Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, deferit justiției împreună cu alte patru persoane într-un dosar de corupție

Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, deferit justiției împreună cu alte patru persoane într-un dosar de corupție
Publicat: 17/05/2013, 16:57
Actualizat: 25/06/2013, 14:41

Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, Iuliana Coruț, și alte patru persoane, printre care Paula Mănuceanu, fost consilier la același cabinet, și Cristiana Bigan, funcționar public în cadrul unei autorități naționale, au fost trimiși în judecată de DNA, într-un dosar de corupție.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

Potrivit unui comunicat de vineri al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Iuliana Coruț, director la cabinetul ministrului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale (la data faptelor), este acuzată de luare de mită și instigare la infracțiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității.

Paula Mănuceanu, consilier la cabinetul ministrului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale (la data faptelor), a fost deferită justiției pentru permitere a accesului unei persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității, instigare la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și sustragere de înscrisuri.

Cristiana Bigan este acuzată de dare de mită și complicitate la infracțiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității, mai precizează DNA.

În același dosar au fost trimise în judecată alte două persoane, respectiv Simona Dumitriu, sora Iulianei Coruț, acuzată de complicitate la infracțiunea de luare de mită și complicitate la infracțiunea de dare de mită, și fiul acesteiea, Paul Cristian Ferchedău, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals material în înscrisuri oficiale și complicitate la infracțiunea de uz de fals.

Potrivit rechizitoriului, la 24 octombrie 2012, Ministerul Muncii Familiei și Protecției Sociale (MMPS) a publicat pe pagina de internet proprie un anunț pentru organizarea concursului de ocupare a funcției de consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcției Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (DG AM POSDRU) – Serviciul Evaluare Program.

Concursul urma a se derula în două etape (probă scrisă și interviu), în zilele de 6 și 11 decembrie 2012. La acest examen s-au înscris trei candidați, printre care și Paul Cristian Ferchedău.

DNA susține că, pe fondul organizării acestui concurs, ca urmare a intervenției Iulianei Coruț, Paula Mănuceanu ar fi făcut demersuri pentru ca Ferchedău să intre în posesia subiectelor la examenul organizat de minister.

„Concret, în zilele de 30 noiembrie 2012 și 3 decembrie 2012, Mănuceanu Paula a transmis poșta electronică, lui Bigan Cristiana, mama candidatului Ferchedău Paul Cristian, variantele de subiecte destinate susținerii probei scrise, deși până la deschiderea plicului în sala de concurs, adică până în dimineața zilei de 6 decembrie 2012, acestea aveau caracter confidențial. După susținerea probei de concurs, la 6 decembrie 2012, lucrările au fost predate pe baza de borderou și au devenit documente oficiale aflate în păstrarea ministerului”, se arată în comunicatul DNA.

Anchetatorii mai spun că Ferchedău, deși a avut acces la subiecte, în lucrarea scrisă de concurs a oferit o serie de răspunsuri incorecte sau incomplete. Prin urmare, susține DNA, după predarea lucrărilor, inculpata Mănuceanu Paula, la inițiativa lui Coruț Iuliana ar fi sustras din dosarul de concurs, anterior corectării, lucrarea cu răspunsurile incomplete sau incorecte și a înlocuit-o cu o altă lucrare rescrisă de Ferchedău Paul Cristian în biroul și sub supravegherea sa. În acest fel, la momentul corectării, comisia s-a pronunțat prin corectarea unui înscris plăsmuit și astfel au fost asigurate șansele de reușită ale lui Ferchedău-Paul Cristian.

La 21 decembrie 2012, Ferchedău a primit propunerea de numire în funcția contractuală de Consilier pentru probleme europene în cadrul DG AM POSDRU.

În schimbul intervenției pentru fraudarea concursului în favoarea lui Ferchedău, în zilele de 24 și 25 octombrie, Iuliana Coruț a pretins în nume propriu, de la mama candidatului, sume de bani, bunuri și alte foloase, susține DNA. De asemenea, potrivit procurorilor, la 12 decembrie 2012, Coruț ar mai fi pretins în mod indirect, prin intermediul inculpatei Dumitriu Simona, sora sa și colegă de serviciu cu Bigan Cristiana, mama candidatului, remiterea foloaselor.

La data de 6 decembrie 2012, în schimbul înlocuirii lucrării scrise a candidatului Ferchedău Paul Cristian, inculpata Coruț Iuliana ar fi pretins de la Bigan Cristiana foloase pentru Mănuceanu Paula, solicitare făcută tot prin intermediul lui Dumitriu Simona, mai susțin procurorii.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul București.

În 11 februarie, după începerea urmăririi penale în acest dosar, directorul de cabinet al ministrului Muncii, Iulia Coruț, și-a prezentat demisia de onoare, pentru a nu fi afectată imaginea ministerului și a ministrului Mariana Câmpeanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Îți CONFISCĂ pe loc CÂINELE. Este interzis prin lege în România. Amenda e imensă
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×