Fostul prefect Beganu, Ceteraș, un judecător, un avocat și un angajat Romsilva, urmăriți penal pentru retrocedări ilegale și un prejudiciu de 21 de milioane de euro

Fostul prefect Beganu, Ceteraș, un judecător, un avocat și un angajat Romsilva, urmăriți penal pentru retrocedări ilegale și un prejudiciu de 21 de milioane de euro
Publicat: 19/11/2014, 22:01

Procurorii DNA i-au pus sub urmărire pe Paul Beganu, prefect al județului Buzău în perioada 2009 – 2012, în prezent comisar al Gărzii de Mediu Buzău, omul de afaceri Gheorghe Ceteraș, judecătorul Neculae Toader, membru în colegiul de conducere al Judecătoriei Pătârlagele, din Buzău, avocatul Mihail Cosmin Vasile și un angajat al Romsilva, Ion Irimia.

Potrivit procurorilor, procesul de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 5.134 hectare de teren forestier (situate pe raza comunei Gura Teghii, județul Buzău) în favoarea SC Forestiera Ardeleana SRL a fost nelegal, cauzând un prejudiciu de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane euro) în dauna statului.

Concret, Gheorghe Ceteraș, cumpărătorul unor drepturi litigioase de la un moștenitor al unei presupuse persoane îndrituite la retrocedare, în cursul anului 2010, împreună cu moștenitorul și avocatul Mihail Cosmin Vasile s-au înțeles să obțină, în condiții de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 5134,29 ha teren forestier care aparținuse Societății Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, în numele nou înființatei SC Forestiera Ardeleana SRL administrată de moștenitor, societate care avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestieră și servicii anexe, scopul declarat fiind „redobândirea patrimoniului Societății Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră”.

În acest scop, Ceteraș i-a remis suma de 1.000.000 euro, în două tranșe, lui Ion Irimia, angajat în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, care avea influență asupra lui Beganu, și altor funcționari din cadrul regiei, pentru a-i determina să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5132,29 ha revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate.

În același scop, Ceteraș i-a remis suma de 1.000.000 de euro prefectului județului Buzău Paul Beganu. În schimb, Beganu, în perioada ianuarie 2011, a falsificat o adresă și a determinat o persoană să falsifice o altă adresă, astfel încât Ceteraș Gheorghe să fie repus în termenul legal de a contesta hotărârile emise de comisiile locale în anul 2006, invocând faptul că moștenitorii nu au primit răspuns la contestațiile formulate. Aceasta, în condițiile în care, în perioada 2006 – 2011, procesul de revendicare a terenurilor în cauză nu a mai suferit alte modificări, rămânând la nivelul respingerii solicitărilor.

Ca urmare, în anul 2011, Ceteraș a depus plângere la Judecătoria Pătârlagele. El i-a remis apoi suma de 250.000 euro judecătorului Neculae Toader, din cadrul Judecătoriei Pătârlagele, pentru a pronunța o soluție favorabilă acestuia. În schimb, magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafața de 5132,29 ha pădure (din care suprafața de 2.830,65 ha se afla la momentul pronunțării hotărârii judecătorești în proprietatea statului), în favoarea lui Gheorghe Ceteraș, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC Forestiera Ardeleana SRL. Aceasta, în condițiile în care această societate nu deținea în mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate și nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societății Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră.

Judecătorul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafață avută în proprietate de Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, chiar dacă nu toți acționarii Societății Anonime au înțeles să se constituie în așa zisa noua formă asociativă, cauzând statului, în această modalitate, un prejudiciu în sumă de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane euro).

Deși sentința judecătorească putea fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, obligație în sarcina reprezentanților celor două comisii (comisia locală Gura Teghii și a comisia județeană de aplicare a legilor fondului funciar), actul procedural nu a fost formulat, sens în care a devenit irevocabilă prin nerecurare. De asemenea, deși Direcția Silvică Buzău a solicitat prin adresa nr. 855/13.04.2011 Instituției Prefectului Județului Buzău, Comisiei Județene Buzău și Comisei Locale Gura Teghii promovarea unui recurs, motivat de nelegalitatea soluției date prin sentința civilă nr. 706/12.04.2011, acesta nu a fost formulat, mai notează procurorii.

Judecătorul Neculae Toader a plecat de la sediul DNA Ploiești, unde a fost audiat de către procurori câteva ore, el părăsind zona împreună cu avocata sa fără ca vreunul dintre ei să facă declarații în legătură cu acest caz.

La ora transmiterii acestei știri, la sediul DNA Ploiești se află în continuare fostul prefect de Buzău Paul Beganu, omul de afaceri Gheorghe Ceteraș, precum și celelalte persoane puse sub urmărire penală în acest dosar.

Fostul prefect de Buzău Paul Beganu a explicat, de-a lungul vremii, că singura lui implicare în acest caz a fost că a aprobat punerea în posesie în baza unor hotărâri judecătorești.

Prin aceeași decizie se stabilea ca o parte din terenuri să fie retrocedate pe vechile amplasamente, iar pentru aproape 3.000 de hectare de teren dreptul de proprietate pentru Gheorghe Ceteraș să fie reconstituit pe alte amplasamente.

Totodată, prin aceeași decizie a instanței, Comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar din Gura Teghii era obligată ca, la rămânerea definitivă a sentinței, să îl pună în posesie pe cesionarul Gheorghe Ceteraș și să întocmească documentația necesară eliberării titlului de proprietate.

Conform datelor publicate pe portalul instanțelor de judecată, această decizie, care a fost pronunțată pe fond, nu a fost atacată cu recurs. De altfel, pe portalul Judecătoriei Pătârlagele nu există informații privind eventualele căi de atac, iar dosarul nu se regăsește la instanța ierarhic superioară, Tribunalul Buzău.

La câteva luni însă de la această decizie privind punerea în posesie asupra celor peste 5.000 de hectare de pădure, Ministerul Finanțelor Publice a cerut, la Judecătoria Pătârlagele, revizuirea retrocedării, însă magistrații au respins revizuirea pe motiv de lipsă a calității procesuale a Ministerului. Ulterior, la recurs, Tribunalul Buzău a menținut decizia, unul dintre magistrați făcând însă opinie separată.

În prezent, Paul Beganu este comisar la Comisariatul Județean Buzău al Gărzii de Mediu, el lucrând în instituție din vara anului 2012.

Paul Beganu, fost membru PDL, a fost prefect al județului Buzău din octombrie 2009 și până în mai 2012. El este de profesie inginer silvic, iar înainte de a fi prefect a lucrat la Romsilva.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna