Fostul ministru Corneliu Dobrițoiu, audiat la DNA în dosarul privind atribuirea ilegală a unor locuințe de serviciu

Fostul ministru Corneliu Dobrițoiu, audiat la DNA în dosarul privind atribuirea ilegală a unor locuințe de serviciu
Publicat: 16/04/2013, 11:16
Actualizat: 03/07/2013, 19:50

Senatorul PNL Corneliu Dobrițoiu a ajuns la sediul DNA în jurul orei 10.00, fiind însoțit de avocați. El a declarat că a respectat toate condițiile pentru cumpărarea locuinței.

Corneliu Dobrițoiu declara vineri, pentru MEDIAFAX, că ancheta DNA în care este vehiculat numele său reapare într-un „context politic” care ar putea fi legat de informațiile privind preluarea Apărării.

„Am respectat strict procedura de cumpărare a locuinței de serviciu, iar verificarea condițiilor pe care eu trebuia să le îndeplinesc în acest sens a intrat în competența altor structuri din Ministerul Apărării, cu care nu am fost într-o legătură de serviciu, într-o legătură de subordonare. Ceea ce mi se pare curios este că o cercetare care înțeleg că a început în 2009, iar timp de patru ani nu am fost invitat să fac vreun act de procedură, se reia tocmai astăzi, probabil într-un context politic și mediatic … având în vedere faptul probabil că numele meu a apărut ca un posibil om care râvnește la portofoliul Apărării”, a spus Dobrițoiu.

El a precizat că a făcut cerere „ca orice om, în baza legii” și a respectat condițiile pentru atribuirea locuinței.

Fostul ministru a menționat că a depus cererea de cumpărare a locuinței în anul 2006, însă la momentul respectiv nu avea o funcție în minister care să influențeze alocarea locuinței.

„Am lucrat în departamentul pentru politică de apărare în domeniul relațiilor internaționale ale ministerului, deci nu aveam niciun fel de legătură cu aspectele patrimoniale ale ministerului, ele fiind în subordinea ministrului. Iar de la mine până la ministru … legăturile … nici pe orizontală, nu ne-am întâlnit, pentru că eu am gestionat și programul de relații internaționale ale ministerului, ori cei care se ocupau de patrimoniu nu-mi aduc aminte să fi avut o activitate internațională semnificativă”, a afirmat Dobrițoiu.

El a mai declarat că a primit notificare din partea DNA în anul 2009, când a mers la audieri cu avocatul și i-au fost prezentate elemente din dosar. „În urma discuțiilor de atunci nu m-a mai chemat nimeni, niciodată”, a mai spus fostul ministru.

Dobrițoiu a explicat că în momentul respectiv cineva ar fi reținut faptul că el nu ar fi avut contract de închiriere valabil la momentul cumpărării locuinței.

„Lucrurile au stat cam în felul următor, contractul de închiriere era valabil la momentul în care am făcut cererea către ministru, ca în baza legii să-mi îngăduie să cumpăr apartamentul de serviciu. Contractul ulterior, până la aprobarea ministrului e adevărat că a expirat, dar din momentul în care eu făcut cererea până la aprobarea propriu-zisă a durat luni de zile. Eu am stat în acea locuință, am plătit chirie, am plătit întreținere … și oamenii au considerat că nu mai e nevoie să reînnoiască contractul având în vedere faptul că am făcut o cerere pentru cumpărarea acelei locuințe”, a mai explicat senatorul PNL.

El a precizat că a adus îmbunătățiri „majore” locuinței, înainte de a se muta în apartament.

„Nici nu puteam să locuim în ea, nici nu se deschidea ușa de la intrare, ca să vă dați seama … parchetul era umflat, deci practic am schimbat tot ce era în acea locuință, inclusiv geamuri, parchet, obiecte sanitare, iar investiția aceasta am făcut-o înainte de a ne muta în locuința de serviciu”, a mai spus Dobrițoiu.

Surse judiciare au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că procurorii militari de la DNA au început urmărirea penală pe numele generalului în rezervă Traian Pigui, suspectat de abuz în serviciu în legătură cu modul în care ar fi avizat mai multe solicitări privind atribuirea de locuințe unor cadre militare.

Potrivit surselor citate, procurorii militari anticorupție verifică în acest dosar dacă și fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu ar fi beneficiat astfel de o locuință.

Sursele citate au arătat că în cazul lui Corneliu Dobrițoiu nu a fost începută urmărirea penală.

Ulterior, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că generalul în rezervă Traian Pigui este cercetat pentru implicarea, în calitate de șef al Direcției domenii și infrastructură din MApN, în atribuirea nelegală a unor locuințe de serviciu, pentru a fi cumpărate la un preț subvenționat de cadre militare cu funcții de conducere.

Procurorii anticorupție fac acte de urmărire penală în cazul generalului în rezervă Traian Pigui pentru participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, arăta vineri DNA, într-un răspuns la solicitarea agenției MEDIAFAX.

Potrivit DNA, actele de urmărire penală „se referă la date și indicii privind implicarea persoanei menționate, în calitate de șef al Direcției domenii și infrastructură din MApN (la data faptelor), în atribuirea, în condiții nelegale, a unor locuințe de serviciu (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcții de conducere din MApN (la data faptelor)”.

Valoarea prejudiciului produs în acest fel în dauna statului a fost estimat la 700.000 de lei, a mai arătat DNA, precizând că în acest moment nu pot fi oferite alte detalii.

Presa relata, în 2007, că numeroși membri ai conducerii Ministerului Apărării și-au cumpărat locuințele de serviciu, fără respectarea prevederilor legale. Printre aceștia apăreau inclusiv Corneliu Dobrițoiu, secretar de stat la acea vreme, alături de directorul adjunct al Statului Major General, Ștefan Oprea, contraamiralul Costi Ioan Gunther, directorul adjunct al Statului Major General, generalul Tudor Munteanu, locțiitorul șefului Departamentului pentru Relația cu Parlamentul, generalul de brigadă Adrian Bantaș, locțiitorul șefului Direcției de Comunicații și Informatică, care și-ar fi cumpărat locuințele de serviciu cu prețuri mult mai mici decât cele ale pieței, deși mai aveau o locuință sau casă de vacanță.

Ministerul Apărării informa ulterior că subiectul locuințelor de serviciu pentru militari se află în atenția nou-înființatei Direcții de Prevenire și Investigare a Corupției și Fraudelor, care a început verificările încă din primele zile ale lui ianuarie 2007.

Sorin Frunzăverde, ministru al Apărării la acea vreme, declara că majoritatea militarilor care și-au cumpărat locuințele de serviciu au făcut-o conform legii.

În 2007, liberalul Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apărării, declara că vânzarea locuințelor de serviciu către personalul angajat al MAp s-a făcut prin declarații pe propria răspundere, dar după mandatul său, printr-o lege aprobată în Parlament.

Direcția de Prevenire și Investigare a Corupției și Fraudelor (DPICF) din MAp a stabilit, în noiembrie 2007, că, din cei 160 de ofițeri superiori a căror situație locativă a fost verificată, 30 au beneficiat fără drept de locuințe de serviciu, dosarele acestora urmând să ajungă la DNA.

La acel moment, ziarul „Gândul” relata că pe lista celor 30 de ofițeri s-ar putea afla chiar și numele generalului în rezervă Corneliu Dobrițoiu, secretar de stat, șeful Direcției de politici de apărare, despre care presa a relatat că a achiziționat un apartament de serviciu de 115 mp, cu suma de 95.000 RON (echivalentul a mai puțin de 30.000 euro). Conform sursei citate, Dobrițoiu și-ar fi vândut apartamentul, pentru o sumă de cinci ori mai mare: 150.000 de euro.

Publicația preciza că secretarul de stat nu avea o locuință în București, dar deținea o casă de vacanță în Ilfov.

În mai 2012, Dobrițoiu a fost desemnat pentru a ocupa funcția de ministru al Apărării. El declara, la audierea sa din comisiile de apărare, că este pensionar și că are o pensie redusă cu 25%, aceasta fiind problema sa și a familiei și a arătat că, în 2005, nu a fost în stare de incompatibilitate la achiziționarea locuinței.

„Sunt pensionar, am o pensie redusă cu 25%. Este problema mea și a familiei mele”, afirma Dobrițoiu, la întrebările parlamentarilor pe această temă.

El a mai fost întrebat, la acele audieri, de președintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților, Costică Canacheu (PDL), dacă în 2005 a fost în stare de incompatibilitate la achiziționarea locuinței, așa cum a relatat presa. Dobrițoiu a răspuns că, potrivit declarației de avere, la achiziționarea locuinței avea o casă de vacanță, dar nu a fost nicio incompatibilitate, având în vedere că în legea locuinței casa de vacanță are altă semnificație.

„E adevărat, conform declarației de avere, la achiziționarea acelei locuințe aveam o casă de vacanță. Dar nu cred că există nicio incompatibilitate. Am și dat toate explicațiile acum 3 ani la DNA și s-a lămurit”, spunea Dobrițoiu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Este obligatoriu până pe 25 iunie. Regulile oficiale au fost anunțate chiar acum
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?