Fostul președinte al CJ Mehedinți, Adrian Duicu, pierde procesul cu ANI

Fostul președinte al CJ Mehedinți, Adrian Duicu, pierde procesul cu ANI
Publicat: 10/03/2015, 17:34

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis recursul declarat de Agenția Națională de Integritate (ANI), respingând acțiunea lui Duicu. Altfel spus, instanța supremă a dat câștig de cauză Agenției Naționale de Integritate, stabilind că Adrian Duicu s-a aflat în incompatibilitate.

În 21 mai 2013, Curtea de Apel Craiova a anulat raportul Agenției Naționale de Integritate. Decizia nu a fost irevocabilă și a fost contestată de inspectorii de integritate la instanța supremă.

ANI a constatat, în urma evaluării începute în 16 decembrie 2011, că Ioan Adrian Duicu, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Mehedinți la acea dată, a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă.

Potrivit ANI, Ioan Adrian Duicu a participat la deliberarea și adoptarea unei hotărâri a Consiliului Județean Mehedinți din 28 octombrie 2008 prin care a fost aprobată închirierea unui teren, în suprafață de 250 de metri pătrați situat în incinta Spitalului Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin către SC Romrad-RMN SRL, precum și a unei hotărâri din 31 august 2009, privind vânzarea a două corpuri de proprietate din municipiu către aceeași societate, în condițiile în care el era asociat în cadrul firmei.

Conform dispozițiilor articolului 46, alineatul 1 din Legea administrației publice locale, „nu poate lua parte la deliberare și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”.
Astfel, a fost dispusă începerea demersurilor pentru anularea contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

„Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum și interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective”, se mai arată în comunicatul ANI.

În prezent, Adrian Duicu se află în arest la domiciliu. El este judecat pentru corupție, procesul aflându-se pe rolul Curții de Apel București.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ioan Adrian Duicu, președintele Consiliului Județean Mehedinți la data faptelor, pentru trafic de influență, cumpărare de influență, trei infracțiuni de folosire a influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, două infracțiuni de dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite, trafic de influență, primire de foloase necuvenite și două infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.

Constantin Ștefan Ponea, șef al Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți la data faptelor, este acuzat de cumpărare de influență și trafic de influență, iar omul de afaceri Constantin Popescu, președintele organizației municipale Orșova a PSD la data faptelor, de trei infracțiuni de folosire a influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite.

În același dosar au fost trimise în judecată Elisabeta Zenovia Rolea, președinte al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mehedinți, și Grigorița Feraru, consilier principal în cadrul CJAS la data faptelor, ambele pentru luare de mită.

Doina Borugă, manager al Spitalului Județean de Urgență Mehedinți și Daniela Delia Popescu, director executiv în cadrul Consiliului Județean Mehedinți și președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin la data faptelor, au fost trimise în judecată pentru infracțiunea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Procurorii anticorupție i-au trimis în judecată și pe Valentina Drăghia, administrator al unei societăți comerciale, pentru complicitate la folosirea influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, Cristian Damian Stănoiu, avocat în Baroului Mehedinți la data faptelor, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, și Andrei Dan Bădin, realizator TV la data faptelor, acuzat de luare de mită.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanței, că în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu i-ar fi spus lui Ștefan Ponea că are influență asupra unor membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, a șefului Poliției Române, Petre Tobă, pe de o parte, și asupra unor consilieri locali ai Consiliului Local al municipiului Orșova, pe de altă parte.

Duicu i-ar fi promis lui Ștefan Ponea că își va folosi această influență pentru a-i determina pe aceștia să îl mențină temporar în funcția de inspector șef al IPJ Mehedinți, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcției de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliției Române, „precum și să numească o persoană din familia acestuia (Elisabeta Ponea, soția fostului șef al IPJ Mehedinți, n.r.) într-o funcție de conducere în cadrul Ministerului Public.

„În ceea ce îi privește pe membrii Consiliului Local al municipiului Orșova, influența urma a fi exercitată pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public și concesionarea, către o altă persoană din familia lui Ponea Constantin Ștefan, la un preț «convenabil», a două suprafețe de teren (în suprafață totală de aproximativ 200 de mp, terenuri situate în centrul municipiului Orșova și reprezentând acostamentul unei străzi)”, se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obținut cele două suprafețe de teren, în urma intervenției lui Duicu, care și-ar fi folosit influența asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orșova, prin intermediul și cu ajutorul președintelui PSD Orșova, Constantin Popescu.

Duicu i-ar fi cerut în schimb lui Ponea să determine un magistrat să îi admită cererea dintr-un dosar în care ceruse anularea raportului Agenției Naționale de Integritate prin care s-a stabilit că a fost în incompatibilitate.

„Folosindu-se de împrejurarea că o persoană din familie este chiar șefa Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței care avea de soluționat cauza respectivă, Ponea Constantin Ștefan i-a promis lui Duicu Ioan-Adrian că îi va obține acest folos, în sensul că hotărârea care se va da în cauza amintită va fi una favorabilă acestuia din urmă”, au mai scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

În 21 mai 2012, Adrian Duicu a contestat raportul de evaluare al Agenției Naționale de Integritate, acesta cerând Curții de Apel Craiova anularea actului. După un an, în 21 mai 2013, Curtea de Apel Craiova i-a admis cererea și a dispus anularea raportului de evaluare al ANI, din 9 mai 2012. Decizia a fost contestată de ANI la instanța supremă, termenul de judecare fiind 18 noiembrie 2014.

Presa locală a scris că la Curtea de Apel Craiova dosarul acestuia a fost judecat de secția al cărei șef este magistratul Adina Ponea Calotă, sora lui Ștefan Ponea.
În rechizitoriul procurorilor se mai arată că, în cursul anului anul 2013, Adrian Duicu ar fi acționat cu scopul de a crea premisele decontării de către o societate comercială, cu obiect de activitate prestarea de servicii medicale (paraclinice), operând un laborator de investigații medicale cu rezonanță magnetică nucleară administrată în fapt de acesta.

„Este vorba despre decontarea unor sume cât mai mari din bugetul asigurărilor sociale de sănătate (pe parcursul anului 2013 societatea a decontat de la casa județeană de asigurări de sănătate suma de 3.595.762 de lei), sens în care inculpatul Duicu Ioan-Adrian și-a folosit influența conferită de calitatea sa de președinte al organizației județene Mehedinți a Partidului Social Democrat pentru determinarea mai multor funcționari publici, atât din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cât și din cadrul casei județene de asigurări de sănătate Mehedinți, să-și exercite atribuțiile de serviciu în sensul obținerii folosului urmărit de acesta”, susțin procurorii.

Duicu ar fi fost ajutat de Elisabeta Zenovia Rolea și Grigorița Feraru, de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mehedinți, care i-ar fi cerut în schimb ca soții lor să fie numiți în funcții, în cadrul administrației publice.

Anchetatori au mai stabilit că, în perioada ianuarie – septembrie 2013, Adrian Duicu, Daniela Delia Popescu, director executiv al CJ Mehedinți și președintele CA al Spitalului Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin, și Doina Borugă, managerul SJU Drobeta-Turnu Severin, au permis reprezentanților unor societăți comerciale accesul la informații care nu erau destinate publicității, referitoare la procedura de achiziție publică având ca obiect achiziționarea de echipamente medicale și de mobilier necesar utilării blocului materno-infantil din cadrul unității sanitare, precum și date tehnice și financiare necesare întocmirii documentației de atribuire a achiziție publice. Aceștia ar fi acționat „cu scopul de a obține pentru cei doi agenți economici menționați un folos necuvenit (constând în înlăturarea competitorilor economici și în asigurarea unei marje de profit maximale)”.

Avocatul Cristian Stănoiu este acuzat că, în perioada 30 iulie – 8 august 2013, „a atestat în mod necorespunzător realității data unui act juridic, pe care l-a pus la dispoziție numitei Borugă Doina, pentru a-l folosi în vederea producerii de consecințe juridice”.

Duicu mai este acuzat că, în luna august 2013, i-a cerut unui administrator de firmă să efectueze lucrări de dulgherie la un imobil pe care familia Duicu îl utilizează ca locuință.

„Dând curs solicitării inculpatului, administratorul firmei a achiziționat materialele necesare (în valoare de 28.039,51 lei, potrivit facturii din data de 01.08.2013) pe care le-a folosit la efectuarea lucrărilor. Inculpatul Duicu Ioan-Adrian nu a plătit contravaloarea acestor materiale și nici a manoperei, omul de afaceri nefăcând nici un demers în vederea solicitării acestei sume, tocmai în considerarea calității de președinte al Consiliului Județean deținută de cel dintâi. Aceste lucrări aveau să fie facturate abia în aprilie 2014, după arestarea preventivă în cauză a lui Duicu Ioan-Adrian. În octombrie 2013, pentru a nu plăti lucrările efectuate și contravaloarea materialelor folosite la această lucrare, inculpatul Duicu Ioan-Adrian i-a dispus inculpatei Borugă Doina, manager al Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, să întreprindă demersurile necesare pentru a contracta cu firma omului de afaceri, prin achiziție directă, lucrările de renovare a secției de ortopedie a spitalului”, susțin procurorii.

Totodată, Duicu ar fi asigurat alocarea către Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin, din fondurile Consiliului Județean Mehedinți, a sumelor necesare efectuării plăților către societatea comercială respectivă. Valoarea celor două contracte acordate de către Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin a fost de 180.794,47 de lei, respectiv de 303.018,26 de lei, ambele fără TVA.

Andrei Bădin, realizator al unei emisiuni la postul de televiziune B1, este acuzat că, în luna august 2013, ar fi pretins și primit de la Duicu 5.000 de lei, pentru a nu continua o campanie de presă care îl viza pe ministrul de atunci al Mediului, Rovana Plumb.

„După primirea acestei sume de bani, emisiunile realizate de către Bădin Andrei-Dan nu au mai abordat subiectul referitor la presupusele nelegalități săvârșite de persoana respectivă”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

B1 TV a anunțat, în 24 iulie 2014, că în urma informațiilor apărute în presă privind o posibilă punere sub învinuire penală a jurnalistului Andrei Bădin, a decis să suspende atât apariția acestuia în emisiunile televiziunii, cât și implicarea sa în deciziile editoriale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican