Fructele din care se fac cele mai gustoase gemuri. De unde se culeg și ce proprietăți au pentru sănătate

Fructele din care se fac cele mai gustoase gemuri. De unde se culeg și ce proprietăți au pentru sănătate
Sursa FOTO: Vegis.ro
Publicat: 30/09/2022, 12:41
Actualizat: 30/09/2022, 12:43

O familie din localitatea Porumbeni, județul Mureș, a dat lovitura anul acesta cu un fruct de sezon din care se prepară cele mai bune gemuri. Este vorba despre măceș, care creşte în voie pe aceste meleaguri, spre bucuria localnicilor care încep să îl culeagă.

Măceșele sunt considerate adevărate comori ale toamnei, iar gospodinele le valorifică, făcând din ele gemuri. Acesta este și cazul soţilor Francisc și Ileana, care le culeg de pe câmpurile din apropiere.  Apoi le spală, le curăță, după care sunt fierte, iar mai apoi sunt tocate şi trecute printr-o sită specială și așa se obține deliciosul gem de măceșe.
”În luna octombrie sunt coapte. Bine, unii zic că trebuie să bată bruma, dar noi am experimentat că, chiar înainte să bată bruma, are un gust excelent”, spune Francisc.

Cei doi soți produc pasta de măceşe nu doar pentru pentru consum propriu, ci şi pentru rude și vecini.

Şi în pieţe măceşele sunt căutate, mai ales că sunt și o sursă de vitamine benefice atât pentru cei mici cât şi pentru cei mari, spun specialiştii. O sticlă de doi litri de pastă de măceşe ajunge să coste chiar și 25 de lei.

”El are nişte efecte extraordinare, atât în sistemul digestiv, în partea de refacere a organismului”, spune doctor inginer Liviu Todoran, specialist în alimentație.

Cum și când se pot utiliza fructele măceșului?

Fructele se pot consuma atât proaspete, cât și uscate sau transformate în gemuri, siropuri etc.

Tot fructele, partea cea mai importantă a plantei din punct de vedere terapeutic, se pot utiliza sub formă de tratamente naturiste (ceaiuri, tincturi, siropuri de măceșe), indicate pentru:

  • Prevenirea afecțiunilor respiratorii de sezon;
  • Reglarea tranzitului intestinal (în caz de diaree);
  • Stimularea sistemului imunitar la copii și adulți;
  • Cicatrizarea leziunilor cutanate (tăieturi, julituri etc.);
  • Acoperirea carențelor de vitamine;
  • Reducerea febrei, în cazul infecțiilor respiratorii;
  • Eliminarea toxinelor și acidului uric (în gută și reumatism);
  • Îmbunătățirea circulației periferice etc.
Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase