Fosta șefă a AEP a recunoscut că a primit un apartament de la șefa SIVECO: „Era tânără, era singură. A abordat-o întrebând-o dacă nu dorește acest aparatament”

Fosta șefă a AEP a recunoscut că a primit un apartament de la șefa SIVECO: „Era tânără, era singură. A abordat-o întrebând-o dacă nu dorește acest aparatament
Publicat: 29/11/2016, 15:53
Actualizat: 03/10/2018, 01:53

Urmărită penal de DNA Ploiești, pentru trafic de influență și spălare de bani, fosta șefă a Autorității Electorale Permanente a recunoscut că a primit cadou un apartament.

„Încă de la prima declarație dată în 16.11.2016 la procuror, aceasta a recunoscut că a primit acel apartament și acel autoturism. Poziția acesteia a fost constantă de a colabora și a recunoaște faptele așa cum s-au întâmplat în realitate.(…) Regretul manifestat de inculpată în fața procurorului și a judecătorului de la tribunal a fost foarte sincer, pentru că, la acest moment, regretă că a acceptat primirea apartamentului. Dar punând în context întâmplările, calitatea sa, niciodată nu a condiționat oferirea acelui aparatament de oferirea unui avantaj de orice natură”, se arată în motivarea Curții de Apel Ploiești, citând declarația avocatului fostului președinte AEP.

Mai mult, se arată în motivare, Ana Maria Pătru „a recunoscut că a primit acel apartament, a spus că era tânără, avea 27 de ani, era singură în București, nu avea o locuință, a legat o strînsă relație de prietenie cu această doamnă (n.r. Irina Socol, fondatoarea SIVECO), care a abordat-o întrebând-o dacă nu dorește acest aparatament”, se mai arată în motivarea

Aceeași sursă dezvăluie și circuitul financiar prin care a ajuns în posesia mitei.

„Există contractul de vânzare cumpărare al acelui apartament. A recunoscut circuitul financiar prin care acel apartament a trecut în proprietatea societății administrate de soțul său. Nu a contestat”, a mai spus avocatui Anei Maria Petru în fața judecătorilor.

Ana Maria Pătru a primit și un autoturismul „în preajma zilei de naștere”, de la o persoană cu care avea o relație amoroasă pentru a-i facilita o întrevedere cu ministrul Economiei.

Reprezentantul Ministerului Public a precizat faptul că Ana Maria Pătru a primit „apartamentul la a doua întâlnire (…) fiind astfel exclusă o relație de prietenie la acel moment, în condițiile în care inculpata locuia în apartamentul proprietate personală a mamei sale, așa cum a declarat (…). Apărarea susținută în sensul că mașina este un cadou este contrazisă de declarația martorului (…)”, se arată în motivarea Curții de Apel.

Ana Maria Pătru a recunoscut în totalitate acuzațiile

„A recunoscut în totalitate și a spus adevărul, așa cum a fost, respectiv că a primit cadou două bunuri pe care nu le merita, dar la vremea respectivă așa a fost conjuctura. Nu a influențat niciodată pe nimeni”, arată sursa citată.

Pe 16 noiembrie, judecătorii Tribunalului Prahova au decis ca Ana Maria Pătru să fie arestată preventiv pentru o perioadă de 30 zile, de la data de 16.11.2016, până la data de 15.12.2016, inclusiv.

Fostul președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, este acuzată că a primit mită de la reprezentanții firmei SIVECO pentru a derula contracte cu instituția pe care a condus-o, potrivit motivării deciziei de arestare dată de magistrații Tribunalului Prahova.

„În motivarea propunerii s-a arătat că, în perioada aprilie-iunie 2008, A.M.P (Ana Maria Pătru -n.r.), în calitate de vicepreședinte al A.E.P. – funcție cu rang de secretar de stat – a pretins de la reprezentanții SC S. R. SA contravaloarea unui apartament și a primit, în cursul anului 2009, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea imobilului-apartament, promițând în schimb că va susține derularea în bune condiții a contractului nr. 80703/25.04.2008 încheiat de SC S. R. SA cu A.E., precum și că va susține același agent economic pentru obținerea și derularea unor contracte viitoare cu instituția publică precizată, fapt care s-a și realizat”, se arată în motivarea Tribunalului Prahova, care a decis arestarea fostului președinte al Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.

Potrivit unui raport de activitate al Autorității Electorale Permanente (AEP) pe anul 2008, raport postat pe site-ul instituției, același contract de achiziție, respectiv cel cu numărul 80703/25.04.2008, a fost cu firma SIVECO România.

„Prin contractul de achiziție publică nr. 80703/25.04.2008, s-au realizat programele de calculator pentru consiliile locale și județene (inclusiv sectoarele și primăria generală a municipiului București), precum și pentru primarii comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor, primarul general al mun. București și președinții consiliilor județene. Contractul a fost încheiat cu S.C. SIVECO România S.A”, se arată în raportul de activitate.

Procurorii o acuză pe Ana Maria Pătru că a primit, de la aceeași firmă, și contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover.

„În cursul anului 2011, în calitate de vicepreședinte al A.E.P.- funcție cu rang de secretar de stat – a pretins de la reprezentanții SC S. R. SA contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover model Range Rover Sport și a primit de la reprezentanții agentului economic precizat suma de 15.000 euro – echivalentul a 61.765,50 lei, promițând în schimb că va susține derularea în bune condiții a acordului cadru de servicii nr. 4595/29.08.2011 și a contractului subsecvent de servicii nr. 1 din data de 30.08.2011, cu denumirea „Acord cadru de servicii pentru realizarea sistemului informatic al registrului electoral” încheiate de asocierea SC S. R. SA – în calitate de lider și SC A.S. SRL cu A.E.P., precum și că va susține SC S. R. SA pentru obținerea și derularea unor contracte viitoare cu instituția publică precizată, fapt care s-a și realizat”, se mai arată în motivare.

Magistrații Tribunalului Prahova au decis, săptămana trecută, arestarea preventivă a Anei Maria Pătru, pentru o perioadă de 30 de zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată