Fosta consilieră a ministrului Educației Melania Vergu, condamnată la patru ani de închisoare

Fosta consilieră a ministrului Educației Melania Vergu, condamnată la patru ani de închisoare
Publicat: 25/11/2014, 16:54

Magistratul care a judecat acest caz a găsit-o vinovată pe Vergu de faptul că a prezentat la Autoritatea de management documente și declarații inexacte în care ar fi consemnat date nereale referitoare la condițiile pe care le îndeplinea firma sa în vederea accesării de fonduri acordate prin programul POSDRU, cum ar fi numărul de angajați, profitul, cifra de afaceri și experiența în domeniul formării profesionale.

„Aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor constând în dreptul de a mai avea calitatea de administrator sau asociat la vreo societate comercială, de a mai desfășura vreo activitate ce implică fondurile Uniunii Europene și de a mai deține funcția de consilier al vreunui ministru în Guvernul României. (…) Interzice inculpatei drepturile constând în dreptul de a mai avea calitatea de administrator sau asociat la vreo societate comercială, de a mai desfășura vreo activitate ce implică fondurile Uniunii Europene și de a mai deține funcția de consilier al vreunui ministru în Guvernul României”, a mai decis CAB.

Decizia de marți poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

La ultimul termen din acest dosar, Melania Vergu a declarat în fața instanței că este nevinovată.

„Nu am săvârșit nicio infracțiune de care mă acuză DNA-ul. Nu am avut nici intenția și nici nu am săvârșit aceste fapte. (…) M-am aflat în momentul nepotrivit în locul în care nu trebuia. Toată familia mea este dată peste cap”, a spus ea, în fața instanței.

În 14 decembrie 2012, fostul consilier al ministrului Educației a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru înșelăciune, conflict de interese și fals în documente pentru obținerea unor fonduri europene, iar fiul acesteia, Ioan Teodor Vergu, a fost scos de sub urmărire penală.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a Melaniei Vergu, fost consilier personal al Ministrului Educației, administrator și asociat al SC Edu Tim Consultanță Europeană SRL, pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incorecte care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată, înșelăciune, în formă continuată și conflict de interese, se arată într-un comunicat de presă de vineri al DNA.

Procurorii arată în rechizitoriu că, în 8 octombrie 2008, Melania Vergu, în calitate de administrator și asociat al SC Edu Tim Consultanță Europeană SRL, a formulat la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) o cerere de finanțare în vederea obținerii de fonduri europene.

Melania Vergu ar fi prezentat la Autoritatea de management documente și declarații inexacte în care ar fi consemnat date nereale referitoare la condițiile pe care le îndeplinea firma sa în vederea accesării de fonduri acordate prin programul POSDRU, cum ar fi numărul de angajați, profitul și cifra de afaceri, experiența în domeniul formării profesionale, notează procurorii DNA în documentul citat.

În baza acestor documente, SC Edu Tim Consultanță Europeană SRL a beneficiat de fonduri europene pentru punerea în practică a proiectului intitulat „Practică să înveți, învață să practici”.

„În cadrul acestui proiect, în cererea de rambursare din data de 1 iulie 2010, inculpata Vergu Melania a menționat date nereale referitoare la munca prestată în vederea obținerii de date referitoare la programele de pregătire practică pentru elevi și studenți. În realitate, acestea date au fost obținute de Vergu Melania care, în calitatea sa de consilier personal al ministrului învățământului, a formulat două adrese către unitățile de învăământ superior și inspectoratele școlare”, au precizat procurorii DNA.

De asemenea, procurorii o acuză pe Melania Vergu că a mai formulat alte două cereri de rambursare în care ar fi consemnat date nereale referitoare la cheltuielile efectuate în cadrul proiectului firmei sale.

„În această modalitate, SC Edu Tim Consultanță Europeană SRL a obținut pe nedrept suma totală de 6.492.653 lei, reprezentând fonduri europene și de la bugetul național”, susțin procurorii.

Pentru recuperarea prejudicului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două imobile ale Melaniei Vergu.

Prin același rechizitoriu, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărirea penală a fiului Melaniei Vergu, Ioan Teodor Vergu, director și asociat al societății Edu Tim Consultanță Europeană SRL, întrucât din probele administrate pe parcursul urmăririi penale s-a stabilit că acesta „nu a cunoscut aspectele nereale și inexacte inserate de Vergu Melania în cererile de finanțare”.

Cercetările în acest caz au fost făcute după ce Agernția Națională de Integritate a sesizat DNA cu privire la posibila săvârșire de către Melania Vergu a infracțiunii contra intereselor financiare ale Comunității Europene și a infracțiunii de conflict de interese.

ANI arăta că, în 18 noiembrie 2009, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – Direcția Generală Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (AMPOSDRU) a aprobat Cererea de Finanțare cu titlul „Practică să înveți, învață să practici”, depusă de SC Edu Tim Consultanță Europeană SRL.

Contractul de finanțare a fost semnat pentru beneficiar de către administratorul societății, Melania Vergu. Prin cererea de finanțare, SC Edu Tim Consultanță Europeană SRL se obliga „să pună la dispoziția proiectului sediul societății comerciale din București …”, aflat la acea dată pe Bulevardul Aviatorilor, în Sectorul 1 al Capitalei. Până la data de 14 martie 2011, în cadrul proiectului SC Edu Tim Consultanță Europeană SRL s-au făcut două plăți, în cuantum de 1.448.599,39 lei, la data de 4 martie 2010, urmare a cererii de prefinanțare din 5 februarie 2010, și, respectiv, 3.186.799,91 lei, la data de 19 octombrie 2010, urmare a cererii de prefinanțare din 21 septembrie 2010.

ANI a constatat faptul că în 22 februarie 2010, după semnarea contractului de finanțare, la data de 18 noiembrie 2009, Melania Vergu, manager de proiect, a schimbat sediul social al firmei din Bulevardul Aviatorilor, în baza unui contract de comodat. Activitățile manageriale și administrative ale proiectului au fost efectuate la un imobil din strada Ion Câmpineanu, proprietatea Melaniei Vergu, în care aceasta își are și domiciliul.

Totodată, ANI arăta că în cadrul proiectului au fost raportate și decontate „cheltuieli majore efectuate cu schimbarea destinației fondurilor obținute din bugetul general al Comunităților Europene”, reprezentând plăți în valoare totală de 486.872 de lei, din care 102.000 de lei pentru „amenajarea sediului”, 6.722 de lei pentru „proiectare-montare centrală termică”, 75.630 de lei pentru „achiziție mobilier” și 294.117 de lei pentru „achiziție echipamente de calcul, aparatură video și foto”.

ANI a mai constatat că există indicii temeinice privind săvârșirea de către Melania Vergu a infracțiunii de conflict de interese, „constând în îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură”.

În acest sens, ANI nota că, în 24 decembrie 2009, Melania Vergu a fost numită în funcția de consilier personal în Cabinetul ministrului Educației din acea perioadă, iar la data de 18 noiembrie 2009 AMPOSDRU a aprobat cererea de finanțare „Practică să înveți, învață să practici”, pentru o finanțare nerambursabilă în valoare de 14.678.765,45 lei. Contractul de finanțare pentru acest proiect a fost încheiat în 27 ianuarie 2010, în perioada în care Melania Vergu era consilier personal în Cabinetul ministrului Educației.

„Activitățile prevăzute în proiect, conform cererii de finanțare, erau stabilite a se derula în unitățile de învățământ din mediul rural și urban din România, aspect care relevă conflictul de interese în ceea ce privește beneficiul patrimonial intervenit la data la care doamna Melania Vergu a fost numită în funcția de Consilier Personal în cadrul Cabinetului Ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, dată la care aceasta deținea în cadrul Proiectului atât calitatea de manager de proiect, cât și pe cea de administrator al S.C. Edu Tim Consultanță Europeană S.R.L”, preciza ANI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Moartea ei a lăsat un...
Tradiții în Sâmbăta Luminată. Ce nu avem voie să facem azi sub nicio formă
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Programul „Străzi deschise” în weekendul 11 și 12 mai: Ce au pregătit organizatorii?