FOTOGRAFIA de moment a Catedralei Mântuirii Neamului. 500 de muncitori lucrează zi și noapte pentru ridicarea celui mai mare lăcaș de cult din România

Publicat: 19/03/2013, 16:22
Actualizat: 12/12/2014, 20:52

Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaș de cult din România, care va putea adăposti circa 5.000 de persoane, începe se prindă contur, Guvernul dublând fondurile. Lucrările de șantier se desfășoară în ritm alert, peste 500 de muncitori lucrând în prezent la finalizarea subsolului 1 al edificiului. Reprezentanții Patriarhiei afirmă că lucrările de construcție, care au început la finalul lui 2010, sunt în grafic, dar că în niciun caz Catedrala nu va fi utilizabilă în 2015, așa cum s-a anunțat anterior. Fondurile pentru ridicarea lăcașului de cult continuă să vină. Numai anul trecut de la buget au fost alocați 19 milioane de lei, iar primăriile din București au furnizat și ele peste 18 milioane de lei, potrivit informațiilor obținute de gândul. Sume similare au fost virate și în 2011.

Lucrările pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului continuă, peste 500 de muncitori muncesc de zor zilele acestea la finalizarea subsolului 1 al edificiului. S-au început lucrări și la cota 0, iar după finalizarea plăcii se va începe efectiv construcția incintei principale a Catedralei Mântuirii.

„Cu toate forțele șantierului, adică cu o structură de muncitori de peste 500 de oameni, alcătuită în special din fierari, sudori, dulgheri și betoniști, ne străduim să ajungem la stadiul fizic preconizat al lucrărilor. Lucrările se desfășoară în flux continuu, iar turnarea betonului se face atât în timpul zilei, cât și după orele 18:00-19:00, atunci când cantitățile și volumul de betonare sunt mai consistente”, afirmă inginerul Gabriel Năstase, responsabilul tehnic cu execuția lucrărilor la viitoarea catedrală, potrivit site-ului dedicat special Catedralei.

Lucrările, sub atenta supraveghere a Patriarhiei

Sala polivalentă a edificiului, cu o suprafață de peste 1.600 de metri pătrați, se află în stadiul de finalizare la roșu. Foaierul este finalizat, precum și plăcile intermediare și arcele sălii. Totodată, s-a început construcția căilor de acces în incinta edificiului care va fi construit de la cota 0.

Holurile de acces de la subsolul 1 sunt în stadiul de finalizare, lucrările avansând spre zona altarului, unde se află criptele. „Placa ce acoperă sala polivalentă este gata în proporție de 60%, la aceasta lucrându-se continuu cu cei mai mulți muncitori. Pot spune că se lucrează destul de greu la partea de arce și bolți, dar sperăm ca acest volum de lucrări să fie finalizate până la sfârșitul lunii mai”, afirmă inginerul Gabriel Năstase.

Lucrările pentru construcția viitoarei catedrale se desfășoară sub atenta supraveghere a proiectantului, dar și a Patriarhiei Române care verifică în permanență șantierul.

Foto: Silviu Matei / Mediafax

Clădirea Catedralei, gata la sfârșitul anului 2014. Pictura și mozaicurile mai durează câțiva ani

Catedrala Mântuirii Neamului, un edificiu cu dimensiuni impresionante – 120 de metri înălțime, 120 de metri lungime și 70 de metri lățime – și care va adăposi 5.000 de credincioși, va fi gata în varianta „la gri”, adică fără finisaje, pictură, gravură și altele, la finalul anului 2014.

„Sfârșitul anului 2014 este cel preconizat, pentru finalizarea clădirii propriu-zise sau faza la gri, cum se numește. Deocamdată constructorii sunt în termen, urmează apoi o perioadă legată de realizarea finisajelor, în special a picturii bisericii, care va lua timp”, a declarat pentru gândul părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Numai pregătirea pereților pentru pictură durează un an de zile. „Este greu de estimat când lucrările la catedrală se vor termina efectiv, pentru că nu lucrăm ca în vremea comuniștilor cu termene. Pe de altă parte, finisajele înseamnă muncă minuțioasă și de foarte mare calitate. Dacă structura catedralei se ridică foarte repede, la pictarea bisericii, realizarea mozaicurilor, a sculpturilor și a celorlalte lucrări de artă este nevoie de un timp suficient pentru ca totul să fie de foarte bună calitate. Este vorba apoi de lucrarea artistică”, adaugă reprezentantul Patriarhiei.

Foto: Silviu Matei / Mediafax

Continuă colecta pentru Catedrală, dar se așteaptă bani și de la autorități

BOR continuă și în 2013 colecta în toate bisericile din țară și din străinătate ale Patriarhiei Române pentru finanțarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. „Există și posibilitatea primirii de finanțare de la bugetul statului și al bugetelor locale, așa cum prevede atât legea catedralei, cât și legea cultelor”, menționează părintele Stoica.

Referitor la costurile finale ale proiectului, reprezentantul BOR afirmă că „este o întrebare naivă”. „În acest moment 100 de milioane de euro, după aceea se va vedea. Cei 100 de milioane de euro sunt pentru structura la roșu sau la gri. În niciun caz nu sunt 400 de milioane de euro, așa cum a apărut în presă. Încă nu se știe cât va costa restul lucrărilor”, afirmă el.

Cine a dat bani și cât

Autoritățile locale și centrale au continuat și în 2012 finanțarea lucrărilor de construcție a Catedralei Mântuirii Neamului, iar suma totală a fost de peste 37 milioane de lei (circa 8,4 milioane de euro), potrivit informațiilor obținute de gândul. De la Buget și prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, „în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Culturii și Patrimoniului Național nr.262112012, pentru Catedrala Mântuirii Neamului s-a alocat, în anul 2012, suma de 19 milioane de lei”, se arată în răspunsul remis gândul. În 2011, Guvernul României a alocat puțin peste jumătate – 10 milioane de lei.

Foto: Silviu Matei / Mediafax

Bani au venit și de la Primăria Municipiului București, prin intermediul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic. Astfel, pentru Catedrala Mântuirii Neamului a fost alocată, prin bugetul pe anul 2012, aprobat de Consiliul General al Municipiului București, suma de 10 milioane de lei.

Nici primăriile de sector nu au ocolit finanțarea „sfintelor lucrări”. Primăria sector 3 a răspuns gândul că „Patriarhia Română a beneficiat de 5 milioane de lei, finanțare de la Consiliul Local al Sectorului 3”. Aceeași sumă a fost alocată și în 2011 pe când primar era Liviu Negoiță.

De asemenea, Primăria Sectorului 6 a alocat, anul trecut, „3 milioane de lei exclusiv pentru lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului”.

Primăria Sectorului 1 nu a alocat însă niciun ban, la fel și Primăria Sectorului 4 care a transmis și motivul. „Având unul dintre cele mai mici bugete alocate, după Sectorul 5, Primăria Sectorului 4 nu poate contribui financiar, deocamdată, la construirea acestui obiectiv”, se arată în răspunsul remis gândul.

Primăriile sectoarelor 2 și 5 țin la secret fondurile pe care le-au dat din banii contribuabililor pentru Catedrală

Deși cu bugetul cel mai mic dintre toate primăriile de sector, primarul Marian Vanghelie a finanțat și el lucrările anul trecut, însă subalternii lui nu au putut preciza și care a fost suma. Pe site-ul primăriei, la loc de frunte stă participarea edilului Daniel Marian Vanghelie, în 28 iunie 2012, la sfințirea temeliei Catedralei Mântuirii Neamului de către Patriarhul României.

Nu am reușit să primim cifrele nici de la Primăria Sectorului 2, unul dintre finanțatorii fideli ai proiectului, nici măcar în virtutea legii privind accesul la informațiile de interes public. Motivul: se fac schimbări în primărie, iar direcția care se ocupa de „cifre” a fost reorganizată.

Foto: Andreea Balaurea / Mediafax

Primarul sectorului 2, Neculai Onțanu, reales în funcție anul trecut are însă un protocol încheiat cu Patriarhia Română, datând din 16 iunie 2010.

„Un obiectiv important al protocolului se referă și la posibilitatea finanțării unui obiectiv esențial pentru toți românii, este vorba de Catedrala Mântuirii Neamului”, afirma primarul Neculai Onțanu după încheierea pactului, potrivit Basilica.ro.

În anul 2011, Onțanu a dat 10 milioane de lei asistență financiară pentru lucrările de la Catedrală, aceeași sumă pe care a dat-o și Guvernul României.

Au venit bani și din donații, Patriarhia nu face cunoscut cât

Patriarhia Română a continuat și anul trecut colecta prin intermediul bisericilor din țară și din străinătate, pentru finanțarea lucrărilor de construcție la Catedrala Mântuirii Neamului. De altfel, pe site-ul dedicat lăcașului sunt înscrise și conturile în care enoriașii pot face donații, dar și un anunț care face referire la redirecționarea celor 2% din impozitul anual pentru acest edificiu.

„Au venit bani și de la românii din diasporă pentru că ei sunt implicați în colecta realizată în bisericile ortodoxe românești din străinătate. Cei mai mulți au venit de la bisericile din America, Italia și Germania”, a declarat pentru gândul părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Patriarhia Română nu vrea să facă însă cunoscute sumele primite anul trecut din donații exclusiv pentru construcția Catedralei, în ciuda solicitărilor gândul.

Foto: Ovidiu Misck / Mediafax

Catedrala Mântuirii Neamului va eclipsa Casa Poporului

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului au început la sfârșitul lui 2010. Catedrala va fi construită în stil bizantin românesc, va avea o înălțime de 100 de metri, cu aproximativ 20 de metri mai mult decât Palatul Parlamentului, în vecinătatea căruia se află.

Edificiul de cult va avea o capacitate de 5.000 de persoane, urmând a fi asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade. Construcția va avea 14 lifturi și peste 700 de locuri de parcare. Ansamblul arhitectural al bisericii va cuprinde, în afară de clădirea propriu-zisă, alte patru corpuri. În partea din față-stânga va fi Casa „Sf. Apostol Andrei”, unde va fi un cămin pentru pelerinii clerici, în partea din față-dreapta va fi Casa „Sf. Apostol Pavel”, unde va fi un cămin pentru pelerinii mireni, în spate-dreapta va fi Centrul Cultural Misionar „Sf. Apostol Pavel”, pentru românii din țară și din străinătate, iar în spate-stânga va fi Centrul Social Medical Casa „Sf. Apostol Luca”, pentru pelerinii bolnavi și pentru bătrâni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Ce face mereu Loredana Groza înainte de a se urca pe scenă
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman