Fostul președinte al ANAF, audiat la DNA în dosarul de șantaj al lui Sorin Alexandrescu

Fostul președinte al ANAF, audiat la DNA în dosarul de șantaj al lui Sorin Alexandrescu
Publicat: 07/08/2013, 11:44
Actualizat: 07/08/2013, 13:02

Fostul președinte al ANAF Șerban Pop a venit, miercuri, la DNA pentru a da declarații în legătură cu acuzația de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, pentru care a fost pus sub învinuire în dosarul de șantaj al directorului general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu.

Șerban Pop nu a făcut nicio declarație la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Potrivit procedurilor legale, după aducerea la cunoștință a învinuirilor, persoana anchetată este chemat pentru a da o declarație.

Șerban Pop a fost la Direcția Națională Anticorupție și în 25 iulie, procurorii aducându-i atunci la cunoștință acuzațiile.

DNA anunța atunci că fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) Șerban Pop este urmărit penal în dosarul în care Sorin Alexandrescu este cercetat pentru șantaj, fiind acuzat de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității sau pemiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie – aprilie 2013, Șerban Pop, în calitate de președinte al ANAF, a fost informat în mod oficial cu privire la faptul că o echipă de control a Gărzii Financiare – Comisariatul General „a făcut un control încrucișat la două societăți comerciale, dintre care una era reprezentată de partea vătămată (Ioan Bendei, administratorul RCS&RDS, n.r.)”.

Șerban Pop l-ar fi informat pe Sorin Alexandrescu despre acest control al Gărzii Financiare și i-ar fi dat copii ale unor documente ce priveau firmele vizate de verificări, care, dacă ar fi fost făcute publice, ar fi putut compromite RCS&RDS și pe administratorul acesteia, Ioan Bendei.

„Prin intermediul echipelor de control, învinuitul a intrat în posesia unor documente și, cu toate că era ținut să păstreze confidențialitatea asupra activităților desfășurate, în luna aprilie 2013, Pop Șerban i-a prezentat inculpatului Alexandrescu George Sorin informații, ce nu erau destinate publicității, referitoare la derularea controlului dispus de conducerea Gărzii Financiare dar și cu privire la documente a căror publicare ar fi compromis imaginea publică și credibilitatea persoanelor juridice supuse controlului Gărzii Financiare. În acest context, Pop Șerban i-a remis efectiv inculpatului Alexandrescu George Sorin copii ale documentelor a căror lansare în spațiul public ar fi fost de natură să compromită atât partea vătămată cât și societatea comercială reprezentată de aceasta”, au precizat procurorii DNA.

Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat de procurorii DNA că l-ar fi șantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV.

Alexandrescu a fost arestat preventiv din 31 mai până în 6 iunie, când Tribunalul București i-a înlocuit măsura dispusă de Judecătoria Sectorului 1 cu interdicție de a părăsi țara.

Sorin Alexandrescu a depus, în 22 iulie, o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5, pentru denunț calomnios în cazul administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, în care a arătat că acesta a folosit date false sau eronate atunci când l-a denunțat la DNA.

În 11 iulie, procurorii au extins cercetările în dosarul lui Sorin Alexandrescu și au dispus începerea urmăririi penale față de fiica lui Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, în calitate de asociat la SC Antena TV Group SA și la SC Intact Publishing SRL, și de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, pentru complicitate la șantaj. De asemenea, sunt cercetate SC Antena TV Group SA și SC Intact Publishing SRL, pentru șantaj.

În 25 iulie, DNA a anunțat că a fost începută urmărirea penală și față de SC Antena 3 SA, pentru complicitate la șantaj. Directorul general al Antena 3, Mihai Gâdea, a fost atunci la DNA, procurorii aducându-i la cunoștință acuzațiile aduse societății în acest dosar. Gâdea a fost citat în calitate de martor în dosarul de șantaj.

În același dosar a fost pus recent sub învinuire și fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, pentru complicitate la șantaj. Anchetatorii susțin că probatoriul din acest caz relevă implicarea lui Dan Voiculescu în activitățile desfășurate de Alexandrescu.

Potrivit procurorilor, în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu, l-ar fi constrâns pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract în condiții prestabilite, impuse de directorul general al Antena TV Group, sub amenințarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromițătoare pentru acesta și că, în acest scop, va fi realizată o anchetă jurnalistică.

„Începând cu data de 22 aprilie 2013, au fost difuzate pe postul TV Antena 3, sub forma unor știri, materiale cu caracter denigrator la adresa părții vătămate. În plus, începând cu data de 9 mai 2013, în scopul menținerii și amplificării stării de temere induse părții vătămate, pe postul de televiziune Antena 3 și pe cele aparținând SC Antena TV Group SA, a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupție în care ar putea fi implicată partea vătămată”, a precizat DNA.

Sorin Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că dacă nu încheie actul va fi făcută o anchetă jurnalistică în care se va arăta că în 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca în schimb să obțină drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.

Procurorii au arătat că Alexandrescu urmărea să-l determine pe Ioan Bendei să semneze un contract de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioadă de cinci ani, însă, în final, directorul general al Antena TV Group a fost de acord și cu un contract de patru milioane de euro pe an pe o perioadă de cinci ani, promițând în schimb să nu mai publice informațiile legate de contractul dintre RCS&DS și firma lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL.

Sorin Alexandrescu ar fi discutat cu Camelia Rodica Voiculescu despre adresa trimisă lui Bendei, emisă de Intact Publishing, potrivit procesul verbal de redare a înregistrării convorbirii telefonice care a avut loc între cei doi în 26 aprilie, au arătat procurorii. Camelia Voiculescu i-ar fi atras atenția lui Alexandrescu să aibă grijă: „Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Și oricum tre” să ai super grijă, te rog!? Știi că … Acum mi-a dat și mie tata grija aia. Să mă suni și pe mine după aia”.

ANAF a făcut un control intern, în urma declarațiilor președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, potrivit cărora, după verificarea Gărzii Financiare la firma sa, contractul cu RCS&RDS a ajuns în posesia unor persoane din trustul Intact.

„În urma anchetei desfășurate de Direcția Generală de Integritate din cadrul ANAF a reieșit faptul că angajații Gărzii Financiare care au instrumentat controlul la societatea SC Bodu SRL au avut în permanență acces la contractul de asociere în participațiune dintre SC Bodu SRL și SC RCS&RDS SA, nefiind exclusă posiblitatea ca aceștia să-l transmită unei terțe persoane”, arăta ANAF într-un comunicat de presă remis agenției MEDIAFAX la începutul lunii iunie.

În document se mai preciza că, deși „din cercetarea administrativă făcută de Direcția Generală de Integritate din cadrul ANAF nu au rezultat probe concludente care să demonstreze transmiterea către terți a contractului dintre cele două societăți de către reprezentanții Gărzii Financiare, întrucat dosarul face obiectul unei cercetări a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), astăzi 7 iunie 2013 s-a înaintat raportul cercetării administrative către DNA în vederea conexării acestora”.

Premierul Victor Ponta declara atunci că „dacă se constată că cineva din Garda Financiară lucra și după orele de program, adică mai dădea contracte pe la privați, în mod sigur va răspunde penal, persoana care a făcut-o”.

Șerban Pop a fost retras din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală în 25 aprilie, postul fiind preluat atunci de Gelu Ștefan Diaconu.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului