Fostul secretar de stat Ovidiu Puțura ar putea fi exclus din magistratură

Fostul secretar de stat Ovidiu Puțura ar putea fi exclus din magistratură
Publicat: 03/06/2014, 19:27
Actualizat: 29/04/2015, 22:41

Puțura a fost numit în CA al CFR pe 10 ianuarie, ceea ce a ridicat câteva semne de întrebare în contextul în care era și magistrat. Legea 304/ 2004 privind statulul magistraților interzice unui judecător să facă parte din CA-ul unei companii.

Iată ce spune legea:

Art 8 Magistratilor le este interzis (c) să aibă calitatea de asociat sau de membru în organele de conducere, administrare sau control la societăți civile, societăți comerciale, inclusiv bănci sau alte instituții de credit, societăți de asigurare ori financiare, companii naționale, societăți naționale sau regii autonome;

Art 58 alin (3) În perioada detașării, judecătorii și procurorii își păstrează calitatea de judecător sau procuror și beneficiază de drepturile prevăzute de lege pentru personalul detașat. Când salariul și celelalte drepturi bănești prevăzute pentru funcția în care este detașat judecătorul sau procurorul sunt inferioare, acesta își păstrează indemnizația de încadrare lunară și celelalte drepturi bănești.

Poate fi exclus din magistratură

În ianuarie Inspecția Judiciară a anunțat la scurt timp după publicarea informațiilor legate de caz că s-a autosesizat. Mai multe surse judiciare au declarat pentru gândul că Inspecția Judiciară și-a finalizat cercetările și că au constat că judecătorul Ovidiu Puțura nu putea ocupa și funcția de membru în Consuliul de Administrație al CFR. Astfel că judecătorul Puțura a fost deferit de Inspecția Judiciară secției de judecători a CSM. Altfel spus, Inspecția Judiciară a constat încălcarea legislației, mai precis că un judecător fie el și detașat la minister nu poate ocupa o funcție într-o companie. Potrivit procedurilor, secția de judecători va analiza dosarul și va stabili o sancțiune. Sancțiunile merg de la o mustrare scrisă până la excluderea din magistratură. Secția de judecători va lua o decizie în acest sens în sedințele programate pentru lua în curs, au precizat sursele judiciare menționate mai sus.

„Acțiunea este nejustificată”

Contactat de gândul, fostul secretar de stat a declarat că acțiunea disciplinară a Inspecției Judiciare a CSM este nejustificată pentru că la minister el avea calitatea de judecător suspendată, astfel că legea nu i se aplica. „Este nejustificată acțiunea Inspecției Judiciare. Legea 161/2003 prevede pentru secretarii de stat posibilitatea să facă parte din Consiliile de Administrație. La momentul în care am fost în acel CA aveam funcția de secretar de stat la MJ. Eu eram detașat la Ministerul Justiției și pe perioada detașării conform Codului Muncii, contractul de muncă cu instanța este suspendat. Nu exercitam funcția de judecător. Exercitam funcția de secretar de stat și în aceste condiții nu se aplica statul magistratului pe perioada respectivă. După ce nu am mai fost secretar de stat, eu mi-am dat demisia din CA „, a declarat Ovidiu Puțura pentru gândul

Guvernul a suprascris statutul magistraților cu avizul ANI

Ministerul Justiției a explicat printr-un comunicat public că Puțura a fost numit în CA-ul CFR în baza unui memorandum care avea la bază un aviz pozitiv din parte Agenției Naționale de Intergritate. Ministerul condus de Robert Cazanciuc a explicat în felul următor eludarea statutului magistraților: „Domnul judecător, Ovidiu Puțura, este numit în funcția de secretar de stat începând cu data de 17.05.2012, funcție pe care o exercită și în prezent. Atâta timp cât domnia sa exercită funcția de secretar de stat, deține toate drepturile și obligațiile aferente funcției.

Având în vedere Legea nr.161/2003 în baza căreia, la data de 14.01.2014, Guvernul României a aprobat Memorandumul privind aprobarea participării domnului Ovidiu Puțura secretar de stat, în calitatea de membru în Consiliul de Administrație al SC „CFR” SA, domnul secretar de stat, în Ministerul Justiției, Ovidiu Puțura, își poate exercita atât funcția de secretar de stat, cât și pe cea de membru într-un consiliu de administrație al unei societăți de stat, nefiind în stare de incompatibilitate. Menționăm faptul că, în acest sens, există și punctul de vedere al Agenției Naționale de Integritate emis la 14.10.2013, la cererea domnului Ovidiu Puțura.”

Pe 24 februarie Ovidiu Puțura a fost eliberat din funcția de secretar de stat. Cu toate acestea, Ovidiu Puțura a făcut parte din CA al CFR SA până pe 12 martie când a renunțat. Presa a relatat că Puțura a fost ales chiar președinte al Consiliului de Administrație. Ovidiu Puțura a fost detașat de la Tribunalul Bistrița la Ministerul Justiției în mai 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?