Fraudă la bacalaureat 2015 în Bihor, aproape 200 de elevi riscă eliminarea din examen

Fraudă la bacalaureat 2015 în Bihor, aproape 200 de elevi riscă eliminarea din examen
Publicat: 05/07/2015, 14:35

REZULTATE BAC 2015. Urmare a unei sesizări privind existența unor similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Ștei, județul Bihor, Comisia Județeană de Bacalaureat a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfășurat proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), informează Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS).

„În urma analizei înregistrărilor, s-a constatat că în 10 din cele 14 săli în care s-a desfășurat proba E)c), profesorii asistenți nu au respectat toate atribuțiile prevăzute de metodologie, permițând candidaților să comunice între ei și să fraudeze examenul fie prin utilizarea unor înscrisuri interzise de metodologie, fie lăsându-i sau chiar ajutându-i să copieze unii de la alții”, potrivit comunicatului MECS.

În consecință, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dispus duminică trimiterea Corpului de Control iar Comisia Națională de Bacalaureat a solicitat constituirea unei comisii de cercetare disciplinară a profesorilor asistenți din sălile în care examenul a fost fraudat, dar și a președintelui, vicepreședintelui și membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Ștei.

De asemenea, s-a decis sesizarea în scris a organelor de cercetare penală.

În cazul elevilor care au susținut examenul în cele 10 săli în care profesorii asistenți nu au respectat prevederile metodologiei, urmează să se verifice implicarea acestora, în fiecare caz în parte. În raport cu implicarea și participarea personală a fiecărui elev la nerespectarea prevederilor legale privind desfășurarea examenului de bacalureat, se vor aplica prevederile din Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat conform cărora „candidații care au beneficiat de informații, documente sau alte forme de sprijin, obținute pe cale frauduloasă, prin intermediul cărora le-a fost facilitată rezolvarea subiectelor, situații constatate de organele în drept, sunt eliminați din examen”.

Astfel, dacă este constatată frauda, lucrările sunt anulate iar candidații care au fraudat sunt considerați eliminați din examen. Candidații eliminați de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai au

dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Aceștia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme în a treia sesiune după cea în timpul căreia au fost eliminați, prevede metodologia.

În cele 10 săli în care nu a fost respectată întocmai metodologia de examen au susținut proba de matematică un număr de 152 de elevi, iar proba de istorie a fost susținută de 39 de elevi.

Totodată, potrivit metodologiei, sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic implicat în organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat, pot ajunge, în raport cu gravitatea abaterilor, până la destituirea din funcția de conducere, de îndrumare și de control din învățământ sau desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

În plus, profesorii care, „în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracțional, respectiv furnizarea soluțiilor problemelor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări etc., care permit sau favorizează fraudarea examenului sau care au manifestari care atestă neglijența în îndeplinirea atribuțiilor ce le revin, sunt sancționați în conformitate cu prevederile metodologiei de examen sau ale Codului penal”.

Supravegherea candidaților a fost realizată de 20 de profesori asistenți, distribuiți câte doi în fiecare sală de examen.
În toate sălile amenajate pentru susținerea probelor a existat aparatură de supraveghere/ înregistrare audio-video.

La centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Ștei, județul Bihor, au susținut examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2015 elevii respectivului colegiu, dar și elevii Colegiului Național „Avram Iancu” din localitate. La proba obligatorie a profilului au fost prezenți 255 de candidați (184 la matematică și 71 la istorie) din totalul celor 265 înscriși (188 la matematică și 77 la istorie).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?