Fratele șefului IPJ Sălaj și-a făcut norocul cu mâna lui. Ce acuzații îi aduc procurorii DIICOT

Fratele șefului IPJ Sălaj și-a făcut norocul cu mâna lui. Ce acuzații îi aduc procurorii DIICOT
Publicat: 30/10/2015, 19:37

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că Mihai Ghiurcă, fratele șefului IPJ Sălaj, ar fi închiriat cinci baruri deținute de el, dintre care patru în municipiul Zalău și unul în Crasna, unor bărbați care le-au transformat ulterior în săli de jocuri. Aceștia ar fi modificat softurile aparelor de tip „slot machine”, în așa fel încât câștigurile să fie mai puține, după care i-ar fi dat lui Ghiurcă o parte din profit.

Mihai Ghiurcă are cinci capete de acuzare, fiind suspectat de inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, complicitate la fapta de a modifica, șterge sau deteriora date informatice ori de a restricționa accesul la aceste date, complicitate la introducere, modificare sau ștergere de date informatice cu scopul de a obține un beneficiu material și complicitate la ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile săvârșite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.

Conform anchetatorilor, împreună cu Miahi Ghiurcă mai sunt suspectați și doi nepoți ai șefului IPJ Sălaj, comisarul șef Iosif Ghiurcă, precum și doi nepoți ai prim- procurorului Parchetului Tribunalului Sălaj.

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Sălaj și procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Sălaj, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale – IGPR și DIPI, au prins, joi, doi membri ai unui grup infracțional organizat, în timp ce modificau softul unor aparate de tip slot machine.

Concomitent, polițiștii au făcut 96 de percheziții la locuințele membrilor grupării și la societăți comerciale din județele Sălaj și Maramureș, totodată percheziționând și zece autoturisme.

Conform unui comunicat al DIICOT, în cauză există suspiciunea că, începând din 2012, 13 persoane, în calitate de administratori, asociați și angajați ai societăților Game Electronic SRL, Electro DSL SRL, Est Card Electronic SRL, Est Inter Com SRL și Est Credit SRL, care au ca obiect principal de activitate „activități de jocuri de noroc și pariuri”, precum și alte 52 persoane, în calitate de asociați sau administratori în fapt sau în drept ai mai multor societăți comerciale care dețin diferite baruri sau locații în care se află mai multe aparate de jocuri de noroc de tip „slot machine”, au constituit și au aderat la un grup infracțional organizat în vederea săvârșirii unor infracțiuni informatice și economice.

Astfel, o parte a membrilor grupului au accesat, fără drept, cu concursul administratorilor barurilor sau localurilor, sistemele informatice (aparate jocuri de noroc de tip „slot machine”) instalate în aceste unități din județele Sălaj și Maramureș, prin folosirea de chei speciale, care permiteau modificarea paginii principale în funcție de care aparatul de jocuri electronice calcula algoritmul care setează procentul de câștig raportat la sumele de bani introduse în aparat și înregistrate de contorul mecanic.

Sursa citată arată că membrii grupării și-au însușit sume importante de bani prin folosirea acestui procedeu, constând în aceea că aparatele de jocuri de noroc nu mai eliberau sumele de bani, conform algoritmului softului original, clienților care jucau la aceste aparate, ci membrilor grupului infracțional organizat.

De asemenea, membrii grupului au obținut sume mari de bani, care erau scoase din evidența contabilă prin modificarea paginii electronice și, implicit, a contorului mecanic care evidențiază sumele de bani intrate și ieșite din aparat.

Astfel, DIICOT arată că din cercetări a reieșit că liderii grupării sunt D. S. L., Remus Claudiu Paneș și Radu Ovidiu Ciascai.

„Suspectul D. S. L. și inculpatul Remus Claudiu Paneș erau asociați ai SC Electro DSL SRL, care deține în administrare 192 de aparate de tip slot machine în Sălaj și Bistrița-Năsăud, iar inculpatul Radu Ovidiu Ciascai era asociat cu suspectul D. S. L în cadrul SC Game Electronics SRL, care deține în administrare 56 de aparate de tip slot machine în Sălaj și Maramureș”, se arată în comunicat.

Cei trei lideri au obținut sume importante de bani din exploatarea vulnerabilităților sistemelor de înregistrare a sistemelor de joc și neînregistrarea parțială a veniturilor în documentelor financiar-contabile, profiturile ilicite obținute fiind utilizate pentru achiziționarea unor bunuri mobile și imobile.

Potrivit sursei citate, din cercetări a mai reieșit că inculpații Paul-Grigore Covaci, Robert Kiczel, Claudiu Coman, Ionuț Valeriu Crișan și Alexandru-Mircea Gâlgău erau membrii grupului infracțional care modificau softul aparatelor de jocuri de noroc, prin folosirea unor dispozitive (chei) ce conțin un cip, necesare pentru accesarea neautorizată a aparatelor de jocuri de noroc și ștergerea paginii principale din aparatul de jocuri de noroc, în funcție de care sistemul informatic din acesta calculează procentul cu sumele de bani care trebuie câștigate de către jucători.

Astfel, prin aducerea valorilor din aceasta pagină la 0, aparatul nu mai acorda câștiguri clienților până la introducerea în aparat a altor sume de bani.

DIICOT arată că aceste operațiuni se realizau în principiu la sfârșitul fiecărei luni, ocazie cu care se stabileau datele care urmează a fi înregistrate în evidența contabilă, în concordanță cu strategiile evazioniste urmărite, precum și cu necesitățile de ascundere și mascare a operațiunilor de falsificare prin reflectarea parțială a câștigurilor bănești încasate.

Respectivele date erau introduse în contabilitatea primară de către patru angajate la SC Electro DSL SRL și la SC Game Electronics SRL, datele fictive fiind comunicate de către Remuș Claudiu Paneș și Claudiu Coman, după sustragerea sumelor de bani din aparatele de joc de tip slot machine.

În urma activităților ilicite, membrii grupului infracțional organizat au investit sumele de bani obținute din desfășurarea activității infracționale în achiziționarea unor proprietăți imobiliare, autoturisme de lux, bijuterii, aceștia depunând, totodată, periodic, sume de bani în diverse valute la diferite unități bancare din județul Sălaj.

De asemenea, pentru a nu apărea în evidența contabilă sumele de bani jucate la aparat prin folosirea altor dispozitive, se modifica contorul mecanic al aparatului, realizându-se o diferență de aproximativ 1.000 de lei între sumele de bani jucate și cele câștigate de clienți, deși aceste sume nu erau eliberate în realitate.

În urma perchezițiilor, anchetatorii au ridicat 25,830 de kilograme de aur, 2.291.489 de lei, 291.545 de euro, 3.596 de lire sterline, 415 dolari, documente contabile, 30 de calculatoare și laptopuri, 40 memory-stick-uri și un seif în care se se găsesc încă câteva sute de mii de euro.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj au fost duși 32 de suspecți, iar în urma probatoriului administrat șapte dintre aceștia au fost reținuți pentru 24 ore, urmând să fie prezentați instanței, cu propunere de arestare preventivă.

De asemenea, au fost audiate 110 persoane care au calitatea de martori.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de aproximativ 5.000.000 de euro.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...