Fostul procuror Maximilian Bălășescu scrie, în pușcărie, o carte despre noul Cod penal

Fostul procuror Maximilian Bălășescu scrie, în pușcărie, o carte despre noul Cod penal
Publicat: 20/01/2014, 10:19
Actualizat: 03/02/2019, 17:52

Fostul procuror Maximilian Bălășescu, încarcerat în Penitenciarul Jilava, scrie o carte cu titlul „Grupul infracțional organizat, studiu comparativ între vechiul și noul Cod penal”, pentru care ar putea obține o reducere a pedepsei de cinci ani de închisoare primită pentru luare de mită.

Corina Bălășescu, soția fostului procuror, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că după ce a dobândit dreptul „să iasă la muncă”, Maximilian Bălășescu a început să scrie o lucrare științifică intitulată „Grupul infracțional organizat, studiu comparativ între vechiul și noul Cod penal”.

Potrivit soției sale, Maximilian Bălășescu are termen, din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor, să finalizeze cartea până la data de 15 martie, însă acesta intenționează să tipărească lucrarea până la 1 februarie, dată la care noul Cod penal intră în vigoare. Aceasta a precizat că există deja o înțelegere cu editura „Hamangia”, care va scoate pe piață cartea semnată de Bălășescu.

Maximilian Bălășescu este încarcerat la Penitenciarul Jilava, Secția a IV-a, unde sunt închiși foști magistrați, procurori și polițiști, aceștia fiind protejați de restul deținuților.

Bălășescu stă într-o cameră cu patru paturi, împreună cu fostul procuror Marin Niță, care a activat în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oltenița, și cu un fost director de bancă.

Maximilian Bălășescu este dus la vizită în camera de grefă, însoțit de mascați, ca măsură de protecție pentru a nu fi atacat de deținuți care au fost cercetați de fostul procuror. În acest sens, Maximilian Bălășescu a solicitat, în scris, la Înalta Curte de Casație și Justiție, o listă cu toate persoanele care au fost condamnate cu executare ca urmare a dosarelor instrumentate de el, după care a predat această listă conducerii închisorii, pentru a fi identificați aceia care au fost încarcerați la Penitenciarul Jilava, a precizat Corina Bălășescu.

Înainte a fi transferat la Penitenciarul Jilava, Maximilian Bălășescu a stat o perioadă și la Penitenciarul Rahova, unde a împărțit celula cu fostul procuror Tomiță Neagu, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei generalul Dumitru Cioflină și fostul șef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor Emilian Cutean.

Pentru a fi luată în considerare la liberarea condiționată, deținutul trebuie să anunțe conducerea închisorii ce „lucrare științifică” dorește să realizeze și să aibă în acest sens și o recomandare scrisă privind relevanța tematicii în domeniul ales, din partea unui profesor universitar sau a unui conferențiar universitar din specialitatea în care urmează să fie elaborată lucrarea.

Deținutului i se pune la dispoziție un spațiu, iar împreună cu îndrumătorul, stabilește un program în care va scrie lucrarea, pe număr de zile și de ore. Acesta este supravegheat pe durata în care scrie lucrarea. Ulterior, deținutul trebuie să publice lucrarea.

Potrivit Legii 275/2006 privind executarea pedepselor „în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă”.

Maximilian Bălășescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, în 17 iunie 2013, după ce instanța supremă a menținut pedeapsa decisă, cu un an înainte, de Curtea de Apel București.

În 24 februarie 2012, la mai puțin de-o lună de la probarea faptelor, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată pe Maximilian Ioan Bălășescu, pentru de luare de mită și asociere pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, și pe Cristian Marian Ene și Marian Simirianu, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna ianuarie 2012, procurorul Maximilian Ion Bălășescu, cu ajutorul lui Cristian Marian Ene și Marian Simirianu, a pretins de la un denunțător, cu titlu de mită, „un folos reprezentând o sumă de bani care, inițial, nu a fost particularizată, urmând ca Ene Cristian Marian și Simirianu Marian să stabilească cu denunțătorul suma exactă”.

Denunțătorul era cercetat pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în instrumentarea procurorului Bălășescu.

Ene și Simirianu i-au comunicat denunțătorului că suma pe care trebuie să o dea este de 300.000 de euro, în două tranșe, de 100.000 de euro și 200.000 de euro. Din probele administrate a rezultat că, din acești bani, lui Bălășescu îi reveneau 50.000 de euro.

În 31 ianuarie 2012, Cristian Marian Ene a fost prins în flagrant, după ce a luat de la denunțător, în numele lui Bălășescu, sumele de 90.000 de lei și 80.000 de euro, ca primă tranșă a sumei totale pretinse, preciza DNA.

În 1 februarie 2012, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat reținerea și arestarea preventivă a lui Maximilian Bălășescu. În aceeași zi, Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Maximilian Bălășescu, precum și a lui Cristian Marian Ene și Marian Simirianu.

La sfârșitul lunii februarie 2012, Maximilian Bălășescu a anunțat la Curtea de Apel București că a demisionat din Ministerul Public și că a trimis demisia la Consiliul Superior al Magistraturii.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă. Ce se întâmplă cu marele actor în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Informație de ultimă oră despre FLORIN PIERSIC. Anunțul venit direct de la SPITAL
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce sărbătorim de 1 Mai?