Fostul prefect de Constanța era să strice ancheta DNA privind ofițerii de la BCCO

Fostul prefect de Constanța era să strice ancheta DNA privind ofițerii de la BCCO
Publicat: 17/07/2013, 19:46

Fostul prefect de Constanța, Claudiu Palaz, a intrat accidental pe firul anchetei DNA în cazul celor trei ofițeri de la BCCO Constanța, după ce a obținut, de la denunțătorul din dosar, detalii pe care le-a furnizat mai departe șefului celor vizați de cercetări, dar și altor persoane.

Procurorii anticorupție i-au trimis în judecată, miercuri, pe cei trei polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Constanța care au dezbrăcat un investigator sub acoperire, l-au bătut cu o bâtă și l-au amenințat cu arma, într-un dosar de corupție în care sunt acuzați că au anunțat reprezentantul un magazin de etnobotanice despre controalele colegilor lor.

În rechizitoriul prin care ofițerii au fost deferiți justiției, procurorii DNA prezintă și situația fostului prefect de Constanța Claudiu Iorga Palaz. Acesta, dintr-o curiozitate personală, a intrat întâmplător pe firul anchetei și a divulgat, fără intenție, date ce ar fi putut afecta cercetările față de cei trei polițiști suspectați de corupție, susțin anchetatorii.

În esență, ofițerii de la Crimă Organizată sunt acuzați că au furnizat informații prin care l-ar fi prevenit pe denunțătorul din acest caz cu privire la o serie de controale ce urmau să fie făcute la magazinul de produse etnobotanice al său de către alți ofițeri ai BCCO.

Astfel, se arată în rechizitoriu, după câteva tentative eșuate de verificare a magazinului, în noaptea de 28 spre 29 ianuarie 2011, la magazinul aparținând societății Onasis-Maria Constanța a avut loc, sub directa coordonare și în prezența prefectului de atunci al județului Constanța (Claudiu Iorga Palaz), un control la care, potrivit declarației acestuia din urmă, au participat atât lucrători din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, cât și reprezentanți ai unor instituții deconcentrate din județ.

Cu acest prilej, notează procurorii DNA, pentru că membrii echipei mixte de control au constatat mai multe nereguli în legătură cu activitatea societății verificate, martorul Claudiu Iorga Palaz i-a pus în vedere administratorului magazinului, potrivit propriei depoziții, să-l închidă, solicitare căreia denunțătorul i-a dat curs pe moment.

După finalizarea acțiunii de control, arată DNA, respectiv în jurul orei 3:00, revenind în mod intempestiv la punctul de lucru al firmei administrate de către Onasis Memet, prefectul a constatat că acesta nu se conformase solicitării sale verbale, magazinul fiind în continuare deschis.

„În această situație, numitul Claudiu Iorga Palaz i-a solicitat explicații denunțătorului cu privire la conduita sa, ocazie cu care numitul Onasis Memet i-a adus la cunoștință prefectului faptul că are o «misiune de îndeplinit», care impune continuarea funcționării respectivului «magazin de vise». În susținerea acestei afirmații, denunțătorul i-a arătat interlocutorului său că are instalată asupra sa tehnică de înregistrare audio”, se mai arată în documentul citat.

Fiind nedumerit și neîncrezător cu privire la realitatea susținerilor denunțătorului și la natura „misiunii” invocate de către acesta, prefectul Constanței a trecut la investigații personale privind cele spuse de denunțătorul DNA, solicitând relații verbale reprezentanților mai multor instituții publice, printre care și șefului ierarhic al celor trei ofițeri vizați de DNA, Cristian Victor Lipan.

„Astfel, în cuprinsul declarației formulate în cursul urmăririi penale, martorul Cristian Victor Lipan a arătat că, într-adevăr, la o dată pe care nu o poate preciza cu exactitate, în timp ce se afla la sediul Prefecturii, după finalizarea uneia dintre acțiunile de control, a purtat cu prefectul județului Constanța o discuție în cursul căreia acesta din urmă i-a relatat parțial incidentul cu administratorul uneia dintre societățile controlate în noaptea respectivă, manifestându-și indignarea în legătură cu atitudinea acestuia și exprimându-și suspiciunea cu privire la onestitatea lucrătorilor de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, pe care îi suspecta de încălcarea obligației de păstrare a confidențialității asupra datei și orei controalelor planificate”, notează anchetatorii DNA.

Aceleași aspecte au rezultat, arată DNA, și din declarațiile făptuitorului Cristian Dan Ene și ale învinuiților Mircea Bogdan Teodorescu și Ștefan Vlad Zaharia, care, în mod unanim, au confirmat faptul că șeful lor, Cristian Victor Lipan, le-a relatat discuția purtată cu prefectul județului Constanța și le-a menționat lipsa de încredere a acestuia din urmă în buna-credință a lucrătorilor de poliție din cadrul BCCO Constanța.

„Ulterior producerii acestui eveniment, respectiv la data de 10 februarie 2011, denunțătorul Onasis Memet s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, unde a formulat o nouă declarație olografă, în cuprinsul căreia a învederat faptul că, 8 februarie 2011, în timp ce se afla la magazinul de comercializare a produselor etnobotanice, a fost contactat personal de către învinuitul Vlad Ștefan Zaharia, care i-a solicitat să-l însoțească în interiorul autovehiculului marca Mercedes Vito din dotarea BCCO Constanța, parcat în apropiere”, se mai arată în rechizitoriul anchetatorilor DNA.

În mașină, notează procurorii, potrivit susținerilor denunțătorului, ofițerul Zaharia i-a reproșat acestuia atitudinea indiscretă manifestată cu ocazia discuției purtate cu prefectul județului Constanța după ultimul control organizat de către edil la magazinele de profil din municipiul Constanța.

Denunțătorul le-a spus procurorilor că i-au fost cerute precizări privind identitatea eventualelor persoane cu care ar mai fi discutat despre relația sa cu ofițerii vizați de DNA și, sub pretextul verificării bunei sale credințe, ofițerul Zaharia i-a cerut telefonul mobil și a controlat în memoria acestuia fișierul cu numele lucrătorilor de poliție cunoscuți, ocazie cu care a șters înregistrarea propriului său nume și a numărului de telefon.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța i-au trimis în judecată pe ofițerii de poliție judiciară Bogdan Mircea Teodorescu, și Dragoș Emil Petcu, precum și pe agentul de poliție Vlad Ștefan Zaharia, toți de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Constanța – Serviciul Antidrog, pentru folosire de informații care nu sunt destinate publicității, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în 29 decembrie 2010 și 28 ianuarie 2011, Teodorescu, Petcu și Zaharia l-au anunțat pe reprezentantul unui magazin în care erau vândute produse etnobotanice, denunțător în cauză, că vor fi organizate „controale pentru combaterea activităților ilegale de comercializare a plantelor și substanțelor stupefiante, halucinogene, euforice și psihotrope”.

Potrivit procurorilor DNA, informațiile erau comunicate reprezentantului magazinului „în mod nemijlocit”, cei trei polițiști de la BCCO Constanța indicându-i exact data și intervalul orar de desfășurare a controalelor.

Acțiunile erau derulate de reprezentanții mai multor instituții publice din județul Constanța și, având în vedere că și angajați de la BCCO Constanța participau la controale, cei trei polițiști aflau direct despre organizarea acestora, în virtutea atribuțiilor de serviciu, au precizat procurorii.

„Scopul evident al comunicării de către inculpați a informațiilor menționate a fost acela de a asigura firmei reprezentate de denunțător posibilitatea de a continua comercializarea de plante și substanțe «etnobotanice», potențial dăunătoare sănătății, fără a fi depistată de către organele de control și fără a fi sancționată contravențional în mod corespunzător”, susțin procurorii în actul de sesizare a instanței.

Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Constanța.

Cei trei polițiști de la BCCO Constanța sunt cercetați și de procurorii Parchetului instanței supreme, după ce ar fi agresat un investigator sub acoperire.

Potrivit unor surse judiciare, investigatorul sub acoperire ar fi încercat să realizeze un flagrant și le-ar fi spus celor trei că este traficant de droguri. Pentru a fi și mai convingător, el ar fi vrut să le dea mită, după care polițiștii l-ar fi sechestrat și agresat. La finalul flagrantului eșuat, investigatorul și-ar fi dezvăluit identitatea.

Cei trei polițiști au fost audiați de procurorii Parchetului instanței supreme, care au propus arestarea preventivă a lor. În 25 mai, Curtea de Apel București a admis cererea procurorilor și a dispus arestarea lor preventivă.

Bogdan Teodorescu și Vlad Zaharia sunt în continuare în arest, iar Dragoș Petcu a fost pus în libertate sub control judiciar, în urma unei decizii din 10 iulie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„T. F. C. (investigatorul sub acoperire – n. r.) a fost încătușat, fără a fi întrunite cerințele legale pentru luarea acestei măsuri; a fost lovit în mod repetat cu pumnii în zona capului de către făptuitori, care îi cereau constant, pe un ton ridicat, să mărturisească; a fost complet dezbrăcat în parcarea menționată (a unui club – n. r.) și apoi lovit la nivelul membrelor inferioare cu o bâtă; a fost amenințat cu arma, lipită de tâmplă și apoi de abdomen, această acțiune culminând cu acționarea de către inculpatul Zaharia Vlad Ștefan a trăgaciului pistolului Glock – arma sa de serviciu – în timp ce țeava era în apropierea abdomenului investigatorului, fără însă a avea cartuș pe țeava, și apoi de încărcarea ostentativă a armei și amenințarea cu împușcarea; a fost amenințat în mod repetat, afirmațiile fiind îndreptate inclusiv împotriva familiei acestuia, precum și a celor care «l-au trimis» etc”, au arătat judecătorii de la Curtea de Apel București în motivarea deciziei de arestare a celor trei polițiști.

Corpul de control al ministrului Afacerilor Interne face verificări în cazul mai multor șefi din Poliția Română, după ce numele acestora au apărut pe o listă publicată în presă, care ar fi fost întocmită de un ofițer de la BCCO Constanța și ar conține cadouri pe care aceștia ar fi trebuit să le primească.

Pe lista publicată într-un material publicat de enational.ro apar numele chestorului Florentin Robescu, adjunct al șefului Poliției Române, chestorului Claudiu Cucu, directorul Direcției de Combatere a Crimei Organizate și adjunctul acestuia, chestorul Constantin Bolboșanu, al chestorului Cătălin Dragotă, fost director al Poliției Capitalei, în prezent șef al Direcției de Ordine și Siguranță Publică, al chestorului Tache Bocănială, fost adjunct al Poliției Române, și cel al comisarului șef Liviu Ungureanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni