Fostul șef BCCO Alba, Traian Berbeceanu, achitat

Fostul șef BCCO Alba, Traian Berbeceanu, achitat
Publicat: 30/06/2016, 14:30
Actualizat: 30/06/2016, 14:43

Înalta Curtea de Casație și Justiție a pronunțat, joi, o primă decizie în dosarul în care fostul șef al Biroului de Combatere a Criminalității Organizate(BCCO) Alba, Traian Berbeceanu, fostul șef DIICOT Alba, Ion Mureșan, fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean și Alin Mirel Muntean, ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba, au fost acuzați, primul de DIICOT, ceilalți trei de DNA, de fapte de corupție și criminalitate organizată.

Prin decizia de joi a Instanței Supreme, Traian Berbeceanu a fost achitat, fiind găsit nevinovat pentru faptele luare de mită, sprijinire grup infracțional organizat, spălare de bani, fals în declarații, fals sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fapte de care l-au acuzat procurorii DIICOT în 2013.

În cazul fostului șef al DIICOT Alba, Ioan Mureșan, judecătorii au hotărât o condamnare de șapte ani cu executare, pentru abuz în serviciu, fals intelectual și represiune nedreaptă, fapte de care l-au acuzat procurorii DNA.

Fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean a fost găsit vinovat pentru complicitate la represiune nedreaptă și condamnat la doi ani cu executare. Instanța a decis ca Alin Mirel Muntean, ofițer în cadrul BCCO Alba să primească patru ani cu executare.

Rusu Gheorghe, presupus mituitor al lui Traian Berbeceanu, a fost condamnat la trei ani și șase luni cu executare pentru evaziune fiscală, Rusu Anca, Urs Ion Vasile și Mihai Mihalache fiind achitați.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nu este definitivă și nici executorie, ci poate fi atacată cu apel în termen de zece zile.

Dosarele DNA și DIICOT au fost conexate de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție la începutul anului 2015.

În dosarul trimis în judecată de DIICOT, Traian Berbeceanu a fost acuzat că din funcția de șef al BCCO Alba ar fi luat mită o mașină în valoare de 20.000 de euro, de la două persoane cercetate, pentru a le da informații din dosare sau despre percheziții făcute la aceștia.

Potrivit DIICOT, în 2011, în calitate de ofițer de poliție judiciară cu gradul profesional de comisar șef și având funcția de șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba Iulia, pe fondul sprijinirii grupului infracțional organizat din care făceau parte Gheorghe Rusu, Dorin Eugen Ioan Cupețiu și alte persoane, a primit un autoturism marca Volkswagen Passat. Mașina, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, a fost primită de la soții Gheorghe și Anca Rusu, iar Berbeceanu urma să le furnizeze celor doi date și informații privitoare la cercetarea acestora, a firmei SC Uranus Junior 2003 SRL, a altor persoane din aceeași grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziții domiciliare ori a altor măsuri procesuale.

Pentru disimularea adevăratei naturi a circulației mașinii, s-a creat aparența transmiterii către Traian Berbeceanu a autoturismului, în baza unei convenții oneroase translative de proprietate, deși, în realitate, autoturismul i-a fost oferit de cei doi soți. Astfel, ei au falsificat un contract de vânzare-cumpărare pentru a crea aparența unei vânzări a mașinii, motiv pentru care fostul șef al BCCO Alba Iulia este acuzat și de fals în înscrisuri sub semnătură privată. În plus, Berbeceanu nu a trecut nici în declarația de avere faptul că deține această mașină, motiv pentru care este judecat și pentru fals în declarații.

„În perioada mai – octombrie 2012, având calitatea de ofițer de poliție judiciară și funcția de șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, a divulgat inculpatului Cupețiu Dorin Eugen Ioan, prin intermediul inculpatului Rusu Gheorghe, împrejurarea că în data de 10 mai 2012 se vor efectua percheziții (în dosarul nr.71/D/P/2011 instrumentat la nivelul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba-Iulia) la domiciliile inculpaților Cupețiu Dorin Eugen Ioan, Balint Dan, Udrea Călin și Șionei Dorin. Din probele administrate a rezultat că, ulterior, inculpatul Berbeceanu Traian, în mod direct și personal, a divulgat inculpatului Cupețiu Dorin Eugen Ioan faptul că se vor efectua în același dosar percheziții la domiciliul inculpatului Cupețiu Dorin Eugen Ioan în data de 08 octombrie 2012, precum și alte date confidențiale privind obiectul și existența acestui dosar penal”, conform DIICOT.

În cadrul aceluiași dosar au mai fost trimise în judecată alte patru persoane, între care cei doi soți care i-au dat mașina în valoare de 20.000 de euro, precum și firma administrată de soții Gheorghe și Anca Rus.

În 16 iulie 2014, procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ioan Mureșan, procuror șef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă și fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 7 decembrie 2009 – 15 august 2013, în prezent pensionat, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, și pe Alin Mirel Muntea, ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals intelectual și complicitate la infracțiunea de represiune nedreaptă.

Fostul șef al DIICOT Alba, Ioan Mureșan, și cei doi presupuși complici ai săi ar fi fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu încercând să îl reducă la tăcere pe fostul șef al BCCO Alba și să obțină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina, potrivit DNA.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) arată, în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe fostul șef al DIICOT Alba, Ioan Mureșan, fostul procuror Nicolaie Cean și ofițerul Alin Muntean, că „actele de urmărire penală efectuate în prezenta cauză au relevat existența unei activități infracționale extrem de elaborate a inculpaților, subtil și atent construită, prin folosirea cu rea-credință a funcției și a instrumentelor procedurale, rezultatul final constând în colectarea unui material probator cu aparență de legalitate și temeinicie, folosit pentru punerea sub inculpare și reținerea părții vătămate Traian Berbeceanu, scopul principal decelat în anchetă fiind cel al înlăturării acestuia din funcția deținută și al intrării în posesia materialelor compromițătoare pentru oamenii legii, pe care cel vizat le-ar fi deținut”.

Potrivit actului de sesizare a instanței, Traian Berbeceanu – care devenise tot mai vocal și mai determinat în a aduce la cunoștința organelor de anchetă împrejurările cu potențial incriminator la adresa celor trei, constatate pe parcursul activității în calitate de șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba Iulia și care efectua anchete care vizau oameni de afaceri aflați în legătură cu aceștia – a determinat din partea acestora „o reacție de apărare, generată de panică și concretizată în efectuarea unor demersuri infracționale care au urmărit «reducerea la tăcere» a ofițerului de poliție”.

„Așa cum în situația în care o persoană cercetată penal care află despre această împrejurare încearcă, înainte de toate, să șteargă urmele infracțiunii sau să își construiască o apărare viabilă, tot astfel, cei trei au ales ca manieră de apărare față de o posibilă anchetă penală neutralizarea inițiatorului, a persoanei care putea furniza elemente de natură a-i incrimina”, se mai arată în rechizitoriul transmis judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procurorii susțin că cei trei au ales să acționeze astfel din două motive, unul fiind acela că natura funcției deținute – de procuror, respectiv ofițer de poliție – le-a permis construirea unei cauze penale împotriva lui Berbeceanu. Al doilea motiv a fost acela că doar prin intrarea în posesia materialelor incriminatoare pe care Berbeceanu pretindea că le deține ori prin examinarea conținutului acestora ar fi avut un control real asupra propriei lor situații juridice.

„Astfel, chiar dacă inculpații și-ar fi formulat diverse apărări, în înțelegere cu alte persoane, ale căror interese se presupune că le-ar fi favorizat în schimbul unor sume de bani, chiar dacă s-ar fi preconstituit înscrisuri care să denatureze anumite împrejurări, chiar dacă s-ar fi identificat varii modalități de apărare, cei trei nu ar fi avut certitudini cu privire la un eventual curs favorabil al unei potențiale cauze penale, în lipsa cunoașterii datelor compromițătoare pretins deținute de Traian Berbeceanu, date la care nu puteau avea acces decât în urma efectuării unor percheziții”, se mai arată în documentul citat.

În acest sens, susțin anchetatorii, Ioan Mureșan, în calitate de procuror șef al Serviciului teritorial Alba Iulia al DIICOT, ajutat de Alin Mirel Muntean și cu concursul lui Ion Nicolaie Cean, „a conceput un plan cu vădite conotații infracționale, în care a fost angrenat și martorul Daniel Costel Chirilă, cu privire la care nu au rezultat suficiente indicii care să ateste cunoașterea completă a activității infracționale, „acesta fiind mai degrabă îndrumat pe anumite piste la solicitarea lui Mureșan, cu larga participare a inculpatului Muntean”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?