Funcționari bancari și persoane din lumea interlopă, implicate în dosarul de fraude bancare din Brașov cu un prejudiciu de aproximativ 500.000 de euro

Funcționari bancari și persoane din lumea interlopă, implicate în dosarul de fraude bancare din Brașov cu un prejudiciu de aproximativ 500.000 de euro
Publicat: 29/08/2012, 14:03
Actualizat: 03/02/2019, 05:49

Un cadru militar din Brașov, mai mulți funcționari bancari, dar și persoane cunoscute în lumea interlopă se află printre cei 65 de suspecți în dosarul de fraude bancare cu un prejudiciu de aproximativ 500.000 de euro, zece dintre ei fiind reținuți marți seară, în urma audierilor de la DIICOT.

Potrivit șefului BCCO Brașov, Gabriel Florescu, din cei 65 de suspecți, 62 sunt brașoveni, iar trei sunt din Piatra Neamț, Cluj și Deva.

Printre suspecți se află și un cadru militar din Brașov, care a fost citat să se prezinte miercuri la sediul DIICOT pentru audieri, precum și persoane cunoscute în lumea interlopă și funcționari bancari care au facilitat acordarea de credite în baza documentelor false.

„Grupul infracțional a fost monitorizat timp de un an de polițiștii BCCO, iar în 28 august au fost făcute 33 de percheziții la care au participat 106 polițiști și 30 de cadre ale Brigăzii Mobile de Jandarmi Brașov. Au fost duși la Parchet pentru audieri 30 de suspecți, până acum fiind reținuți zece dintre ei”, a spus șeful BCCO Brașov, miercuri, într-o conferință de presă.

Cei zece, toți din Brașov, sunt liderii grupării organizate, doi dintre ei ocupându-se de falsificarea de documente cu scopul obținerii de credite, iar
trei fac parte din lumea interlopă.

În urma perchezițiilor au fost ridicate două puști cu aer comprimat, un pistol cu gaze, sumele de 23.000 lei și 7.755 de euro, multiple înscrisuri falsificate, medii de stocare a memoriei, televizoare LCD și obiecte de mobilier.

Conform sursei citate, anchetatorii au stabilit că începând cu anul 2010 doi dintre suspecți au organizat o rețea de falsificare de documente pentru a obține credite bancare, folosind atât firme „fantomă”, cât și societăți comerciale funcționale. Fiecare din cele peste 60 de persoane care au aderat la această grupare avea atribuții exacte.

„Grupul era structurat în mod piramidal, iar membrii rețelei făceau parte atât din lumea interlopă a Brașovului, cât și din mediul bancar”, a spus Florescu.

Liderii rețelei recrutau în special persoane cu o situație materială precară și care nu aveau niciun bun pe numele lor pentru a putea fi executați silit. Prin această metodă s-au creat prejudicii mai multor bănci, în valoare totală de aproximativ 500.000 euro, prejudicii greu de recuperat deoarece membrii grupării foloseau banii pentru achiziționarea unor bunuri, în special autoturisme pe care le vindeau ulterior sau pentru jocuri de noroc sau pariuri sportive.

Valoarea creditelor solicitate era cuprinsă între 3.000 și 80.000 de lei, însă au existat și solicitări respise de către bănci. În mod paradoxal, în principal erau respinse creditele pentru sume mici și erau acceptate cele pentru sume mari, potrivit sursei citate.

În acest caz, procurorii DIICOT Brașov au început urmărirea penală pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, fiind emise ordonanțe de reținere pentru liderii rețelei, dintre care cinci sunt cunoscuți cu antecedente penale.

În acest dosar au fost extinse cercetările și asupra a cinci societăți comerciale la care au fost făcute controale de către comisari ai Gărzii Financiare Brașov,
existând suspiciuni de evaziune fiscală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925