Fostul șef al Poliției Hârșova, trimis în judecată pentru șantajarea unui medic de la Spitalul Județean Constanța

Fostul șef al Poliției Hârșova, trimis în judecată pentru șantajarea unui medic de la Spitalul Județean Constanța
Publicat: 04/03/2014, 12:55
Actualizat: 01/02/2019, 11:10

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Nicu Ion, comisar șef de poliție judiciară, comandantul Poliției orașului Hârșova la data faptelor, pentru șantaj, tentativă la efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția și fals în declarații, se arată într-un comunicat de presă de marți al DNA.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în iunie 2012, comisarul șef de poliție Nicu Ion „a constrâns o persoană, medic în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, să întocmească rețete pentru medicamente compensate de la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate, pe care să le trimită farmaciilor aparținând SC Venita Lau & Mar SRL (aparținând unor apropiați ai inculpatului), urmând ca acestea să nu elibereze efectiv medicamentele, dar să deconteze rețetele de la buget”

Nicu Ion urma să primească, în baza unei înțelegeri, o parte din sumele de bani obținute de societatea comercială prin această modalitate.

Anchetatorii au arătat, în actul de sesizare a instanței, că după un control pe care reprezentanții Gărzii Financiare și polițiștii de la Serviciul de Investigații a Fraudelor l-ar fi făcut cu privire la activitatea unui medic de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, Nicu Ion l-ar fi contactat și „l-a făcut să creadă că el este acela care îl va cerceta într-un dosar ce privea săvârșirea unor infracțiuni legate de eliberarea unor rețete medicale și de modalitatea de decontare a acestora”.

„În acest context, în schimbul unei atitudini favorabile în cercetările pe care a afirmat că le va efectua, inculpatul Ion Nicu i-ar pretins medicului să elibereze cât mai multe rețete pentru medicamente compensate către farmaciile SC Venita Lau & Mar SRL, urmând ca medicamentele să nu fie vândute, ci doar decontarea rețetelor compensate să se realizeze, iar sumele astfel obținute să fie împărțite la trei, între inculpat, persoana vătămată și reprezentanții farmaciei”, au precizat procurorii.

După verificările făcut de reprezentanții Gărzii Financiare, actul de control a fost trimis Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, fiind întocmit un dosar penal, însă acesta nu a vizat presupuse activități ilicite ale medicului, ci ale altor persoane.

„În paralel cu solicitările legate de eliberarea rețetelor compensate, inculpatul Ion Nicu, care i-a comunicat persoanei vătămate că ar fi șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Constanța, continua să sublinieze, pe de o parte, pretinsa situație dificilă a persoanei vătămate (medicul) dată de gravitatea presupusei acuzații formulate împotriva acestuia, dar și să îi transmită acestuia mesajul că vrea să îl ajute printr-o soluție favorabilă”, au mai arătat procurorii, în documentul citat.

Medicul le-a spus anchetatorilor că starea sa de temere a fost amplificată de împrejurarea că Nicu Ion i-a spus că, dacă nu se conformează solicitărilor sale, există riscul să facă închisoare, dar și de faptul că i se crease convingerea că discută cu șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Constanța. Conform informațiilor comunicate de IPJ Constanța, la acel moment, Nicu Ion ocupa funcția de șef al Poliției orașului Hârșova.

În ce privește infracțiunea de tentativă la efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, procurorii au arătat, în rechizitoriu, că în luna martie 2013, Nicu Ion ar fi hotărât înființarea unei societăți comerciale, al cărei nume – SC Nikos Pharm Distribution SRL și obiect de activitate „indică împrejurarea că aceasta ar fi urmat să funcționeze în domeniul distribuției de medicamente”.

În acest sens, Nicu Ion i-a solicitat unui avocat, recomandat de apropiații săi, reprezentanții SC Venita Lau & Mar SR,L să se ocupe de înființarea unei firme în care el urma să fie unic asociat. Avocatul a fost de acord și a încheiat un contract de asistență juridică cu Nicu Ion, după care a redactat toate actele necesare înființării societății, care au fost semnate de comisarul șef de poliție.

Nicu Ion i-ar fi dat avocatului 1.000 de lei, din care acesta a achitat taxele necesare înființării societății și a depus capitalul social. De asemenea, avocatul a încheiat mai multe acte juridice în numele firmei, iar ulterior a depus declarații la organele fiscale, „toate cu scopul de a efectua activități lucrative prin intermediul societății arătate”. Potrivit contractului de asistență juridică, Nicu Ion i-a achitat avocatului un onorariu de 200 de lei.

„Totodată, avocatul i-a comunicat inculpatului că, dată fiind calitatea lui de polițist, este posibil să fie incompatibil cu activitățile comerciale, astfel încât să nu poată avea calitatea de asociat sau administrator”, au precizat procurorii.

Pentru înființarea și funcționarea societății comerciale, Nicu Ion și soția sa au încheiat un contract de comodat cu SC Nikos Pharm Distribution SRL, având ca obiect imobilul în care de altfel se află și domiciliul lor și au achitat mai multe taxe. Societatea Nikos Pharm Distribution SRL a fost legal înființată la 15 martie 2013.

Procurorii îl mai acuză pe Nicu Ion de fals în declarația de interese, întrucât în documentul depus la 7 mai 2013 a notat, „în mod mincinos”, că nu este asociat sau administrator la vreo societate comercială, deși avea ambele calități în cadrul SC Nikos Pharm Distribution SRL.

La momentul înființării SC Nikos Pharm Distribution SRL, Nicu Ion era ofițer de poliție, avea gradul profesional de comisar șef și ocupa funcția de șef al Poliției orașului Hârșova.

„Din acest motiv, inculpatul avea obligația de a formula declarația de interese în care ar fi trebuit să menționeze calitatea de asociat sau administrator al vreunei societăți comerciale. La data de 09.04.2013 inculpatul a completat declarația de interese pe anul 2013, care a fost înregistrată la IPJ Constanța la data de 07.05.2013. La ambele momente, SC Nikos Pharm Distribution SRL era legal înființată, iar inculpatul Ion Nicu avea calitatea de asociat unic și administrator. Prin urmare, conținutul ei, din care rezultă că inculpatul a declarat că nu are calitatea de asociat unic sau administrator la nicio societate comercială, este necorespunzător adevărului”, au mai arătat procurorii

Dosarul va fi judecat de magistrații Tribunalului Constanța.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...