmare a celor dispuse de instanță, în zilele de 29 mai 2009, și 16 iunie 2009, SC Electrica SA a virat prin transfer bancar datoria în contul SC Termoelectrica SA, cont comun cu al Cabinetului de avocat Voicu Benone Ovidiu, în conformitate cu sentința instanței de judecată.

Cu toate acestea, conform anchetatorilor, în perioada aprilie-august 2009, prin mijloace frauduloase, nota de plată pe care SC Electrica SA urma să o achite ca urmare a executării silite a fost încărcată, în mod nejustificat, până la suma totală de 78.650.017,04 de lei (18.621.381 de euro). Inițial, aceste activități infracționale au fost concepute și puse în practică de Voicu Benone Ovidiu cu Ungureanu Ioan, ulterior și de Rocoșanu Dragoș Paul, Ionaș Ioan Daniel, la care s-a adăugat prin asociere activitatea inculpaților Tipa Sava și Roată Elena Lavinia.

În suma mărită nejustificat intră partea de 31.557.229,06 lei, care deja fusese plătită de bună voie de SC Electrica SA la care se adaugă 22.865.584,33 de lei penalități stabilite de o expertiză extrajudiciară, în condițiile în care valoarea penalităților fusese deja inclusă in suma stabilită de instanță, precum și 23.335.415,65 de lei cheltuieli de executare silită. În cheltuielile de executare silită, de pildă, intra și onorariul de apărător facturat de avocatul Drăghici Adrian, de 16.000.000 de lei (3.809.523 de euro), valoare considerată total nejustificată în contextul unei executări silite.

De altfel, chiar și depunerea cererii de executare silita s-a făcut în lipsa unui titlu executoriu.

Prin modalitatea prezentată mai sus, s-a ajuns la o situație în care, o obligație deja stinsă, ce viza fonduri publice, să fie cerută de către inculpatul Voicu Benone Ovidiu în nume propriu, fără nicio justificare și doar în folos personal. Prin aceleași manevre, suma menționată, executată silit de la SC Electrica SA a revenit în totalitate societății comerciale Recovery Best Solution SRL (al cărei reprezentant unic era Ionaș Ioan Daniel) și Cabinetului de avocat Voicu Benone Ovidiu. Caracterul ilegal al executării silite avea să fie constatat și prin sentința din 23 martie 2010 a Judecătoriei Sectorului 2 București.

Pe de altă parte, și SC Termoelectrica SA, în baza contractului de asistență juridică încheiat la data de 21 aprilie 2008 cu Cabinetul de avocat Voicu Benone Ovidiu, a fost executată silit de Biroul Executorului Judecătoresc Rocoșanu Dragoș Paul până la concurența sumei de 7.812.650 de lei (1.860.154 de euro).

La această executare s-a ajuns urmare a faptului că inculpatul avocat Voicu Benone Ovidiu a falsificat contractul de asistență juridică, în sensul înscrierii unui onorariu de 5.000.000 de lei, în condițiile în care inițial nu fusese înscrisă nicio sumă. Ulterior contractul a fost cesionat inculpatului Manolache Valentin la suma de 5.950.000 de lei, iar prin executare silită s-au adăugat onorariul de executare silită, onorariul de asistență juridică și diferite taxe.

Potrivit procurorilor, în perioada 2008- februarie 2009, printr-un mod de operare similar care a presupus manevre frauduloase (inexistența titlului executoriu și stabilirea unor cheltuieli de executare supraevaluate) inculpații Voicu Benone-Ovidiu, Rocoșanu Dragoș Paul, Ionaș Ioan Daniel și Crivei Răzvan Mircea au determinat executarea silită a S.C. Asirom Teleorman S.A. până la concurența sumei de 9.761.290,00 lei (2.323.878 euro). Și în acest caz s-a folosit instituția cesiunii de creanță, dreptul respectiv fiind dobândit de SC Best Recuperare Creanțe SRL, administrată de către Crivei Răzvan Mircea și la care inculpatul Ionaș Ioan Daniel era acționar.

Executarea silită nu s-a finalizat din cauza suspendării ei, însă pe timpul popririi, SC Asirom Teleorman S.A. a fost privată de dreptul său de folosință a banilor.

De asemenea, în anul 2006, inculpatul Rocoșanu Dragoș Paul, în calitate de executor judecătoresc, a executat silit un imobil situat în București, cu încălcarea drepturilor de creanță a părții vătămate, în favoarea unui alt creditor, neîndreptățit.

Potrivit DNA, prejudiciul produs în dauna SC Electrica SA este de 18.621.381de euro, prejudiciul produs în paguba SC Termoelectrica SA este de 1.860.154 de euro. Societatea comercială Asigurarea Românească – Asirom Viena Insurance Grup SA a fost păgubită de cei nouă cu 2.324.114 de euro, în timp ce prejudiciul produs în dauna SC Top Leasing SA este de 205.034 de euro.

Prejudiciul total produs celor patru persoane juridice se ridică la aproximativ 23.010.683 de euro. Toate cele patru societăți s-au constituit părți civile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
A apărut pe un „tanc” în inima Capitalei! Apariție inedită a lui David Popovici
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Tradiţia care se respectă cu stricteţe în a doua zi de Paşte într-un sat din...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
DOAMNA lumii filmului a murit după Paște: Cea mai mare care a trăit vreodată
Marele secret al checului. Ingredientul care schimbă tot
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
”Transformă asta într-un circ, într-o mizerabilă sfâșiere” Andrei Păunescu, în război cu sora vitregă pentru...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
(P) Importanța Pavelelor de Cauciuc: O Alegere Durabilă și Versatilă pentru Diverse Aplicații